Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Merkel ile 10 konuda mutabakat

        Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Hiç kimse, 'Türkiye nasıl olsa Suriyeli mültecileri alıyor ve bütün yükü üstleniyor' diye Türkiye'den mülteciler konusunu tek başına üstlenmesini bekleyemez" dedi.

        Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Almanya şansölyesi Angela Merkel ile Ankara'da basın toplantısı düzenledi.Başbakan Davutoğlu yaptığı konuşmada şunları söyledi:

        "Kimse, 'Türkiye nasıl olsa Suriyeli mültecileri alıyor' diyerek açık bir etnik kıyım anlamına gelecek şekilde sürmekte olan Rus hava saldırılarını mazur göremez, ona tolerans gösteremez. Hiç kimse, 'Türkiye nasıl olsa Suriyeli mültecileri alıyor ve bütün yükü üstleniyor' diye Türkiye'den mülteciler konusunu tek başına üstlenmesini bekleyemez."

        "İNSAN KAÇAKÇILIĞININ HER TÜRLÜSÜNÜ TERÖRLE EŞ BİR SUÇ OLARAK GÖRÜYORUZ"

        "Biz, insan kaçakçılığının her türlüsünü, her zaman insanlık suçu olarak, terörle eş bir suç olarak görüyoruz" diyen Başbakan Davutoğlu sözlerine şöyle devam etti:

        "Masum insanların beklentilerini, ümitlerini istismar ederek onları bilinmez, meçhule doğru götürmek, olabilecek en büyük insanlık suçlarından biridir. Bugün dahi Edremit açıklarında yine acı bir insani trajediyle karşı karşıya kaldık."

        "DİPLOMATİK İNİSİYATİF BAŞLATILACAK"

        Davutoğlu, insanlığın Suriye'de bir sınavla karşı karşı kaldığını ve bu sınavı hep beraber göğüslemek durumunda olduklarını ifade ederek, şunları kaydetti:

        "Bugün bir araya geldiğimizde bütün bunları göz önüne alarak, yaklaşık 10 önemli konuda birlikte hareket etme noktasında mutabakata vardık. Bunların bir kısmı daha öncede üzerinde mutabık kaldığımız hususlardı. Bunları bir eylem planı çerçevesinde Türkiye-Avrupa Birliği eylem planına uygun bir şekilde önümüzdeki dönemlerde takip ederek birlikte yürüteceğiz. İlgili devlet kurumları bu konularda yakın işbirliği içinde olacak.

        Öncelikle Kuzey Suriye'de, Halep ve civarında son dönemde olan gelişmeler konusunda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararına uygun bir şekilde bütün tarafların davranması, yani barış müzakerelerine giderken, bütün saldırıların durması, sivil halka karşı hiçbir operasyon yapılmaması konusunda birlikte bir diplomatik inisiyatif başlatma kararı aldık. Rusya'nın ve diğer güçlerin alanda sivillere yönelik olarak sürdürdüğü saldırılar konusunda BM ve ilgili aktörler nezdinde diplomatik girişimlerde bulunacağız. Halep'e yönelik olan bu gayri insani saldırı bir an önce bitmelidir, bu hepimizin ortak çabası ve hedefi olmalıdır."

        "ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA İÇİNDE İLK PROJELER AB'YE İLETİLECEK"

        Başbakan Davutoğlu, Almanya ve Türkiye'nin Frontex'in (Avrupa Birliği Üye Ülkelerinin Dış Sınırlarının Yönetimi için Operasyonel İşbirliği Ajansı) daha etkin çalışması için çaba sarf edeceğini bildirdi.

        Davutoğlu, "Perşembe günü NATO Savunma Bakanları Toplantısı var. Suriye'den gelen mülteci akınının bütün sonuçları konusunda NATO'nun da devreye girmesi hususunda Türkiye ve Almanya birlikte bunu bir gündem maddesi olarak NATO'ya tavsiye edecek ve özellikle de NATO'nun da izleme, gözetleme mekanizmalarının, sınırda ve Ege'de etkin şekilde kullanılması konusunda ortak çaba sarf edeceğiz" diye konuştu.

        Davutoğlu, Suriyelilerin Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında yeniden yerleştirilmesi ve AB tarafından alınacak mülteciler konusunda etkin bir mekanizmayı birlikte çalışacaklarını dile getirdi. Davutoğlu, Suriyeli gençlerin eğitimi ve sağlık tesisleri konusunda hazır olan ve gelecek hafta AB'ye iletilecek projelerle, fonun kullanma sürecinin başlayacağını belirtti.

        MERKEL: HER ÜLKENİN TERÖRE KARŞI HAREKET ETME HAKKI VAR

        Almanya Başbakanı Merkel, "Her ülkenin de teröre karşı hareket etme hakkı bulunmaktadır" dedi.

        Merkel, burada yaptığı konuşmada, Londra’da yapılan Suriye Donörler Konferansı’nın çok başarılı geçtiğini ve Türkiye ve diğer ülkelerdeki sığınmacılar için yardım kararı alındığını hatırlattı.

        Merkel, Türkiye-Suriye sınırındaki insanların zor durumda ve korku içinde olmaları nedeniyle Alman teknik yardım kuruluşunun mültecilerin yeni kamplarda beslenme ve diğer ihtiyaçları konularına yardım edeceğini ve ülkesinin bu noktada elinden gelen yardımı yapmaya hazır olduğunu vurguladı.

        "KONTENJAN YARATARAK YASAL YOLLARLA GELMELERİNİ İSTİYORUZ"

        Almanya Başbakanı Merkel, “Brüksel’de ilk projeleri değerlendirmek ve paranın miktarının artmasını sağlamak istiyoruz” dedi.

        Bir gazetecinin, “Türkiye yeni bir göç kriziyle karşı karşıya. Türkiye yeni göçlere kapılarını açarken Avrupa ülkeleri kapılarını kapatıyor şeklinde bir algı var. Siz bu konuda ne yapacaksınız?” sorusu üzerine Merkel, şunları kaydetti:

        “Mümkün olduğu kadar kontenjan yaratarak yasal yollarla Suriyelilerin Türkiye’den Avrupa’ya gelmesini istiyoruz. Buradaki yükü paylaşmak istiyoruz. Şu anda yasa dışı göç söz konusu. Arada tacirler var. Bu kaçakçılar para kazanıyor ve suçsuz insanlar denizde ölüyor. İşte bunu engellemeliyiz.”

        "HER ÜLKENİN TERÖRE KARŞI HAREKET ETME HAKKI VAR"

        Merkel, Başbakan Davutoğlu ile gazetecilerin çalışma koşulları hakkında da bilgi alışverişinde bulunduklarını ifade ederek, şunları kaydetti:

        "Kürtlerle, PKK'yla yürütülen barış süreciyle ilgili olarak da biz çok umutluyduk. Ancak her ülkenin de teröre karşı hareket etme hakkı bulunmaktadır. Tabi ki sivil halkı ve bölgeyi dikkate aldığımız zaman bir takım ilerlemeler kaydedilmesi gerekir. Tabi ki eleştirel konuları da ele alıyoruz. Ancak 2-3 yıl önceki durumdan şu duruma geçtiğimiz zaman sorunsallar da çok değişti. Suriye savaşının çok kötü sonuçlarıyla karşı karşıyayız ve Türkiye’nin hiçbir şekilde suçu yok. Öbür tarafta, insan kaçakçıları faaliyetlerini sürdürmekte ve para kazanmaktalar. Yaklaşık 300 kişi kaçarken denizde boğuldu. Bütün bu konuları yoğun şekilde ele alıyoruz ve belirli bir sürdürülebilirlik çerçevesinde görmemiz gerekiyor."

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ