Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde Türkiye'nin dört bir yanında kadınlar yürüyüş düzenledi

        Kadınların haykırışı... Her yıl 8 Mart'ta kutlanan 'Dünya Kadınlar Günü' dolayısıyla Türkiye'nin dört bir yanında sivil toplum örgütlerinin öncülüğünde yürüyüşler düzenlendi. Trabzon'da horon tepen, Tarsus'ta ağlayan kadınlar, "Şiddet bitsin" diye seslendi.

        İSTANBUL: Çok sayıda sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti üyesi kadının katılımıyla Kadıköy'de miting düzenlendi.8 Mart Kadın Platformunca düzenlenen miting öncesi, Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde toplanan kadınlar, çeşitli pankartlar açtı.Kadınlar, daha sonra sloganlar eşliğinde Kadıköy İskele Meydanı'na yürüdü.Ellerinde, kadına yönelik şiddeti kınayan dövizler taşıyan kadınlar, İskele Meydanı'nda oluşturulan miting alanında bir süre yöresel oyunlar sergiledi ve halay çekti.

        Burada platform adına ortak basın açıklamasını okuyan Zeynep Derya, kadın ve erkeğe yaşamın her alanında eşit temsiliyet hakkı tanınması gerektiğini belirterek, kadına yönelik şiddet, taciz, tecavüz ve kadın cinayeti davalarında erkeklere uygulanan tahrik ve iyi hal indiriminin kaldırılmasını istediklerini söyledi.

        ANKARA: Esnaf ve Sanatkarlar Derneği, çocuklarını ve eşlerini Srebrenitsa'da kaybeden Boşnak kadınları,8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde Ankara'da ağırladı. Dünya Kadınlar Günü'nde Türkiye'ye gelen Srebrenitsalı anneler, insan hakları için hep birlikte mücadele etme mesajı verdi.

        ERKEKLERDEN SİYAH GİYİMLE DESTEK

        OSMANİYE: Ozanlar Şairler Yazarlar Derneği'nin "Osmaniye'nin Dünkü Çocukları" adlı grubu, Dünya Kadınlar Günü etkinliğinde siyah önlük giyip, ilkokul yıllarındaki oynadıkları oynadı.

        MUĞLA:Muğla'nın Bodrum ilçesinde, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla golf turnuvası düzenlendi. Turnuvada erkek golfçülerin tamamı kadına şiddeti protesto etmek amacıyla siyah giyindi.

        ÖZGECAN'IN MEZARINDA GÖZÜYAŞLI 8 MART

        MERSİN:Tarsus ilçesinde öldürülen üniversite öğrencisi Özgecan Aslan, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de unutulmadı. Çok sayıda vatandaş Özgecan'ın mezarını ziyaret ederek dua etti.

        ANTALYA: Muratpaşa ilçe Belediyesi tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde 'Şiddete Hayır' sloganıyla 5 bin kişilik kadın korosuyla yapılması planlanan "Kaşıklar Dolusu Sevgi" etkinliği 20 bin kadının katılımıyla gerçekleşti.Ellerinde yemek kaşıklarıyla aylar öncesinden çalışma yapan grup, kent meydanında şiddete tepki amaçlı kaşık çalıp, şarkı söyledi.

        HORONLU ŞİDDET MESAJI

        TRABZON: Trabzonlu kadınlar, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü horon teperek kutladı. Kadına yönelik şiddete de dikkat çeken kadınlar, Karadeniz müzikleri eşliğinde doyasıya eğlendi.

        ADANA:Büyükşehir Belediyesi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla, belediye otobüslerinde kadınlardan ücret almadı.Jandarma ekipleri de, kadın sürücü ve yolculara çiçek vererek, 8 Mart'ı kutladı.

        'ÖNCE İNSAN, SONRA KADIN'

        ZONGULDAK: Kadın Platformu tarafından yürüyüş düzenlendi. Madenci Anıtı'nda toplanan aralarında erkeklerin de bulunduğu 200 kişilik grup, 'Önce insan sonra kadın', Özgür kadınla özgür geleceğe, 'Cinsel, ulusal, sınıfsal sömürüye son', 'Erkek devlet şiddetine son' yazılı dövizler taşıdı. Kalabalık, daha sonra Gazipaşa Caddesi'ni takiben Valilik önüne kadar yürüdü.

        DÜZCE:Düzceli kadınlar 'Şiddete hayır' yürüyüşü düzenledi. Yürüyüşe, destek veren erkekler, erkek şiddeti sonucu öldürülen kadınların maskeleriyle yürüdü.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ