Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Turizm Bir Ağrı Dağı efsanesi - Turizm Haberleri

        Geleneksel olarak her yıl Ağrı'nın Doğubeyazıt ilçesinde bulunan tarihi İshak Paşa Sarayı'nda yapılan, 5. Uluslararası Ağrı Dağı Efsanesi Festivali bu yıl daha görkemli geçti.

        Türk Edebiyat'ının ünlü romancısı Yaşar Kemal'in aynı adlı romanından uyarlanarak, Doğubeyazıt ilçesinde her yıl düzenlenen festival, 5. kez yöre halkı ve sanatseverlerle buluştu. Festival, Başbakanlık, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ağrı Valiliği, TİKA ve TRT'nin katkılarıyla 5. kez düzenlendi.

        Festival çerçevesinde Gürcistan Devlet Senfoni Orkestrası eşliğinde, Ankara ve İstanbul Devlet Opera ve Balesi sanatçılarının katılımlarıyla eserin bestecisi Çetin Işıközlü yönetiminde 'Ağrı Dağı Efsanesi' operası sahnelendi. Operada Ağrı Dağı'nda, dağ köylerinden birinde yaşayan Ahmet ile o dönemde bölgenin yöneticisi olan, Mahmut Han'ın kızı Gülbahar arasındaki aşkı ve bu sevdalıların birbirlerine kavuşmak için yaşadıkları anlatıldı.

        Ağrı Dağı Efsanesi, kültürel mirası, kahramanların ruh hallerini ve çevrenin pastoral özelliklerini yansıtıyor. Hikayede at, kutsal meşe ağacı, demirci, sofi, kervan şeyhi, paşanın, kızını vermek için Ahmet'i dağın doruğuna çıkartıp ateş yakmasının istemesi gibi hikaye ve masal motifleri yer alıyor.

        Uluslararası Ağrı Dağı Efsanesi Festivali açılış konseri öncesi besteci ve orkestra şefi Çetin Işıközlü sloganlarının; 'Doğuda, İpekyolu'nda AB standartlarında tek festival' olduğunu vurguladı. Besteci Çetin Işıközlü festival hakkınhda şunları söyledi: "5.'sini düzenlemiş olduğumuz Ağrı Dağı Efsanesi Operasını Ağrılılarla ve Doğubayazıtlılarla paylaşıyorum. Onların başta Ağrı Dağı ve İshak Paşa Sarayı gibi gurur verici iki büyük kültürel ve doğal şaheserlere sahip oldukları için çok şanslılar. Ne kadar gururlansalar azdır."

        Uluslararası 5. Ağrı Dağı Efsanesi Festivali açılış konseri konuşması Vali Ali Yerlikaya tarafından yapıldı. Vali Yerlikaya konuşmasında; "Huzur ve güvenin egemen olduğu, ülkemizin çatısı konumundaki Ağrı Dağı eteklerinde ve mimarimizin en önemli eserlerinden olan İshakpaşa Sarayı'nda sizleri ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğumuzu belirtmek istiyorum. İçinde bulunduğumuz bu muhteşem anıt yapıda eserin sergileniyor olması benim için ayrı bir sevinç kaynağıdır. İshakpaşa Sarayı'nın konumlandığı bu topraklar aşıklık geleneğine ve destansı aşklara büyük ölçüde kaynaklık etmiştir. Büyük düşünce adamı Ahmet-i Hani'nin Mem u Zin, ünlü hikayesi Siyabent ve Hacer, usta romancı Yaşar Kemal'in, Ahmet ve Gülbahar eserleri bu aşkların en güzel örnekleridir. 'Küçük bir ak kuşun gelip kanadını küp gölünün som mavisine değdirdiği, bin yıllık sevda toprağında yaşanan bu güzel efsane için' herkese iyi seyirler diliyorum." dedi.

        Program sonrasında besteci ve opera sanatçısı Çetin Işıközmen, Vali Yerlikaya'ya Ağrı Dağı ve İshakpaşa Sarayı motifi işlemeli bir plaket hediye etti. Ali Yerlikaya da sanatçılara plaket ve çeşitli hediyeler verdi.

        Cihan

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ