Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Merak Edilenler Genel Sağlık Sigortası Prim ödemesi ne kadar, kaç lira oldu? Asgari ücret zammından sonra GSS primlerinde son durum ne? GSS nedir? - Merak Edilenler Haberleri
        1

        Asgari ücrete beklenen zam geldi. 1 Temmuz itibarıyla Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirlenen rakam Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklandı. Buna göre Temmuz ayında asgari ücrete yüzde 30 oranında zam yapılarak 5500 TL yükseldiği açıklandı. Peki oluşan zamlar sonrasında Genel Sağlık Sigortası Prim ödemesi ne kadar oldu? İşte konuya ilişkin merak edilen soruların yanıtı...

        2

        2022 GSS PRİMİ NE KADAR OLDU?

        Genel Sağlık Sigortası (GSS) primleri de asgari ücret zammı kadar arttı. Geliri brüt asgari ücretin 3'te birinin altında olan kişilerin primlerini devlet karşılıyor. Geliri bunun üzerinde olanlar ise primlerini kendisi ödüyor. SGK, 2022'de Genel Sağlık Sigortası (GSS) primini aylık 150,12 lira olarak belirlemişti. Asgari ücrete gelen ara zamla birlikte yeni GSS primi 195 lira oldu.

        3

        GSS NEDİR?

        GSS borç sorgulama ile Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınmış olan vatandaşların sağlık hizmetlerinden yararlanmak için ödenen yada ödenmeyen Prim borçlarının kontrolü anlamına gelmektedir.

        Sağlık hizmetlerinden tam anlamıyla faydalanmak için GSS prim borcu tutarlarını ödemek durumundadırlar. Gelirleri asgari ücretin 3/1 oranından daha düşük olan kişilerin GSS primlerini devlet ödemektedir. Genel Sağlık Sigortası primleri kişilerin kendi gelir beyanlarını yaptıkları gelir testi sonuçlarına göre belirlenmektedir. Bu test sonucunda hastanelerden ve sağlık kuruluşlarından yararlanmak için aylık ne kadar prim ödemeleri gerektiği ortaya çıkmaktadır.

        Haberi Hazırlayan: Türker Üner

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ