Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Esnek ve çevre dostu yeni nesil betonlar depreme dayanıklı evlerin yeni sırrı olabilir
        1

        Melbourne'deki Swinburne Teknoloji Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, 2017 yılında Construction and Building Materials dergisinde bir çalışma yayınladı. Araştırma ekibi hem çevre dostu hem de depremlere daha dayanıklı yeni bir beton türü geliştirdi.

        2

        Geleneksel betonların gerildiğinde paramparça olması ve bıraktığı karbon ayak iziyle doğayı kirletmesi gibi olumsuz özellikler yeni nesil betonlarda yok.

        3

        Yeni nesil beton, kırılmak veya parçalanmak yerine içine eklenen polimerik lifler sayesinde geleneksel betona göre yüzde 400 daha fazla esniyor ayrıca doğaya yüzde 76'ya kadar daha az karbondioksit salıyor. Üstelik yeni nesil betonlar, geleneksel olana göre depreme daha fazla dayanıklı.

        4

        Üstelik bu betonlar çimento ile değil kömürle çalışan elektrik santrallerinin bir yan ürünü olan uçucu kül gibi endüstriyel atık ürünlerden yapılıyor.

        Şu an için doğa dostu inşaat teknolojilerinin kullanılması uzun bir zaman alacak olsa da kaydedilen gelişmeler, inşaat sektörünü; hem doğayı hem de insanları daha fazla koruyacak bir dönüm noktasına taşıyabilir.

        Haberi Hazırlayan: Başak Kanık

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ