Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Röportajlar Erhan Boysanoğlu Bloomberg HT'de soruları yanıtladı - İş-Yaşam Haberleri

        MESA Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu'nun, Arzu Maliki ile yaptığı söyleşinin satır başları şöyle;

        MESA için 2017 Müteahhitlik sektörü nasıl geçti?

        Boysanoğlu: 2017'de tabi sektörü iki şekilde değerlendirmek lazım; inşaat ve satış yoğunluğu. Satış yoğunluğu bazında 2017'deki beklentimizi karşılayabildiğimizi zannetmiyorum ama inşaat yoğunluğu bakımından beklentileri karşıladık hatta aştık bile. Bizim sektörde, diğer sektörlerden tekstilden sanayiye kadar arsası olan herkes gelip inşaatçılığa soyunuyor. Genelde bir kapasite ölçmeden, oranın hangi tip konuta ihtiyacı var bilmeden, kendi arsaları üzerinde inşaatlar başlıyor. Ve tabi bu da satışta sorunlar getiriyor. Sektördeki esas oyuncuları da sıkıntıya sokuyor. Yani ana sıkıntı inşaat yoğunluğundan değil, ama satışta aynı beceriyi gösteremiyoruz bu açık.

        REKLAM

        Bu zaten konutların teslim tarihi, gecikmeler, geleceğe dönük gayrimenkul ile ilgili davalar, falan ilerde netleşecek bu sıkıntılar...

        Türkiye'de net bir gerçek var; her yıl minimum 600 bin civarı konuta ihtiyaç var. Bir de buna dönüşümü eklerseniz, bu sayı yukarı çıkıyor.

        Avrupa'da banka aracılığı olmadan konut yapma şansınız yok, ve tabi bankalar da girdiği zaman her türlü ölçümü alma şansınız var, Banka bir de garantör oluyor, biz bunu Polonya'da yap-sat yaptığımız için 12 yıldır çok net orda yaşıyoruz ve hiç hata yapılmıyor diyebilirim.

        MESA için 2017 nasıldı, hangi projeleri hayata geçirdiniz?

        Boysanoğlu: Biz tabi tam rakamları yakalayamayınca projeleri biraz daha küçültelim dedik. 2017'de koyduğumuz bütün hedefler gerçekleşti. Ankara Gaziosmanpaşa'da blok inşaatımızı teslim ettik. Tepe ile beraber yaptığımız Mozaik projemizin 400 civarını teslim ettik. Ankara Eryaman'da sosyal konut projemiz vardı. Oyak istedi bu projeyi biz de komple projeyi Oyak'a sattık.

        İstanbul Kartal'da döünüşüm yaptığımız proje, onu teslim ettik. İstanbul'da yine TEMA İstanbul projemiz vardı, onun yine bir bölümünü sattık.

        REKLAM

        Büyükçekmece'de "Yeşil Yaka" projemiz var villalardan oluşan, altyapı çalışmalarına başladık inşallah 2018'de de o devreye girecek.

        Kasım, Aralık'ta da devreye soktuğumuz 4 projemiz var, bunlar da Maltepe, Bağdat Caddesi üzerinde, Kozyatağında bir kule... Çubuklu'da ormanın içinde de bir projemiz var; bunların daha lansmanları yapılmadı, 2018'de yapılacak.

        Türkiye'de arsa üretiminin yapılıp bu konunun çözülmesi halinde Türkiye'de gerçek konut ihtiyacı olan kişiler konut sahibi olmaya başlayacak. Buna TOKİ biraz destek oluyor, şu anda yaptığımız konutlar orta-orta üst-üst seviyenin konutları, bu konutların %25 civarı yatırım olarak alınıyor, geri kalan konutları da satmakta zorlanıyoruz.

        Şimdi 2017 yılında inşaat maliyetleri %20 civarında arttı. Demir fiyatları, kur ve enflasyonun etkileri var bu artışın üstünde..

        Şu anda yapılan kampanyalarla ortaya çıkarılan rakamlar bir daha hiçbir müşterinin yakalayamacağı rakamlar, alım için en iyi dönem diyebiliriz. Faizlere rağmen konut almak şu anda doğru bir karar olur.

        Bu arada Antalya'da da bir projemiz var, çok güzel falezlerin üzerinde ona da inşallah 2018'de başlayacağız.

        Birçok teşvik geldi sektöre; nasıl etkiledi bu teşvikler sektörün genelini?

        Boysanoğlu: Evet KDV'ler düşürüldü. Harçlarla falan ilgili de bize biraz desteğin artırılması lazım, konut kredileri konusunda faizler epey yükseldiği için 1'i aştı geçti. Bu teşviklerle ancak biz müşteriye verilen konutun fiyatını geriye çekebiliriz.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ