Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı Oktay Vural'dan, Erdoğan'a Can Dündar ve Erdem Gül yanıtı

        MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, "Cumhurbaşkanı Sözcüsü dün kalın sözlerle, Meclis iradesine darbe vururken bugün de Cumhurbaşkanı, hukuk devletine darbe vurmaktan kaçınmamıştır" dedi.

        Vural, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, bugün, bürokratik oligarşinin, millet iradesini hazmedemeyen zihniyetin, millet idaresine darbesinin yıl dönümü olduğunu bildirdi.

        Bunun, bir gücün medyaya, yargıya, millet iradesine ve parlamentoya yönelik baskı, tehditlerin sonuç verdiği bir dönem olduğunu belirten Vural, hürriyetleri kabul etmeyen bu zihniyetin, "ben üstünüm, üstünlerin hukuku olması gerekir, milletin hukuku beni kesmez, dikkate almam" dediğini savundu.

        Vural, bu zihniyetin yansımalarının bugüne de geldiğini iddia ederek, bugün medya, Meclis, Bakanlar Kurulu, Başbakan Ahmet Davutoğlu, yargının baskı altında olduğunu söyledi.

        28 Şubat sürecinin siyasi olarak hedefine ulaştığını, Necmettin Erbakan'ın partisinin bölündüğünü, AK Parti'nin ortaya çıktığını belirten Vural, "Bugünkü zihniyet, aynı zamanda 28 Şubat'ın ürünüdür. Türkiye'yi yöneten zihniyet 28 Şubat'ın bir başka versiyonudur. 28 Şubat'a postmodern adını verenler, aslında bugün neodarbeci zihniyetle karşı karşıya olduğumuzun üstünü örtmek amacıyla bu süreci kullanmaktadır" dedi.

        "GUGUK DEVLETİ"

        Oktay Vural, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Anayasa Mahkemesinin, gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül ile ilgili kararına ilişkin değerlendirmesini eleştirdi.

        Erdoğan'ın hem sessiz kalacağını söylediğini hem de "Mahkeme kararında direnebilirdi" dediğini ifade eden Vural, şöyle devam etti:

        "Sessiz kalacaksan sessiz kal. 'Bu karara uymuyorum' diyerek, hukuk devleti olmadığını itiraf etmiş oluyor. 'Mahkeme kararında direnebilirdi' diyerek mahkemelere talimat veriyor. Sayın Cumhurbaşkanı, TBMM'de, hukukun üstünlüğüne bağlı kalacağına dair yemin etti. Siz mahkeme kararına uymayacağını söylüyorsanız, o zaman kafanızda hukuk devleti diye devlet yoktur, gukuk devleti var; hukukun üstünlüğü yok, üstünlerin hukuku vardır. Bu tek adamcı, darbeci zihniyet, bizim demokratik hukuk devleti, hukukun üstünlüğü ilkesine dayalı devlet anlayışımıza terstir. 28 Şubat'ın tipik örneğidir.

        Cumhurbaşkanı sözcüsü, bürokrat, atanmış biri. Millet tarafından seçilmiş TBMM iradesi üzerinde ahkam kesebiliyor. Meclisin iradesi üzerinde karar veriyor; seçim olmayacak, referandum yapılacak gibi. Sen kendini ne zannediyorsun, bu sarayın değil aziz Türk milletinin Meclisidir. Sayın Cumhurbaşkanı hukuka bağlı olmuyorsa o zaman balık baştan kokar. Türkiye'de kaos, anarşi, insanların hukuka kanuna karşı duruşları meşrulaşmış olur. Bu, hukuk devletini ortadan kaldırmaktır. Bu ülke fermanlarla yönetilen ülke değildir, milletin hukukuyla yönetilen ülkedir. Kurumların kararına uymaz, saygı da duymazsanız, bumerang gibi sizi de vurur, Türkiye'de tam güvensizlik, karmaşa meydana getirir. Bir Cumhurbaşkanı Sözcüsü, Meclis iradesine ipotek koyarak seçimin olmayacağını söylemesi karşısında, Meclis Başkanı da temsil ettiği TBMM'ye bu egemenliğe vurulan darbe karşısında sessiz kalmıştır. TBMM'ye, hukuk devletine sahip çıkılmamıştır."

        "Cumhurbaşkanı Sözcüsü dün kalın sözlerle, Meclis iradesine darbe vururken bugün de Cumhurbaşkanı'nı hukuk devletine darbe vurmaktan kaçınmamıştır" diyen Vural, Türkiye'nin adım adım demokratik hukuk devleti ilkelerinden uzaklaştığını savundu.

        Vural, Cumhurbaşkanı'nın, kurumlar arasında ahenkli çalışmayı temin etmesi gerektiğini ifade ederek, "Bırakın ahenkli çalışmayı, curcunayı oluşturan bu açıklamalar, Cumhurbaşkanı'nın anayasa tarafından verilen görevi yerine getiremediğini ortaya koyuyor" dedi.

        Oktay Vural, AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı'nın, "külliyeye ruhaniyet atfedecek kadar gözleri döndüğünü" iddia etti.

        Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, "TBMM Genel Kurulu'nda bütçe görüşmelerinde birbirlerine hiç laf etmediler" dediğini belirten Vural, şunları kaydetti:

        "Bu bütçe senin bütçe. Sen Fransız Başbakanı mısın? Davutoğlu, müsamere başbakanı olduğunu zannediyor. 'Niye beni eleştiriyorsunuz?' diyor. Anlaşılan o ki 'Bu sorunlar benden önceki başbakanın getirdiği sorunlar, beni eleştirmeyin' demek istiyor."

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ