Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim 2023'e kadar hedef 250 bin yabancı öğrenci

        Tuba BALÇIKLI/GAZETE HABERTÜRK

        Hedef 250 bin yabancı öğrenci Eğitim Ekonomisi İş Konseyi (EEİK) ve İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Mustafa Aydın 110 bin olan uluslararası öğrenci sayısını 2023’e kadar 250 bine çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

        Yurtdışı eğitim bugün küresel bir pazar haline dönüştü. Türkiye de bu pazardan pay almak isteyen ülkelerden birisi. Bugün Türk üniversitelerinde öğrenim gören yabancı öğrenci sayısı 110 bin. Hedef 2023’e kadar bu sayıyı 250 bine çıkarmak. Türkiye’nin bu pazardan alacağı payı nasıl artırabileceğini ve alınması gereken önlemleri Eğitim Ekonomisi İş Konseyi (EEİK) ve İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Mustafa Aydın ile konuştuk. İşte Aydın’ın anlattıkları:

        30 BİNDEN 110 BİNE ÇIKTI: 5 yıl önce DEİK bünyesinde Eğitim Ekonomisi İş Konseyi kurulduğunda Türkiye’de uluslararası öğrenci sayısı yaklaşık 30 bindi, bugün 110 bin. Türkiye’yi yükseköğretimde bir cazibe merkezi haline getirmek için çalışı- yoruz. Hedef 2023’te, Cumhuriyet’imizin 100’üncü yılında 250 bin.

        BİR ÖĞRENCİ 40 BİN DOLAR: Bugün dünyada 5 milyon uluslararası öğrenci var. UNESCO’ya göre 2020’de sayı 7 milyona çıkacak. Bir öğrenci bulunduğu ülkeye ortalama 40 bin dolar bırakıyor. Dolayısıyla yıllık bütçesi 200 milyar dolar olan sektörden bahsediyoruz. Bu 40 bin dolar okullara gitmiyor, yalnızca 15 bin doları öğrencinin okuduğu eğitim kurumuna gidiyor. Kalan 25 bin dolar piyasada dolaşıyor ve sektörü hareketlendiriyor. Ancak uluslararası öğrencilerin ülkeye yaptığı katma değerde ilk sıra ekonomik fayda değil, kalite. Kurumun, kendini bilgi, teknoloji, dil, sosyal iklim başta olmak üzere dünya standartlarına göre ayarlaması gerekiyor, aksi halde öğrenciyi kaybeder.

        FAHRİ BÜYÜKELÇİLER: İstanbul Aydın Üniversitesi’nin 38 bin öğrencisinin yüzde 10’unu uluslararası öğrenciler oluşturuyor. 500’e yakın da uluslararası öğretim elemanı var. Bu, okula çok kültürlülük katıyor. Uluslararası öğrenciler ülkelerine döndüklerinde fahri temsilcilerimiz oluyor, bizim için lobi yapıyor.

        EN ÇOK AZERBAYCAN’DAN: En fazla öğrenci Azerbaycan’dan. İkinci İran, üçüncülük de Özbekistan, Türkmenistan, Kazakistan, Kırgızistan gibi Türk Cumhuriyetleri’nde. Daha sonra Fas, Tunus, Cezayir, Mısır, Sudan, Nijerya gibi Kuzey Afrika ülkeleri, Balkanlar ve Almanya, Hollanda, Danimarka, Avusturya, Fransa gibi Batı Avrupa ülkeleri geliyor. Ama bunların yanında Çin’den, Kore’den, Şili’den gelen öğrencilerimiz de var.

        200 ÜNİVERSİTE GEREK: Türkiye 80 milyona yaklaşıyor, bu nüfusa göre olması gereken asgari üniversite sayısı 200. Türkiye’de şu an ortalama 190 üniversite var. Bu üniversitelerin belli standartları taşıması, asgari şartları yerine getirmesi gerekiyor. Zaten öğrencinin taleplerini karşılayamayan üniversiteler varlıklarını fazla sürdüremiyorlar.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ