Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Kültür-Sanat Edebiyat Görme engelli çocuklar için Braille baskılı "Cin Ali" geliyor

        AA'nın haberine göre, Ankara'nın dezavantajlı bölgelerinde ilkokul öğretmenliği yapan, geliştirdiği oyunlu okuma teknikleri ile Türk halkının okuma yazmayı kolay bir şekilde öğrenmesini sağlayan Rasim Kaygusuz'un ilk kez 1968'de çıkardığı kitap serisinin baş kahramanı olanCinAli, 51 yıldırçocukların hayatına dokunmaya devam ediyor.

        AA'nın haberine göre Rasim öğretmenin ailesi tarafından 2016'da "CinAlihepimizin" denilerek kurulanCinAliEğitim ve Kültür Vakfı, bu çizgi kahramanı tanıtmak ve yaşatmak amacıyla yürüttüğü çalışmalarla dikkati çekiyor.

        Vakıflar Haftası dolayısıyla Vakfın Yönetim Kurulu Başkanı, Rasim Kaygusuz'un kızı Nevin Kaygusuz Apaydın, öğretmen babası veCinAlikarakterini kuşaktan kuşağa aktarmak,çocukların eğitimine katkı sağlamak amacıyla hayata geçirmeyi planladıkları yeni projeleri anlattı.

        EĞİTİME HİZMET ETMEYİ AMAÇLIYORUZ

        CinAli'nin öğrencilerin eğitimine sağladığı katkılara dikkati çeken Apaydın,CinAlikitaplarının Rasim Kaygusuz'un daha önce tasarlayıp hazırladığı Çözümlü Alfabe, Oyunla Okuma Öğretimi, Resimli ve Hareketli Fişler, Çarpma ve Sayma Öğretimi gibi çalışmalarını tamamlayan çok başarılı bir seri haline geldiğini aktardı.

        REKLAM

        Vakfın eğitim anlamında yüklendiği misyonlara işaret eden Nevin Kaygusuz Apaydın, "Vakıf olarak eğitime faydalı olacak çalışmalar yapmayı, çağdaş yeni yöntemler, yeni sistemler geliştikçe bunları takip ederek tanıtmayı yani eğitime hizmet etmeyi amaçlıyoruz" diye konuştu.

        CİN ALİ MÜZESİ İÇİN ÇALIŞMALAR TAMAMLANMAK ÜZERE

        CinAlive Rasim Kaygusuz'u merak edenleriçinvakıf binasında bir müze kurmaya karar verdiklerini söyleyen Apaydın, şöyle devam etti:

        "CinAliMüzesiiçinuzun zamandır çalışıyoruz. Bizim görünen yüzümüz bu müze olacak. Sergi alanlarımız bitmek üzere ama resmi açılışını ekim ayında yapmayı planlıyoruz. Müzemiz, bilinen müzelerden biraz farklı olacak. 'Şu kadar eserimiz var, bunu sergiledik.' gibi değil çünküCinAlidaha çok bir kavram üzerinden gelişen bir şey. Müzede hemCinAlihem ailemizin hayatından izler hem de eğitimle ilgili parçalar var.CinAliMüzesi denildiğinde herkesin kafasında farklı bir şey canlanıyor, bunu sorduğumuzda çok değişik öneriler aldık. Biz de alışılagelmiş müzelerden biraz farklı olmasıiçinçalışıyoruz. Her yaştançocuklara hitap edecek bir müze."

        REKLAM

        CİN ALİ ÇOCUK ŞARKILARI YARIŞMA YAPTIK

        CinAliserisinin 50 yıl sonra bile insanların yüzünü gülümsettiğine vurgu yapan Apaydın, vakıf olarak kitapları yeniden bastıklarını anımsattı. Kitapların isteyen okullara ve öğretmenlere gönderildiğini dile getiren Apaydın, bazı okullarda daCinAli'yle ilgili tiyatro, hikaye yazma gibi çeşitli etkinliklerin düzenlendiğini dile getirdi.

        Apaydın, bu çerçevede bir de yarışma düzenlediklerine işaret ederek "CinAliÇocuk Şarkıları Yarışması'nı yaptık. Mart ayında sonuçlandı, ödül törenini ekim ayında yapacağız.CinAliokuma yazmaiçinçok önemli ama başka alanlarda da nasıl kullanabiliriz diye düşünerek yarışmayı organize ettik.Çocuklara müziği sevdirmek, öğretmekiçinneler yapabiliriz diye düşündüğümüzde elimizde bir şarkı havuzumuz olsun, oradan seçtiklerimizle müzikle ilgili projeler de yapabiliriz diye düşündük" dedi.

        REKLAM

        CİN ALİ'Yİ GÖRME ENGELLİ ÇOCUKLAR DA TANIYACAK

        CinAlitiyatrosu ile ilgili de bir çalışma yapmayı düşündüklerini, aynı zamanda yeni bir projeye başladıklarını bildiren Apaydın, şöyle konuştu: "CinAli6 Noktada isimli projemiz başlayacak.CinAliserisiBraillealfabeli olarak da basılıp okullara gönderilecek. Hattagörmeengellileriçinşekil eğitimini deCinAliile başlatmayı düşünüyoruz.CinAli'yi herkes bu kadar çok seviyor.Görmeengelliçocuklarda sevsin, tanısın istiyoruz. Müzemizde de bir bölüm olacak. Sadece kitaplarıBrailleolarak basmak değil şekillerini de anlatmakiçinbüyük panolar halinde kabartma yaptırıyoruz.CinAli'yi de tanıyacak böylelikle.Görmeengellilerin eğitimlerine ufak da olsa böyle bir destek vermek istedik".

        REKLAM

        'CİN ALİ ASLINDA BİZDEN BİRİ'

        Babasının ilkokul 1. sınıf öğretmenliğini her zaman çok sevdiğini, o dönemin şartlarındaçocukların okuma yazmayı keyifle öğrenmesiiçinçok emek verdiğini, yöntemler geliştirdiğini ifade eden Apaydın, çizimleri Selçuk Seğmen tarafından yapılan serinin ilk kitabının kısa ve kolay sözcüklerden oluştuğuna ve gittikçe zorlaştığına dikkati çekti.

        Apaydın, "CinAli, aslında bizden biri. Bayramda misafirgeliyor, kolonya tutuyor. Büyüklerinin elini öpüyor. Arkadaşlarıyla oyuncaklarını paylaşıyor. Kitaplardaki bir diğer özellik deCinAli'nin hep gülümsemesi. Kitaplarda hep mutluluk, neşe vardır. Kötü bir şey yoktur. Bu kadar çok sevilmesinin nedenlerinden biri de bu olsa gerek" değerlendirmesinde bulundu.

        Babasının köy enstitülerini bitirmesinin ardından önce doğum yeri olan Ankara'nın Ayaş ilçesine bağlı Yenikayı Köyü'nde çalıştığını ve burada öğretmen olan annesi Remziye Kaygusuz'la tanıştığını anlatan Apaydın, Rasim öğretmenin son görev yerinin de Hıdırlıktepe'deki bir okul olduğunu kaydetti.

        Nevin Kaygusuz Apaydın, "CinAlikuşaktan kuşağa geçiyor, toplumun bir ortak noktası. Her kesimden, her yaştan insangeliyoraynı sevgiyle. Vakıf da bunu devam ettirmeye çalışıyor. Bu ortak noktamızı, kültürel değerimizi devam ettirmekiçinçalışıyoruz" diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ