Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 300 bine yakın Türkmen yer değiştirdi

        Bahar BAKIR / GAZETE HABERTÜRK

        Rusya ve Esad güçlerinin Bayırbucak Türkmenlerine yönelik saldırıları, gözleri Türkiye sınırındaki Türkmenlere çevirdi. Suriye’de Mart 2011’den bu yana yaşanan çatışmalarda 35 bin Türkmen öldü. Yaklaşık 3 milyon Türkmen’in yaşadığı Suriye’de, 300 bine yakın Bayırbucak Türkmeni çatışmalar nedeniyle ülkede yer değiştirdi, 25 bine yakını da Türkiye’ye sığındı.

        BM’YE TAŞINIYOR

        Türkiye Suriye’deki Türkmenlere yönelik Rus hava operasyonlarını BM Güvenlik Konseyi’ne taşıyor. Reuters Haber Ajansı, Başbakanlık kaynaklarına dayandırdığı haberinde, Türkiye’nin Suriye’deki Bayırbucak Türkmenlerine yönelik saldırıları görüşmek üzere Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni toplantıya çağırdığını duyurdu. Kaynaklar, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun meselenin istihbarat boyutunu Genelkurmay Başkanı ve MİT Müsteşarı’yla görüştüğünü söyledi. Haberde, Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu’nun da konuyu ABD’li mevkidaşı John Kerry ile telefonda masaya yatırdığı belirtildi. Geçen hafta Rusya Suriye’deki hava operasyonlarına devam ederken, Türkiye’den “DAEŞ değil, Türkmen Dağı’ndaki Türkmenler hedef alındı” açıklaması gelmiş ve ardından Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı’na çağrılmıştı.

        ‘UÇAKSAVAR VERSENİZ NE OLUR’

        Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Abdurrahman Mustafa, Bayırbucak Türkmenlerine ait Sultan Murat Tümeni’nin DAEŞ ile mücadele ettiğini belirterek, Rusya’ya sert tepki gösterdi. Mustafa şunları söyledi: “Madem DAEŞ ile biz mücadele ediyoruz, Rusya da gelsin o bölgede DAEŞ’i vursun. Ne yazık ki herkes bizim düşmanımız. Biz terörist değiliz, Türkmeniz. Gönüllü genç yiğitler inançlarıyla savaşıyorlar. Rusya ile mücadele etmemiz mümkün değil. NATO üyesi Türkiye, BM’de gerekli girişimleri yapıyor. Rusya’nın uçaklarıyla mücadele için uçaksavar verseniz ne olur? Orantılı bir gücümüz hiçbir zaman olamaz.”

        ‘HERKES BİZİM DÜŞMANIMIZ’

        Halep’te Sultan Murat Tümeni’nin DAEŞ’le mücadele ettiğini vurgulayan Mustafa, “DAEŞ bizi Halep’te perişan etti. PYD Telabyad’da perişan etti. Humus-Hama’da Esad rejimi bizi vurdu. Şimdi de Bayır’da Rusya, Hizbullah, Esad bizi vuruyor. Biz terörist değiliz, Türkmeniz” dedi. Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi Uzmanı Oytun Orhan da, Bayırbucak’ın çok stratejik bir bölge olduğunu ifade ederek, “Rejim Suriye’yi tek başına kontrol edemeyeceğinin farkında ve Suriye’nin parçalanacağından hareketle bir rejim bölgesi oluşturma hedefinde. Bayırbucak bu bölgenin oluşmasında engel bir noktada bulunuyor” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ