Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Dargeçit’te 30 terörist ablukaya alındı
        1

        Şefik DİNÇ / GAZETE HABERTÜRK

        Mardin’in Dargeçit İlçesi’ndeki terör eylemlerini yönlendiren PKK’nın dağ kadrosundan 30 terörist, Sefa Mahallesi’nde ablukaya alındı. Tüm sokaklara bomba tuzaklayan teröristlerin lojistik yolları da kesildi. Nusaybin İlçesi’nin 4 mahallesinde ise sokağa çıkma yasağına 5’inci günde 7 saatlik ara verildi. Çok sayıda vatandaş, eşyalarını el ve at arabalarına yükleyip çatışma bölgesinden kaçtı.

        2

        Teröristlerden temizlenmesi, hendek ve barikatların imha edilmesi amacıyla sokağa çıkma yasağı getirilen Mardin’in Dargeçit ve Nusaybin ilçelerinde güvenlik güçlerinin operasyonları sürüyor.

        3

        HABERTÜRK, 2 ilçede hem operasyonu izledi hem de halkın nabzını tuttu. Dargeçit’te yasak 8’inci gününe girerken, ilçeye ulaştığımızda hendek kapatmak için bölgeye giden bir kepçeye roketatar mermisi isabet etti. Pek çok ev ve işyerinin çatışmalar ve bombalar nedeniyle hasar gördüğü dikkat çekti.

        4

        DAĞ KADROSU

        PKK’nın gençlik yapılanması YDG-H üyeleri ve PKK’nın dağ kadrosundan ilçeye gelen 30 terörist, Sefa Mahallesi’nde ablukaya alındı. 30 teröristin YDG-H’lileri yönlendirdiği belirtildi. Bölgeye sevk edilen askeri birlikler, teröristlerin sıkıştırıldığı mahallenin kırsalla olan bağlantısını kesti. Yetkililer, bu nedenle silah ve mühimmat sıkıntısı yaşayan teröristlerin operasyonları önlemek için tüm sokak ve caddelere bomba tuzakladıklarını ifade etti. Örgütün dağ kadrosundan olan ve çatışmada yaralandığı ifade edilen “Brüsk” kod adlı bir teröristin saklandığı evle ilgili yapılan ihbar ise asılsız çıktı.

        5

        GIDA YARDIMI YAPILDI

        Dargeçit Kaymakamlığı, vatandaşların mağdur olmaması için gıda yardımında bulundu. 3 kamyon ekmek, çocuk bezi, çocuk maması, battaniye, kuru gıda ve su gibi ihtiyaç malzemeleri yetkililer tarafından Dargeçitlilere dağıtıldı.

        6

        BAKANLIKTAN 300 TL TAŞINMA DESTEĞİ

        Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Diyarbakır’ın Sur İlçesi’nde terör olayları nedeniyle zarar gören 226 aileden 94’üne ulaşarak 300 TL taşınma desteği verdi. Diğer ailelere de ulaşmaya çalışan bakanlık, görüşülen 94 aileden 72’sinin Sur’daki adreslerinden taşındığı, 22’sinin ise evlerinde yaşamaya devam ettiği bilgisini paylaştı. Bakanlık ayrıca kaymakamlığın bölgede yaşayan vatandaşlara yardım kolileri, ekmek gibi ayni yardımlar yaptığını kaydetti.

        7

        NUSAYBİN’DE ÇATIŞMA ARASI GÖÇ YAŞANIYOR

        Mardin'in Nusaybin İlçesi’nin Abdulkadir Paşa, Fırat, Yenişehir ve Dicle mahallelerinde uygulanan sokağa çıkma yasağı, vatandaşların ihtiyaçlarını karşılaması için dün saat 09.00 ile 16.00 arasında geçici olarak kaldırıldı. Bazı vatandaşlar gıda ihtiyaçları için marketlere giderken, bazı vatandaşlar da başka semtlere göç etti. Hendeklerin bulunmadığı mahallelerde kiralık ev bulanlar evlerini taşırken, ev bulamayanlar günlük eşyalarıyla akrabalarının yanına yerleşti.

        8

        "PERİŞAN HALDEYİZ"

        Bazı sokak başlarını tutan YDG-H’li teröristler, gazetecilerin sokaklara girmesine ve fotoğraf çekmesine engel oldu. Geçen hafta hendeklerin bulunduğu Abdülkadir Paşa Mahallesi’ndeki evini taşıdığını söyleyen bir öğretmen, “Yasağın olduğu mahallelerde okullar kapalı. Yasak olmayan mahallelerde oturan bazı aileler de güvenlik nedeniyle çocuklarını okula göndermiyor. Olayların sona ermesini diliyorum. Perişan haldeyiz hepimiz” dedi.

        9
         <strong>UZMANLAR OPERASYONU DEĞERLENDİRDİ</strong>

        UZMANLAR OPERASYONU DEĞERLENDİRDİ

        Mustafa TÜRK/GAZETE HABERTÜRK

        "YÖNTEMİN ADI: MESKÛN MAHALLERDE MUHAREBE"

        Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun “Gerekirse ev ev temizlik yapacağız” sözlerinin ardından büyük süpürme operasyonu başladı. Bölgedeki vali ve kaymakamların koordinesinde polis ve askerin ortaklaşa gerçekleştirdiği operasyonların başarısı dikkat çekti. Meskûn mahal eğitimi alan Özel Harekât timleri, teröristlerin yoğun olduğu sokakları abluka altına aldı. 8’li gruplar halinde teröristlere müdahale edildi. Operasyonda İHA, drone ve termal kameraların kullanılmasıyla teröristlerin yerleri ve tuzakladığı bombalar belirlendi. Adım adım sokaklarda ilerleyen timler, temizledikleri bölgeleri işaretledikten sonra karakol kurulması için çalışma başlattı. HABERTÜRK, son operasyonu uzmanlara sordu.

        10

        "ASKERİ OPERASYONUN POLİSİYE BİÇİMİ"

        Sav. ve Güv. Prog. Koord.: Doç. Dr. Ahmet Erkan Koca: “Şu an topyekûn bir mücadeleye geçilmiş durumda. Askeri operasyonun polisiye biçimini görüyoruz. Şehirlerde meskûn mahallerde, askeri mantığın polis mantığıyla işletilerek iç içe geçtiği yeni bir durum. Bunun teknik bir adı yok. Çok etkili olduğu için aynı sistem diğer bölgelerde de kullanılacak. Sivillerin daha az zarar gördüğü bir operasyon türü. Türkiye buna yeni başlıyor belki ama Batı’da örnekleri var. Batı demokrasilerinin yaptığı bir şey bu. Terörün yeni biçimi belirlendiği için buna dönüldü. Yeni bir durum karşısında yeni bir strateji."

        11

        "YERLEŞİM BÖLGELERİNDE SAVAŞ"

        Emk. Tümg. Armağan Kuloğlu: "Polis ve asker teröristlere karşı ortak hareket ediyor. Bu yöntemin adı meskûn mahallerde muharebe, yani şehirlerde savaş, Yerleşim bölgelerinde savaş. Bu teknikleri uygulamak şartıyla asker de işin içine girmiş durumda. Silahlı Kuvvetler kararlılıkla hareket ediyor. Emniyet güçleri de muharebelerin içine girdikçe tecrübe kazanıyor. Buradaki mücadelenin zorluğu, PKK ile sivil halkın iç içe olması. Hassasiyet gösterilmesi lazım. Sivil halkın zarar görmemesini sağlamak gerekiyor. Aynı evin içinde terörist de var, sivil halk da var."

        12

        "İLK KEZ POLİSLE ASKER BÖYLE BİR ŞEY YAPIYOR"

        Güv. Uzm. Emk. Binb. Metin Gürcan: "Terörle mücadele tarihinde ilk kez polisle asker birlikte böyle bir şey yapıyor. Eşgüdümlü hareket söz konusu. Güvenlik güçleri teknolojiyi yoğun kullanıyor. Zırhlı araçlarda termal kameralar var. İHA’lar ve drone’lar kullanılarak teröristlerin yerleri belirleniyor. Kent savaşlarında Kanas çok kullanılır. Örgüt, keskin nişancıların sayısını artırmaya çalışıyor. Bu, kent savaşlarının sonucudur. Kanas atışlarına zırh korumasıyla tedbir alınıyor. Bölgede operasyonlar tamamlansa bile karakol kurulması mümkün değil. Herkesin başına bir polis, bir asker veremezsin."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ