Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Mobil Kablosuz ürünler fuarı MWC, Barselona'da başladı - Teknoloji Haberleri
        1

        MAHMUT SANCAK / HT GAZETE

        Eğilip, bükülen akıllı cep telefonlarının yeni hedefinde dijital dünyanın nimetleriylehenüz tanışmamış 3 milyar insan var. Barcelona’da dün kapılarını açan Mobil Dünya Kongresi’nde taşınabilir hemen her ürünün hesaplı versiyonları da yer aldı.

        2

        Dünyanın en büyükmobil teknoloji etkinliği olarak kabul edilenMobil Dünya Kongresi (MWC) dün İspanya’nın Barcelona kentinde kapılarını açtı. 27 Şubat’a kadar devam edecek etkinlikte bu yıl ‘Geleceğin teknolojisini yaratma’ teması işleniyor.

        3

        Etkinlik başlamadan tanıtımlarına başlayan şirketler geleceğin teknolojileri konusunda yeni fikirlerini ortaya koyarken, henüz dijital dünyanın nimetlerinden uzak olanları da göz ardı etmedi. MWC’de başta cep telefonu ve tabletler olmak üzere taşınabilir hemen her ürünün hesaplı versiyonları da yerlerini aldı.

        4

        Üreticiler attıkları bu adımla özellikle Asya ve Afrika’da bulunan düşük gelirli insanları kullanıcı olarak kazanmayı amaçlıyor. Hesaplamalara göre yaklaşık 3 milyar insan henüz dijital dünyanın tüm nimetleriyle tanışmamış durumda.

        5

        8.9 TRİLYON $’LIK SEKTÖR
        1987 yılından beri düzenlenen etkinlik bu yıl yeni ürünlerin tanıtımının ötesinde teknoloji dünyasında özellikle son 10 yılda yaşanan hızlı değişime de ışık tutacak.

        6

        İnternetin hem iş hem de günlük hayatta taşıdığı önemin artması yazılım ve donanım alanında trilyon dolarlık sektörlerin doğmasına neden oldu. Kısaca nesnelerin interneti adı verilen yani internete bağlanabilme yeteneği olan ve bu amaçla üretilen ürünlerin piyasa büyüklüğü 2012’de 4.8 trilyon dolara ulaştı. Bu rakamın 2013’te 5.5 trilyon dolara yaklaştığı tahmin ediliyor.

        7

        2020 için beklenen büyüklük ise 8.9 trilyon dolar. Bu yıl MWC’ye gelecek olan şirket yöneticileri sadece ürün tanıtımı değil hem iş yapış şeklimizi hem de hayatımızı değiştiren bu teknolojilerin dünyayı nasıl farklılaştıracağını da anlatacak.

        8

        DİJİTAL DÜNYADAKİ YENİ TRENDLER NELER?
        *Farklı platformlarda çalışan cihazların birbirleriyle anlaşır hale gelmeleri.
        *Ev olmak üzere henüz dijital teknolojinin dışında kalmış alanların kapsama alanına alınması. *Otomobillerin dört tekerlekli bilgisayarlara dönüşmesi.
        *Giyilebilir ve kişisel sağlık durumunu denetleyen araçların çeşitlenmesi.

        9

        75 BİN KİŞİ YENİLİKLERİ GÖRECEK
        *Mobile World Congress (MWC) 1987 yılından ber idüzenleniyor.
        *Daha önceleri 3GSM World Congress adıyla anılan etkinlik 2007’de Mobile WorldC ongress adını aldı. *Geçen sene toplam ziyaretçisayısı 72 bindi.
        *Rakamın bu sene 75 biniaşması bekleniyor.
        *79 ülkeden 1800 şirket katılıyor.

        10

        'YENİ SATIN ALMA İÇİN BİRAZ BEKLEYEBİLİRİZ'
        WhatsApp’ı satın aldıktan sonra ilk kez Barcelona’da sahneye çıkan Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, Snapchat’a yeni bir teklif vermeyeceğini söyledi. Zuckerberg’in “16 milyar dolara bir şirket alınca biraz beklersin değil mi?” yanıtı salondakileri güldürdü.

        11

        WhatsApp’ı bir milyardan fazla insana ulaşma yolu olarak gördüklerini belirten Zuckerberg, dünya nüfusun sadece yüzde 30’unun internet erişimi bulunduğuna dikkat çekti. Facebook CEO’su internet.org ile internet tabanlı mesajlaşma gibi sistemler kurmayı amaçladıklarını belirtti.

        12

        WHATSAPP ÜCRETSİZ KONUŞTURACAK
        WhatsApp’a yılın ikinci yarısında görüntülü arama özelliği ekleniyor Hizmetin ilk aşamada ücretsiz olması bekleniyor. WhatsApp eşkurucusu Jan Koum, WhatsApp’tan telefon görüşmesi yapmanın yazdan önce mümkün olacağını duyurdu.

        13

        SAMSUNG 90 DERECE KATLADI
        Fuarda tanıtılmayan ürünler de ilgi çekti. Samsung’un sır gibi sakladığı ekran kaybı olmadan katlanabilir ekrana sahip tableti de bunlardan biri. Hakkında hiç bilgi sızmayan ürünün ilk görüntüleri fuarda dijital ortamda elden ele dolaştı.

        14

        PİL SORUNU BİTİYOR: TELEFONLAR ARTIK 10 KAT ENERJİK NARLA ÇALIŞACAK
        Stanford Üniversitesi’nden araştırmacılar doğanın da yardımıyla pil soruna yeni bir çözüm üretmiş. Pillerin iç yapısını nar gibi kendi içinde bağımsız enerji kapsüllerine bölerek enerji kapasitesini önemli ölçüde artırmayı başaran uzmanlar lityum iyon akülerine tam 10 kat daha fazla enerji depolayabiliyor.

        15

        3 TELEFONUNU TANITTI: NOKIA, ANDROID KULLANAN XSERİSİNİ ÜÇLEDİ
        Nokia yeni X Serisi’ne ait üç farklı telefon tanıttı. Nokia X, Nokia X+ ve Nokia XL adlı cihazlar özellikle giriş seviyesine yönelik ucuz telefonlar olarak dikkat çekti. Cihazların kullandığı arayüz halen Android olmasına rağmen görüntü Windows Phone’un kutulu tasarımına oldukça yakın çizgilere sahip bulunması dikkatlerden kaçmadı.

        16

        SONY XPERIA Z2: TRILUMINOUS EKRAN RENGİNİ BELLİ EDECEK
        MWC’nin en dikkat çekici ürünlerinden biri de Sony’nin yeni Xperia Z2 modeli oldu. Performans kullanıcılarına yönelik cihaz 5.2 inçlik Full HD ekrana sahip. Sony bu modelinde kullandığı yeni Triluminous ekran paneli yardımıyla görüntü kalitesini geliştiriyor. ‘Live ColourLED’ ile renklerin ara tonları daha net algılanacak.

        17

        HTC SAATTE DE İDDİALI: ATTIĞINIZ ADIMI BİLEĞİNİZDEN TAKİP EDECEK
        Fuarın en gözde ürünlerinin başında akıllı aksesuvarlar geliyor. Tayvanlı mobil iletişim şirketi HTC etkinlikte tanıttığı iki akıllı saatiyle bu alandaki iddiasını ortaya koydu. Dokunmatik ekran özelliklerini de taşıyacak cihaz aynı zamanda nabız ve adım sayısı gibi spora yönelik aktiviteleri de denetleyecek.

        18

        BİR BAKIŞ YETECEK: UYGULAMALAR GÖZLE AÇILIP KAPANACAK
        Danimarkalı Eye Tribe, mobil uygulamalar için gözle kontrol uygulamasını tanıttı. Eye Tracking adlı yazılımla kullanıcılar gözlerini kullanarak cep telefonunda uygulamaları açıp kapatacak. Şirket uygulamayı TV’ye de uyarlayacak.

        19

        4.7 İNÇ EKRANA SAHİP: LG’NİN ‘MİNİ’Sİ GELECEK AY SATIŞA ÇIKIYOR
        LG yeni akıllı telefonu G2’nin 4.7 inç ekranlı modeli LG G2 Mini’yi görücüye çıkardı. 960 x 540 çözünürlüğünde ekrana sahip LG G2 Mini; Qualcomm Snapdragon 400 işlemciye sahip. Martta dünyada satışa çıkacak.

        20

        HUAWEI MEDIAPAD X1: 7 İNÇ’LİK TABLET TELEFON DA OLUYOR
        Huawei dünyanın en ince ‘phablet’i olarak nitelendirdiği 7 inç boyutundaki tableti MediaPad X1’i kullanıcıların beğenisine sundu.Telefon olarak da kullanılabilen 239 gram ağırlığındaki MediaPad X1, 7.13 mm kalınlığında.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ