Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Güneydoğu’da eğitim sancılı başlıyor

        Tacettin DURMUŞ - Veysi İPEK / HABERTÜRK

        Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ile Kürdi-Der, “anadilde eğitimi” gerekçe göstererek 2015-2016 eğitim öğretim yılının ilk haftasının boykot edilmesi çağrısında bulundu.

        Boykot çağrısına Eğitim-Sen’in yanı sıra DİSK, KESK de destek veriyor. PKK’nın gençlik yapılanması YDG-H, Doğu ve Güneydoğu birçok kentinde Temmuz 2015 itibarıyla mahallelerde hendek kazarak “öz yönetim” ilan etti. Barikatlar ve bombalı hendekler nedeniyle vatandaşlar, Kurban Bayramı’nda zor anlar yaşadı. Yeni eğitim öğretim yılının açılışının yapılacağı 28 Eylül’de hendek kazılan mahallelerde yaşayan öğrenci velileri ile öğretmenler, okullara nasıl ulaşacağını düşünürken DTK’dan “anadilde eğitim” için 1 haftalık okulları boykot kararı çağrısı geldi. Türkçe eğitim veren okulların “asimilasyon” yaptığını iddia eden DTK, öğrenci ve velilerden boykot çağrısına uymasını istedi. Hendek kazılan mahallelerde YDG-H üyelerinin okul önlerinde bekleyeceği ve boykota uymayanları geri çevireceği öğrenildi.

        ÖĞRETMENLER KAÇIYOR

        2015-2016 eğitim öğretim yılı artan çatışmaların ve silahların gölgesinde açılıyor. Eğitim-Sen’in Ağrı, Bingöl, Tunceli, Diyarbakır, Hakkâri, Kars, Mardin, Urfa, Şırnak ve Van’daki anket çalışmasına göre eğitimcilerin büyük çoğunluğu bölgede sağlıklı bir eğitim yapılamayacağını düşünüyor. 15 Eylül’de yapılan öğretmen atamalarının yüzde 67’sinin bölge illerine yapıldığı vurgulanan çalışmada, yıllar sonra ataması yapılmış çok sayıda öğretmenin endişe ve tedirginlik içinde göreve başlayacağına dikkat çekildi. Farklı şehir ve ilçelerden 1087 kişiyle yapılan ankete göre eğitimcilerin sadece yüzde 11’i sağlıklı bir eğitimin olacağını belirtti. Yüzde 89’u ise bu koşullarda eğitim öğretimin sağlıklı yapılamayacağını düşünüyor. Çatışmaların yoğun bir şekilde yaşandığı Hakkâri ve Şırnak’ta ise bu oran yüzde 97’ye çıkıyor. Katılımcıların yüzde 41 gibi yüksek bir oranı, tayin isteyeceğini söylüyor. Özellikle Batı’dan gelen öğretmenlerin önemli bir bölümü en kısa sürede bölgeden ayrılmak istediğini belirtiyor. Hakkâri’de öğretmenlerin yüzde 80’i kendisini güvende hissetmediği için başka bir ilde çalışmak istiyor. Tayin düşünmeyenlerin oranı ise yüzde 59.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ