Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Kültür-Sanat Sinema Fatih'in 7 fedaisi

        Osman Kaya'nın yönettiği ‘Deliler Fatih’in Fermanı’, izleyiciyle 23 Kasım'da buluşacak. Filmde, Osmanlı Ordusu'nun özel kuvvetleri olan 'Deliler' adlı süvari birliğinin 7 'Deli'si, Kazıklı Voyvoda Vlad Tepeş ile kıyasıya bir mücadeleye girecek. Fatih Sultan Mehmet'in emriyle, Vlad Tepeş’in, bölgedeki halka uyguladığı zulme son vermek için yola çıkan ‘Deliler’, Türk sinemasında beyazperdeye ilk kez yansıyacak.

        Senaryosunu Mustafa Burak Doğu, İbrahim Ethem Arslan ve Esra Vesu Özçelik’in yazdığı, 'Vlad Tepeş'i Erkan Petekkaya'nın, 'Fatih Sultan Mehmet'i Rüzgar Aksoy'un canlandırdığı 'Deliler'de hangi oyuncu hangi 'Deli'yi canlandırdı?

        Cem Uçan: Gökkurt

        İsmail Filiz: Aşgar

        Namık Rüstemhanlı: Mübariz

        Mehmet Pala: Çebi

        Batın Uçan: Suskun

        Mehmet Ali Karakuş: Kongar

        Baran Öztürk: Adsız

        REKLAM

        Osmanlı Ordusu'nun Deliler'i Kimlerdir?

        Deliler, Osmanlı kara ordusunda görevli bir askeri birliğin ismidir. 'Deli' adı verilen süvarilerden oluşan bu birlik, adını savaşlarda üstün cesaret göstermeleri ve farklı giyinme şekilleri sebebiyle almıştır. Gözünü budaktan sakınmayan yürekli ve korkusuz kişiler oldukları için efsanevi bir ünleri olan 'Deliler', talimlerini ıslatılmış mermer üzerine çıplak elle tokat atarak yaparlardı. Osmanlı tokadı, 'Deliler'in güçlerinden çıkmış bir kavramdır. 'Deliler', Osmanlı İmparatorluğu'nun kuruluş, yükselme ve duraklama dönemlerinde aralarında İstanbul'un Fethi de olmak üzere bütün savaşlarda düşmanla ana ordudan önce karşılaşarak korku salma ve bilgi toplama görevlerini yerine getirmişlerdir.

        Filmin Konusu:

        15'inci yüzyılın ortalarında, Fatih Sultan Mehmet'in, Eflak Voyvodalığına bizzat tayin ettiği Vlad Tepeş, görevinin ilk yıllarında Osmanlı'ya sadık kalsa da, sonraları bölge halklarına karşı korkunç zalimlikler yapmaya başlar. Fatih Sultan Mehmet, hangi dinden, hangi milletten olursa olsun, insanlara yapılan bu zulme sessiz kalmayacaktır. Önce elçisiyle bir uyarı yollar. Vlad, elçinin sarığını kafasına çiviletip İstanbul'a gönderince Osmanlı Hakanı için sabır taşar, artık Vlad'ın bu zalimliklerine bir son verme vakti gelmiştir.

        Fatih Sultan Mehmet, bu zulmün, tez elden bitirilmesi için Baba Sultan'a emir verir. Baba Sultan, 'Deliler Birliği'nin içindeki korkusuz yiğitlerden yedisini, gözü kulağı olan Kuman'la birlikte, Vlad'ın hüküm sürdüğü Targoviçte'ye gönderir. 'Deliler', Vlad'ın çetelerinden gizlenerek Vlad'a ulaşmak yerine, doğrudan çetecilerin üzerine giderek, binlerce mazlumun intikamını teker teker almaya kararlıdır. Yolun sonunda ise, tarihe Kazıklı Voyvoda olarak geçen Vlad Tepeş ile ordusu vardır.

        REKLAM
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ