Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Çocuk ve gençler İstanbul Modern’de ‘sanat eğitimi’ne giriyor

        GAZETE HABERTÜRK/ EĞİTİM

        Yurtdışındaki müzeler sadece ziyaret edilen mekânlar değildir. Aynı zamanda başta okul öncesinden itibaren çocukların hatta yetişkinlerin sanat eğitimi aldıkları kurumlardır. İşte yurtdışındaki müzelerin bu işlevine uygun eğitimler düzenleyenlerden biri de İstanbul Modern.

        Bu kurumda da her gün okul turlarıyla gelen öğrenciler ‘sanatı’ yerinde görüyor, rehber eşliğinde anlıyor. Hatta bu eğitime 2 yaşındaki çocuklar da katılıyor.

        İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı bir müzenin sanat eğitim kurumuna dönüşme serüvenini anlattı. “Amaç herkes için erişilebilir olmak” diyen Eczacıbaşı’nın ağzından İstanbul Modern:

        'YURTDIŞINDAKİ ÖRNEKLERİN İZLERİ VAR'

        Yurtdışındaki pek çok başarılı örneğin izlerini taşıyor. Londra Müzesi, Tate Modern, New York’tan MOMA, Paris’teki Centre Pompidou ile benzerlikler gösteriyor. Ama Türkiye’de ilk defa uygulanan ve model olan bir müzecilik anlayışına da sahip. Sürekli ve süreli sergi salonları, fotoğraf bölümü, video alanı, kütüphanesi, sineması, eğitim bölümü, yaz okulu, mağazası, restoranıyla birlikte yaratmaya ve üretmeye çağıran bir yaşam alanı aslında.

        SANAT EĞİTİM MERKEZİ

        Amacımız, müze ziyaretini bir alışkanlık haline getirmek ve ilgiyi sürekli kılmaktı. Bu yüzden en önem verdiğimiz alanlardan biri eğitim bölümü. Sadece sanat yapıtlarını sergilemekle kalmayıp bir sanat eğitim kurumu haline gelmeyi hedefledik. Bu sebeple, çocukların, gençlerin hatta yetişkinlerin görsel sanatlar alanında bilgi ve deneyimlerini geliştirmeleri amacıyla müze içinde ve dışında programlar yürütüyoruz. Toplumun her kesimine sanat eğitimini ücretsiz ulaştırmaya çalışıyoruz.

        100’Ü AŞKIN EĞİTİM PROGRAMI

        Her yıl atölyeler, rehberli turlar, seminer ve okul programları gibi 100’ü aşkın eğitim programı tasarlanıyor.

        500 BİN ÇOCUK VE GENÇ EĞİTİM ALDI

        11 yılda 650 binin üzerinde çocuk, genç ve yetişkin içeriği sürekli yenilenen programlarıyla sanat eğitimine katıldı. Bu sayının yüzde 50’si okul öncesi ve ilköğretim, yüzde 25’i 12 yaş üzeri gençler, yüzde 25’i ise yetişkinlerden oluşuyor. Bugün günde ortalama 500 çocuğumuzun sanatla buluşmasını sağlıyoruz.

        YARATICI ÖĞRENME ORTAMI

        İstanbul Modern yaratıcı bir öğrenme alanı. Anaokulu, ilköğretim ve ortaöğretim düzeyindeki öğrencilerin müze ziyaretlerini eğlenceli ve nitelikli hale getiren programlar, pazartesi hariç hafta içi her gün 10.00, 13.00 ve 15.00 saatlerinde gerçekleştiriliyor.

        KENDİLERİNİ İFADE EDİYORLAR

        Gençlerin kendilerini sanatla ifade etmelerine, sanatçılarla tanışmalarına, farklı teknikler keşfetmelerine aracı oluyoruz. Hafta sonları düzenlenen ve 16 yaş üzerine ücretsiz grafiti, heykel, müzik tasarım, animasyon ve dans atölyeleri var.

        2 YAŞINDA EĞİTİM

        Eğitim programlarımız 2 yaştan itibaren başlıyor. Karalama dönemi dediğimiz sanatsal gelişimin başlangıç evresini güçlendirmek ve sanatsal gelişimi desteklemek için ailelere bir platform oluşturuyoruz. Sadece çocuklar değil, yetişkinler de her ayın bir perşembe günü ücretsiz atölyelerde sanatçılarla buluşuyor.

        SOSYAL SORUMLULUK

        Dezavantajlı sosyal gruplar ile bedensel ve zihinsel engelli çocuk, genç ve yetişkinler için özel eğitim programları da tasarlanıp uygulanıyor. Bu çocuklar liseli gençlerle buluşuyor. Böylece gençlerin sosyal sorumluluk üstlenmesine de aracı oluyoruz.

        ‘YURTDIŞI MÜZELERLE İŞBİRLİĞİ VAR’

        “Paris’teki Centre Pompidou’yla dokuz yıldır devam eden işbirliği ve eğitim sponsorumuz Garanti Bankası’nın katkılarıyla Genç İstanbul Modern Eğitim Programı’nı başlattık. Yılda 2 kez okul öncesi, okul çağı çocuklara ve ailelerine yönelik özel olarak hazırlanan yaratıcı programları bizimle paylaşıyorlar. Nisan ayında bu işbirliğiyle “Eğlenceli Fikirler Merkezi” başlıklı programı hayata geçireceğiz. Yeni Zelandalı sanatçı Peter Robinson’ın çocuklar için tasarladığı çocuklara yaratıcılıklarını geliştirebilecekleri bir oyun alanı sunan bu yeni program, biçimlerin keşfedilmesini ve yeni oyunlar yaratılmasını sağlıyor.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ