Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Nusaybin'de 50 PKK'lı teslim oldu
        1

        Mehmet KAYAHAN- VEYSİ İPEK/DİYARBAKIR

        Terör operasyonlarının devam ettiği Mardin'in Nusaybin İlçesi'nde 27 Mayıs'ta 8 PKK'lı ile birlikte teslim olan ve sivil olduğunu iddia eden PKK'lı Canfeda kod adlı Osman Uçar'ın terör örgütüne yeni katılanlara eğitim verdiği ortaya çıktı. Ayrıca; 26 Mayıs'ta teslim olan 42 PKK'lıdan adliyeye çıkarılan 38 kişi tutuklandı. Kalan 4 kişinin sorgusu sürüyor.

        2

        Mardin'in Nusaybin İlçesi'ndeki operasyonlar 79 gündür devam ederken terör örgütü PKK'da özellikle 24 Mayıs'tan itibaren büyük çözülme yaşandı. Operasyonların yoğunlaştığı, çatışmaların şiddetini artırdığı ilçede 24, 26 ve 27 Mayıs tarihlerinde 75 PKK'lı teslim oldu, 1 PKK'lı ise yakalandı.

        3

        27 Mayıs'ta 8 PKK'lı ile birlikte teslim olan Osman Uçar kendisinin sivil olduğu, örgütle bağının olmadığını ve yasağın hemen başında ilçeye geldiğini iddia etmişti. Teslim olan örgüt mensubu ile ilgili yapılan araştırmalar ve elde edilen istihbarat bilgilerine göre PKK'lı olduğu ortaya çıktı.

        4

        Askeri kaynaklardan verilen bilgilere göre Canfeda kod adlı Osman Uçar'ın önceki yıllarda dağ kadrosuna katıldığı, örgüt adına yurtiçi ve yurtdışında faaliyetlerde bulunduğu ve silahlı eylemlere katıldığı tespit edildi.

        5

        YENİ KATILANLARA EĞİTİM VERİYORDU

        Çar'ın aynı zamanda sözde özel kuvvet eğitimi aldığı, keskin nişancı tüfeği Kanas kullandığı ortaya çıkarken, Nusaybin'de örgüte yeni katılanlara eğitim verdiği, güvenlik güçlerine silahlı eylemlerde bulunduğu belirtildi.

        6

        YAKALANANLARDAN BİRİ DAHA SİVİLİM DEMİŞTİ

        Mardin'in Nusaybin ilçesinde, önceki gün teslim olan ve kendisiyle yapılan ilk görüşmede, "sivil olduğunu, eylemlere katılmadığını" iddia eden E. B.'nin, gençlere, terör örgütüne üye olmaları için çağrıda bulunduğu ortaya çıktı.

        7

        Güvenlik kaynakları, Nusaybin'de 27 Mayıs'ta teslim olan 3 teröristten biri olan "Civan" kod adlı E. B.'nin yalanını açığa çıkaran görüntüleri paylaştı.

        8

        Buna göre, söz konusu teröristle, teslim olduktan sonra yapılan ilk görüşmede B., "sivil olduğunu ve eylemlere katılmadığını" iddia etti.

        9

        "Devlete karşı herhangi bir kin ya da kötü sözüm olmadı." diyen B., "Ben bir sanatçıyım. Türk Halk Müziği ve Türk Sanat Müziği eğitiminden geçmiş biriyim. Yeri geldiğinde Türk halkının, yeri geldiğinde Kürt halkının yanında oldum. Videolarım var. Amacım, kolektif bir yaşam ortamında huzurlu, kardeşçe ve barış içerisinde yaşayalım." ifadelerini kullandı.

        10

        Video paylaşım sitesi Youtube'da yer alan görüntüler, gerçeğin, B.'nin ifadelerinin tam tersi yönde olduğunu ortaya koydu. (AA)

        11

        Mehmet KAYAHAN/DİYARBAKIR

        Mardin Valiliği Salı günü teslim olan PKK'lılarla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada "İlimiz Nusaybin İlçe merkezinde bölücü terör örgütü mensuplarına yönelik 14 Mart 2016 günü başlatılan ATMACA -7 operasyonu kararlı şekilde devam etmektedir."

        12

        "Bu kapsamda 24.05.2016 salı günü 25 bölücü terör örgütü mensubu güvenlik güçlerimize teslim olmuştur. 27.05.2016 günü adli makamlara sevk edilen bölücü terör örgütü mensubu 24 şahıs Nusaybin Sulh Ceza Hakimliğince TCK 302. Madde (Devletin Birliğini ve Ülke Bütünlüğünü Bozmak) ile TCK 314. Madde (Silahlı terör örgütüne üye olmak) suçlarından tutuklanmıştır. Teslim olan bölücü terör örgütü mensubu bir şahsın ise halen tedavisi gözetim altında devam etmektedir" denildi.

        13

        ANONSU DUYAN PKK'LILAR BÖYLE TESLİM OLDU

        Mardin'in Nusaybin ilçesinde askerin teslim olmaları için yaptığı anonsu duyan 3 terörist, geçtiğimiz günlerde teslim olmuştu.

        14

        Yapılan anonsta, "Gençler alanınız daraldı, artık sona yaklaştık. Gelin bu işten vazgeçin. Anonsumuza kulak verin. Adalet, hayat, yaşam ve aileleriniz sizi bekliyor. Türk askeri teslim olana hiçbir şey yapmaz." ifadeleri yer almıştı. Nusaybin Abdülkadir Paşa Mahallesi'nde 3 terörist daha güvenlik güçlerine teslim olmuştu.

        15

        "TÜRK ASKERİ TESLİM OLANA BİR ŞEY YAPMAZ"

        Teröristlerin bulunduğu bina yakınında zırhlı araçtan 'teslim olun' anonsu yapıldı. Anonsta, şu ifadeler yer aldı: "Gençler alanınız daraldı, artık sona yaklaştık. Gelin bu işten vazgeçin. Anonsumuza kulak verin. Elinize beyaz bir bez alarak bize doğru yaklaşın. Size asla ateş açılmayacaktır. Bizlere güvenin. Adalet, hayat, yaşam ve aileleriniz sizi bekliyor."

        16

        "Bakın, dün dağ kadrosundan bize teslim olanlar oldu. Kimseye hiçbir şey yapılmadı. Hayatlarını kurtardılar. Siz de onlar gibi yapabilirsiniz. Sizleri bekliyoruz. Elinize beyaz bir bayrak alarak çıkın. Teslim olun. Türk askeri teslim olana hiçbir şey yapmaz." Anons üzerine beyaz bir bayrakla binadan çıkan teröristler, güvenlik güçlerine teslim oldu.

        17

        Mardin'in Nusaybin ilçesinde geçtiğimiz günlerde 42 teröristin teslim olmasının ardından 8 PKK'lının daha güvenlik güçlerinin 'Teslim ol' çağrıları üzerine kendiliğinden teslim oldukları öğrenildi.

        18

        Nusaybin'de PKK'lı teröristlerce açılan çukurların kapatılması, kurulan barikatların kaldırılması, tuzaklanan el yapımı patlayıcıların imhası ve kamu düzeninin yeniden tesis edilmesine yönelik Türk Silahlı Kuvvetleri ve emniyet unsurlarınca başlatılan "Atmaca-7 Operasyonu" sürüyor.

        19

        İlçede çembere alınan ve çıkış yolları kapatılan teröristlerden 10'u kadın 42 terörist, Yenişehir Mahallesi Tunç Sokak'ta güvenlik güçlerine teslim oldu.

        20

        Operasyon nedeniyle köşeye sıkışan terör örgütü PKK mensuplarının gruplar halinde teslim olmaya başladığı Nusaybin'de önceki gün de 6'sı kadın 25 terörist, güvenlik güçlerine teslim olmuştu.

        21

        DİĞER PKK'LILARIN TESLİM OLMALARI İÇİN ANONSLAR YAPILIYOR

        Mardin Nusaybin ilçesinde önceki gün 25, daha sonra da 42 PKK'lı teröristin teslim olmasının ardından güvenlik güçleri operasyonların sürdüğü bölgede diğer PKK'lı teröristlerin teslim olması için zırhlı araçlardan anonslar yaptı.

        22

        TESLİM OLAN 42 PKK'LININ YENİ GÖRÜNTÜLERİ

        Bugün Nusaybin'de teslim olan 10'u kadın 42 PKK'lı teröristin teslim olurken çekilen görüntüleri bölgedeki askeri kaynaklar tarafından paylaşıldı.

        23

        'BÖLGEDEN ÇEKİLDİK' TAKTİĞİ

        Bölgeki askeri kaynaklardan alınan bilgilere göre operasyon bölgesinde sıkışan PKK'lı teröristlerin çıkışını kolaylaştırmak maksadıyla 'sözde güçlerinin bölgeden çekildiği, bundan sonra operasyon sahasında kalanların sivil olduğu' yönünde kamuoyunu ve belirli çevreleri yanıltmayı amaçlayan açıklamalarda bulunulduğu tespit edildi.

        24

        KIRSALDAN GELENLERE KARŞI ÇIKARAK TESLİM OLDULAR

        Operasyon bölgesinde güvenlik güçleri ile çatışmakta olan 42 PKK'lı teröristin, 4 mahallenin üst düzey gençlik örgütlenmesi sorumlularından aldıkları talimatlar doğrultusunda güvenlik kuvvetlerine teslim olduğu belirtildi.

        25

        4 mahallenin üst düzey sözde sorumlularının da olduğu 42 PKK'lı teröristin kendi aralarında kırsaldan gelenlerden bağımsız olarak karşı çıkarak anlaşıp topluca teslim oldukları ifade edildi.

        26

        OPERASYONLARIN SÜRDÜĞÜ MAHALLELERDE SİVİL VATANDAŞ BULUNMUYOR

        Bölgedeki askeri kaynaklar ayrıca Nusaybin ve Şırnak'ta operasyanların sürdüğü mahallelerde hiçbir sivil vatandaş bulunmadığının altı çizdi.

        27

        Nusaybin'de güvenlik güçlerine teslim olan 25 bölücü terör örgütü mensubunun itirafları örgüt içindekilerin pişmanlıklarını gün yüzüne çıkardı.

        28

        Teslim olan bir örgüt üyesi, örgütün öz yönetimden bahsettiğini belirtilerek, "Bizi yarıyolda bıraktılar, 'ne haliniz varsa görün' dediler, 'biz size karışmıyoruz' dediler.

        29

        "Biz de Türkiye Cumhuriyeti'ne sığındık. Şu ana kadar hiç bir insan öldürmedim. Doğrudur ben katıldım ama anladım ki; çünkü vicdanım kabul etmedi. Her şeyi savaş ile başa çıkamazsınız. Herkes birbirini öldürüyor, yeter artık" ifadesini kullandı.

        30

        Gençlere seslenen terörist, "Biz hata yaptık. Aileleriniz için çalışın, annemi, babamı dinleseydim ben bu halde olmazdım" dedi. Bir başka terörist ise, "Köpek gibi pişmanım. Beni dinlesinler ne buralara yaklaşsınlar, ailelerin yanında kalsınlar. Bunların yanlarına hiç yanaşmasınlar" diyerek gençlere seslendi.

        31

        Diğer bir terörist ise, "Pişmanım, bilseydim örgüte katılmazdım. Barikat kurarak başladık. Sonra bize 'savaşacak gençler lazım' dediler. Biz de girdik.. özenti" diye itirafta bulundu. Bir terörist ise yaşadığı pişmanlığı şu sözlerle dile getirdi:

        32

        "Hayatımda hiç bir şeyden bu kadar pişman olmadım. Çok hata etmişim." "Kandırdılar bizi" diyen bir terörist ise içinde bulunduğu durumu şu sözlerle anlattı: "Bizi ölüme terk ettiler. Tek sığınacağımız kişi devlettir. Gençlere sesleniyorum. Bu PKK yanlıştır." (İHA)

        33

        NUSAYBİN'DE BİR İLK YAŞANDI

        Nusaybin'de ilk kez bu kadar toplu bir teslim olma gerçekleşirken, terörister dün üst aramasından geçirildikten sonra ilçedeki kapalı spor salonuna götürüldü.

        34

        Burada sağlık kontrolünden geçirilen PKK'lılar, sorgulanmak üzere Emniyet müdürlüğüne götürüldü.

        35

        SU VE MEYVE SUYU İKRAM EDİLDİ

        Teslim olan teröristler güvenlik güçleri tarafından bir spor salonunda toplanırken, güvenlik güçleri teröristlere su ve meyve suyu ikramında bulundu.

        36

        Nusaybin'de teslim olan 25 PKK'lı terörist arasında operasyonlar sırasında yapılan aramalarda ailesine vasiyet niteliğinde yazdığı mektubu bulunan Zehra Kaya da vardı. Kaya savcılık izniyle anne ve babasıyla getirildikleri spor salonundaki bir odada görüştürüldü.

        37

        İki gün önce Nusaybin Çağ-çağ caddesi üzerinde sivil kıyafetli 19'u erkek ve 6'sı kadın olmak üzere toplam 25 PKK'lı terörist güvenlik güçlerine silahsız ve teçhizatsız olarak teslim oldu.

        38

        Zehra Kaya isimli PKK'lı kadın terörist ailesiyle görüştürüldüğü anlar;

        39

        Görüşmenin ardından Kaya tedavi edildi.

        40

        Yaralarına pansuman yapıldı. (DHA)

        41

        Mehmet KAYAHAN-Yusuf KILIÇ

        Mardin'in Nusaybin İlçesi'nde devam eden operasyonlar sırasında 25 PKK'lı terörist güvenlik güçlerine teslim oldu.

        42

        Teslim olan örgüt mensuplarından 6'sının kadın olduğu öğrenilirken, aralarında bir süre önce vasiyetini yazdığı günlüğü bulunan Zehra Kaya'nın da yer aldığı tespit edildi.

        43

        Mardin'in Nusaybin İlçesi'nde PKK'lılar tarafından açılan çukurların kapatılması, barikatların kaldırılması, tuzaklanan bombaların imha edilmesi, örgüt mensuplarının etkisiz hale getirilmesi için 14 Mart'ta başlatılan Atmaca-7 operasyonu devam ediyor.

        44

        72 gündür devam eden terör operasyonları Abdulkadir Paşa ve Fırat mahallelerinde yoğunlaştı.

        45

        Sabahın ilk saatlerinden itibaren güvenlik güçlerinin operasyonları akşam saatlerine kadar devam etti.

        46

        Güvenlik güçleri PKK'lıları çembere alırken, zırhlı araçlardan terör örgütü mensuplarına ‘teslim ol' çağrılarında bulundu.

        47

        Operasyonların yoğunlaşmasıyla birlikte kaçacak yerleri olmayan 25 PKK'lı terörist teslim oldu.

        48

        Teslim olan örgüt mensuplarından 6'sının kadın olduğu öğrenildi.

        49

        TESLİM OLANLAR ARASINDA VASİYETİNİ YAZAN ZEHRA KAYA DA VAR

        Teslim olan teröristler arasında, bir süre önce vasiyetini yazdığı günlüğü bulunan terör örgütü mensubu Zehra Kaya'nın da yer aldığı öğrenildi.

        50

        Mardin'in Nusaybin ilçesinde bölücü terör örgütüne yönelik operasyonda ele geçirilen Zehra Kaya'nın not defterinde, teröristin örgüte katıldıktan sonra yaşadığı bunalımlara, çaresizliklere ve pişmanlıklara ilişkin ifadeler yer aldı.

        51

        Yürütülen operasyon sırasında günlüğüne ulaşılan Kaya, örgütün sözde yöneticilerinin kendilerini piyon olarak kullandığını, birçok arkadaşının öldüğünü, kendisini bekleyen sonun da ölüm olduğunu anlatmıştı.

        52

        Kaya'nın günlüğünde, "Bu notlar, kimin eline geçerse lütfen aileme yetiştirin. Bu istek vasiyetimdir. Olmazsa mezarımda rahat uyumam valla. Ben Zehra Kaya" notuna yer vermişti.

        53

        Zehra Kaya'nın notları askerler tarafından ailesine ulaştırılmıştı.

        54

        Kaya'nın yazdıkları anne ve babasına okundu.

        55

        Kaya'nın gözü yaşlı ailesi kızlarına geri dön çağrısı yapmıştı.

        56

        Mardin'in Nusaybin ilçesinde teröristlere yönelik operasyon sürerken teslim olan 6'sı kadın 25 örgüt üyesi, emniyete sevk edildi.

        57

        Abdulkadir Paşa Mahallesi'nde güvenlik güçlerine teslim olan 25 terörist, sağlık kontrolü ve diğer işlemlerinin ardından Mardin Emniyet Müdürlüğüne götürüldü.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ