Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Akdoğan: Tepki gelince TAK gibi örgütler yaptı diyorlar

        Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, NTV'de gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.Akdoğan'a, Ankara'da 28 kişinin hayatını kaybettiği bombalı saldırı da soruldu. Adli idari soruşturmanın devam ettiğini hatırlatan Başbakan Yardımcısı Akdoğan, ''Canlı bombanın kimliği tespit edildi, PYD ile irtibatlı bir kişidir. PKK eşittir PYD. İlgili bakanlarımız ortaya çıktıkça da gerekli açıklamayı yaparlar'' değerlendirmesinde bulundu.

        Suriye sınırında olası bir yeni göç dalgasının Avrupa'yı da vuracağını ifade eden Yalçın Akdoğan, ''Hem kapılarınızı açın alın diyeceksiniz sonra da bize niye geliyor diyeceksiniz. Böyle bir dünya yok. Böyle bir şey olmaz'' diye konuştu.Akdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

        "Şu anda adli idari soruşturma devam ediyor. Canlı bombanın kimliği tespit edildi. PYD ile irtibatlı bir kişidir. PKK eşittir PYD. İlgili bakanlarımız ortaya çıktıkça da gerekli açıklamayı yaparlar. Siyaseten de analiz edilmesi gerekir. Bölgede bir takım terör örgütleri var. Terör iç siyaseti dizayn etmek için de kullanılır. Rusya DAEŞ ile mücadele ediliyor deniliyor. Var mı böyle bir şey yok. PYD açıkça rejim de itiraz etti biz işbirliği içindeyiz diye. PYD rejimin işbirlikçisi bir yapıdır. Türkiye'yi zora sokmak için bir göç dalgası meydana getirildiğini geçen hafta gördük. Önce size hesap sorulmalı siz sivilleri katletmişsiniz. BM de gel bakalım bana hesap ver sivilleri nasıl katledersin diyeceğine onlar şikayet ediyorlar Türkiye buraya top atışı yapıyor diye. Cenevre görüşmelerinin başlayacağını düşünmüyorum. Türkiye'yi zor durumda bırakmaya çalışıyorlar. Terör örgütlerine silah göndereceksiniz bize de taziye mesajı göndereceksiniz bu iki yüzlülüktür. Artık bu iki yüzlülüğe son vermek lazım.

        Bugün PYD'nin kimlerle işbirliği içinde olduğu görülüyor. Bu şahıs da PYD'li. Şahsın belki de kimliği tespit edilemeyecek diye düşünmüş olabilirler. Şahıs belli irtibatları belli. Bu çok spekülasyonlara açık bir durum değil.

        SURİYE'DE YPG'NİN VURULMASI

        Top atışları angajman kuralları çerçevesinde yapılıyor. Biz maceracı değiliz savaş meraklısı da değiliz. Türkiye'nin ulusal güvenliğini içe kapanarak acaba koruyabilir miyiz? Bunu da düşünmek lazım. Bu illa askeri olarak müdahil olacağız anlamına gelmiyor. Diploması bunu parçasıdır. Bu milli meseledir.

        SURİYE'DE GÜÇ DENGELERİ

        Rusya ve rejim PYD'yi piyon olarak kullanıyor. Bu oynanan oyunu görmek lazım. ABD ile ittifak ilişkisi çerçevesinde çok ciddi çalışmalarımız var. ABD bizim için önemli dost bir ülkedir. Ama Türkiye'nin hassasiyetlerinin daha iyi anlaşılması lazım.

        Birilerinin Rusya'ya artık dur demesi lazım. İnsani katliamlar karşısında kim tepki gösterecek? İnsani krize karşı dayanışma içinde olmak bunlara sebep olanlara karşı da dur diyebilmek... Ortada siviller katledilmiş bu bir savaş suçu çıkıp sadece vurulduğunu söylüyorsunuz. Failler belli buna kınama yayınlayın. Rusya bu yapıyı gördü ve giderek alan kazanıyor. Gürcistan'da yaptı Ukrayna'da yaptı. Umurunda değil dünyanın da bir şey diyeceği yok. Böyle bir yapı olmaz. Yeni bir göç dalgası olursa yüzbinlerce insan Türkiye'ye gelirse bu dalga Avrupa'yı da vurur. Sadece Türkiye'de kalmaz. Bunun faturasını herkes öder. Birileri dur demeli sesini yükseltmeli. Sınırın karşı tarafında bunların tutulması lazım. Açık kapı politikası izliyoruz. Kimse bize bunları alın demedi kardeşlik gereği insani vicdani görev olarak 2 milyon 640 bin Suriyeli var dedim 172 bin de Iraklı var. Bunları biz aldık. Birisi dediği için almadık. Burada bir oyun oynanıyorsa demografik yapıyı değiştirmek Türkiye'yi zora sokmak gibi bu oyuna da gelmemek lazım. İnsani yardım kuşağı oluşturulmalıdır. Siviller zarar görmemelidir. Suriye meselesi nereye gider bu ayrı bir konu. Önümüzde insani bir kriz var. Hem kapılarınızı açın alın diyeceksiniz sonra da bize niye geliyor diyeceksiniz. Böyle bir dünya yok. Böyle bir şey olmaz.

        SURİYELİ SIĞINMACILAR

        Sığınmacılar biyometrik kayıt altına alındılar. Sonradan ilaç alacak doktora gidiyor sosyal yardım alacak ihtiyaç üzerinden sisteme girdiler. Şimdi bulunla ilgili yeni çalışma yapıyoruz. Daha güvenlikli kimlik kartları verilmesi. Bu veri tabanı doğru olmazsa bunun üzerine bir eylem planı oluşturamazsınız. Kaç tane kadın var çocuk var meslek grupları nedir? Şu anda elimizde var bunlar ama daha sağlıklı bir şekilde olsun diye bunun üzerine bütün bu politikalar geliştirilecek.

        DEVAM EDEN OPERASYONLAR

        Burada devam eden bir terörle mücadele var. Bunda önemli mesafeler alındı mücadeleye halkımız da destek verdi. Başka ilçeler de var terör örgütü unsurlarından temizlenmesi gereken. Bu son saldırı vesaire aslında Türkiye'nin terörle mücadele azmini kırmaya da dönük bir şey. Ama bu terörle mücadelenin azmini de kıramaz Türkiye'nin dış politikasına da yön veremez. Bu tür saldırılarla kimse Türkiye'ye istikamet veremez. Türkiye doğru bidiği yolda devam edecek. Birileri bir mesaj vermek istiyorsa biz onlara daha güzel mesaj da veririz."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ