Bir zamanlar kenara atılan sakatat, son dönemde ‘karaborsa’ya düştü. Hem kasaplar hem tüketiciler hem de lokanta sahipleri ciğer, dalak, kelle, ayak, dil, işkembe bulamamaktan dertli. Gazete Habertürk'ten Mesut Han'ın haberine göre esnaf, etin ‘karkas’ olarak ithalatı ve sakatatın gelmemesi, iç piyasada da yeterli hayvan kesimi yapılmamasından kaynaklanan sorunun çözümü için yetkililerden yardım bekliyor.
‘2 YILDIR KESİM YAPILMIYOR’
İstanbul İşkembe Çorbacıları ve Sakatatçılar Kokoreççiler ve Tavuk Satıcıları Esnaf Odası Başkanı Fevzi Uluceviz ise “Ülkemizde son 2 yıldır neredeyse hayvan kesimi yapılmıyor. Hayvanlar ithal olarak geldiğinden sakatat olarak tabir ettiğimiz hayvanın ciğeri, böbreği, dalağı, kuyruk yağı ve kellesi gelmiyor. 2010 yılından itibaren sakatatı kasapların haricinde marketlerin de satmaya başlaması fiyat dengesini değiştirmeye başladı. Normal koşullarda etin üçte biri oranında olan sakatat fiyatları da bu tarihten itibaren yükseldi. Özellikle son 2 yıldır artık adeta karaborsa oldu, mal bulmakta zorlanır hale gelindi. 20 milyon nüfuslu İstanbul’da sadece Pendik-Kurtköy mezbahasında kesim yapılıyor. Karkas ithali öncesinde günlük ortalama 600 hayvanın kesildiği mezbahada şimdi günde 140 hayvan kesiliyor. Bunların sakatatı sadece İstanbul’un bir semtine yetmez” diye konuştu.
İSTANBUL'DA FİYATLAR(TL/Kg) | 2010 | 2017 |
Kuzu Ciğer | 12.5 | 55 |
Dana Ciğer | 10 | 40-45 |
Kelle paça | 12 | 40 |
Kokoreç | 15 | 60-70 |
Yürek | 8 | 20 |
Dalak | 0.45 | 3 |
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na yaklaşık 2 bin dilekçe verdiklerini belirten Uluceviz, kendilerine de ithalat konusunda yeterlilik belgesi verilmesini istedi. Uluceviz, “Bugün cevap verilse bile bu sıkıntı nisan ayına kadar gidecektir. Canlı hayvan gelir, burada kesilir; aksi takdirde çözüm bulamayız” dedi.
‘SAKATAT’TA 5 YILDA YÜZDE 86 ARTIŞ
TÜİK’in dün açıkladığı verilere göre, sakatat fiyatları 5 yılda yüzde 86 artış gösterdi. Aralık 2012’de 17.65 TL olan sakatat fiyatları, Aralık 2017’de 32.87 TL’ye yükseldi. Fiyat artışları vatandaşları kokorece yöneltti. Talep artınca küçükbaş hayvan sakatatından elde edilen kokorecin fiyatı da fırladı. Canlı hayvan kesiminin azalmasının da kokoreç fiyatlarını artıran diğer bir etken olduğu kaydedildi.
‘ÇÖZÜM CANLI HAYVAN İTHALATI’
Tava ciğeriyle ünlü Edirne’de kasaplar satacak sakatat bulamadıklarından yakınırken, Tahtakale Çarşısı’nda ürünlere en az yüzde 30 zam geldi. Kelle paça çorbası da gelen yüzde 30’luk zammın ardından en ucuz 10 TL’ye içiliyor. Her gün yaklaşık 1 ton ciğerin geldiği Edirne’de dana ciğerin kilosunun 25 TL’den 33 TL’ye, kuzu takımının (ciğer) 20 TL’den 35 TL’ye çıktığını söyleyen kasap Ömer Doğan, “Müdahale edilmezse sıkıntı artacak. Çözüm olarak karkas et yerine yapılacaksa eğer canlı hayvan ithalatının yapılması gerekiyor” dedi.
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.