Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa İstanbul merkezli 'şike kumpası' operasyonu

        Nihat ULUDAĞ - Uzay KESMEN – Akıncan ABAADN / İSTANBUL

        3 Temmuz 2011'deki şike operasyonunda mağdur olan Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım başta olmak üzere 30'u aşkın mağdurun başvurusu üzerine, İstanbul merkezli 29 ilde gerçekleştirilen "şikede kumpas" operasyonunda 45 kişi gözaltına alındı.

        58 kişi hakkında yakalama kararının yer aldığı operasyonda gözaltına alınanlar arasında o dönem şike operasyonunu yürüten polis müdürleri ile avukatlar ve gazeteciler de bulunuyor.

        Fenerbahçe Spor Kulubü Başkanı Aziz Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu "şike operasyonu" mağduru 30'u aşkın kişinin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunmasının ardından başlatılan soruşturma tam bir yıl sürdü ve operasyon için dün (Salı) sabaha karşı düğmeye basıldı.

        "Şikede kumpas" adı verilen operasyonda, İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, 48'i polis, 5'i avukat, 4'ü gazeteci, 1'i olmak üzere 58 kişinin yakalanması için 28 ayrı ilde eş zamanlı baskınlar gerçeleştirdi. Soruşturmada şüpheli zanlı sayısının 64 olduğu, 6 zanlının da başka suçlardan cezaevinde bulunduğu öğrenildi.

        EMNİYET MÜDÜRLERİ, AVUKATLAR VE GAZETECİLER GÖZALTINA ALINDI

        Operasyonda, 2011 yılında şike operasyonlarını gerçekleştiren, eski İl Emniyet Müdürü Mutlu Ekizoğlu, eski Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Nazmi Ardıç, Şube Müdür Yardımcısı Ahmet Kalender, Şike operasyonundan 2 ay önce "şike kanununun" çıkarılmasında aktif rol oynayan emniyet müdürü Osman Karakuş hakkında gözaltı kararı olduğu bildirildi.

        KARACA VE DUMANLI DA GÖZALTI LİSTESİNDE

        Başka soruşturmalardan da aranan Zaman Gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni, Ekrem Dumanlı ile tutuklu bulunan, Samanyolu TV eski Genel Yayın Yönetmeni Hidayet Karaca ile Fatih Üniversitesi'nin eski Rektörü Şerif Ali Tekalan'ın da gözaltı listesinde olduğu bildirildi.

        GÜLEN'İN AVUKATI

        Gözaltı kararı alınan kişilerden birinin de, Fethullah Gülen'in avukatı Orhan Erdemli ve zanlı emniyet müdürlerinin avukatlığını yapan Cemalettin Mutlu olduğu ifade edildi.

        38 GÖZALTI

        Operasyonlarda, Emniyet Amiri İbrahim Emre, Gazeteci Ekrem Açıkel, Avukat Cemalettin Mutlu'nun da aralarında bulunduğu 38 kişi gözaltına alındı. Şüpheliler Haseki Hastanesi'nde sağlık kontrolünden geçirildi. Diğer zanlıların yakalanması için operasyonlara devam ediliyor.

        ŞİKE DAVASI

        Futbolda şike soruşturması 3 Temmuz 2011'de başlamıştı. Aralarında Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım'ın da bulunduğu 93 şüpheliden 31'i yaklaşık 1 yıl cezaevinde kaldı. Sanıklar şike yapmak ve örgüt kurmak suçundan yargılandı. Dava 2 Temmuz 2012'de karara bağlandı.

        Aziz yıldırım 'şike yapmak ve örgüt kurmak' suçundan 6 yıl 3 ay ceza aldı. Diğer sanıklardan 48'i yine çeşitli cezalara çarptırıldı. Yargıtay 5. Ceza Dairesi verilen hükümlerin büyük kısmını onadı. Ancak o süreçte özel yetkili mahkemeler kaldırıldı. Aziz Yıldırım ve 5 sanık yeniden yargılanmak için başvuruda bulundu.Yargıtay aynı gerekçeyle diğer sanıklar hakkında verilen hükmü de bozdu. Aziz yıldırım ve diğer sanıklar için ikinci kez yargılama süreci başladı. Sanıklar kendilerine kumpas kurulduğunu her duruşmada tekrarladı. Bu kez hakim karşısına 36 sanık çıktı. Aziz Yıldırım da dahil tüm sanıklar suç örgütü kurmak ve şike suçlarından beraat etti. O isimler arasında Fenerbahçe yöneticileri İlhan Ekşioğlu ve Şekip Mosturoğlu ile Sivasspor Başkanı Mecnun Otyakmaz, Beşiktaş Teknik Direktörü Tayfur Havutçu, Beşiktaş yöneticisi Serdar adalı, Bülent Uygun ve Olgun peker de vardı.

        3 temmuz 2011'den 5 yıl sonra davayla ilgili önemli bir gelişme daha yaşandı. Aziz Yıldırım avukatı aracılığıyla Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK) davaya bakan hakimler Mehmet Ekinci, Hikmet Şen ve Bülent Kınay hakkında şikayette bulundu. HSYK, şikayet üzerine hakimler hakkında inceleme başlattı ve müfettiş görevlendirdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ