Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Turizm Plajda kriz var! - Turizm Haberleri

        Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar, belediyelerinin, plajları kullanım hakkı olan 10 yıllık süresinin dolduğunu belirterek, ''Kaymakamlık, tahsisin amacının dışında kullanıldığı çekincesini ifade eden bir yazı gönderdiği için Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nden yeni protokol talebimize cevap gelmedi'' dedi.

        Yılda yaklaşık 1,5 milyon turisti ağırlayan Marmaris'te, turizm sezonu başlamış olmasına rağmen, plajlara şezlong ve şemsiye konulması ve bu kullanımdan doğan ecrimisin ücretini hangi kurumun alacağı konusu netlik kazanmadı.

        Belediye meclis toplantısının ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Marmaris Belediye Başkanı Acar, plajların kullanım hakkının, Köylere Hizmet Götürme Birliği'ne verileceğini iddia etti.

        Başkan Acar, sözlerini şöyle sürdürdü:

        ''Mal Müdürlüğü ile belediye arasındaki 10 yıllık protokolün süresi dolduğu için bu protokolün yenilenmesi talebimizi ilettik. Ancak, yaklaşık 6 ay geçmesine rağmen bir sonuç alamadık. Öğrendiğimiz kadarıyla, Kaymakamlık bu tahsisin amacının dışında kullanıldığı çekincesini ifade eden bir yazıyı Milli Emlak Genel Müdürlüğü'ne gönderdiği için yeni protokol talebimize cevap gelmedi. Geride kalan 10 yıllık protokol süresi içerisinde belediyemize gelen her hangi bir uyarı yazısı yoktur.''

        Ruhsatsız ve kaçak olduğu için mühürlü olan işletmelerin önünü halk plajı olarak belirlediklerini anlatan Acar, kaçak olduğu için mühürledikleri bir yere ecrimisil tahakkuk ettirmelerinin doğru olmadığını ifade etti. Acar, tahsisin amacının dışında yani siyasi olarak kullanıldığı iddialarının ise bu uygulamalarından kaynaklandığını savundu.

        Yasaya bakıldığında, plajların düzenlenmesi yetkisinin tamamen belediyelerin elinde bulunduğuna işaret eden Acar, ''Amacına uygun olmak şartıyla, halk plajlarının ayrılması ve bazı yerlerin işletmelere kullandırılması yetkisi tamamen bizdedir. Buraların temizliği ve bakımı tamamen belediyenin sorumluluğundadır. Bizim talebimize cevap gelmemiş olması, sadece buralardan ecrimisil tahakkukuyla ilgili bir yetkimizin olmadığı anlamına geliyor'' diye konuştu.

        -KAYMAKAM SERDAR POLAT-

        Marmaris Kaymakamı Serdar Polat da gazetecilerin bu konuyla ilgili sorusu üzerine yaptığı açıklamada, plajların yeniden belediyeye tahsisi konusunda çekincelerinin olduğunu doğruladı.

        Kaymakam Polat, ''Yukarıya yazı yazdık, gelecek cevabı bekliyoruz. Yetki bizde olursa, halk plajlarının yerini belirleyeceğiz. Kullanım hakkının illa belediyede olmasına gerek yok. Bunun başka örnekleri de var. Kıyıları, hiç kimse halkın kullanımına kapatamaz. İsteyen istediği yerde havlusunu serip denize girebilir. Bu iskeleler için de geçerlidir. İskeleyi kimin yaptırdığı ya da plajı kimin düzenlediğinin bir önemi yoktur'' dedi.

        Bu arada, önümüzdeki günlerde Marmaris Belediyesi ile tahsis yapılacak başka bir kurum arasında yetki karmaşası yaşanmasından çekindiklerini belirten turizmciler, ''Krize dönüşen bu konunun biran önce çözüme kavuşmasını bekliyoruz'' açıklamasını yaptı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ