Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Özgür Gündem gazetesinin 9 yöneticisine gözaltı kararı

        Veli SARIBOĞA / İSTANBUL

        İstanbul nöbetçi 8. Sulh Ceza Hakimliği'nce, Anayasa'nın 28. maddesince geçiçi olarak kapatılmasına karar verilen Özgür Gündemi Gazetesi'nin, hakkında gözaltı kararı verilen 9 yöneticisinden 5'ı gözaltına alındı. 4 yöneticisi aranıyor.

        İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi üzerine nöbetçi 8. Sulh Ceza Hakimliği'nce, "PKK terör örgütünün sürekli propagandasını yapmak ve yayın organı gibi hareket etmek" gerekçesiyle, Anayasa'nın 28. maddesince geçici olarak kapatılmasına karar verilen Özgür Gündem Gazetesi'nin, hakkında gözaltı kararı verilen 9 yöneticisinden 5'i gözaltına alındı. 4 yöneticisinin ise adreslerinde bulunmadığı, firari olduğu belirtildi.

        Kapatma kararı gereğince gazete binasının mühürlenmesine tepki göstererek, polise mukavemet ettiği için 22 kişi gözaltına alındığı belirtildi.

        Kapatma kararının ardından haklarında gözaltı verilen gazetenin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya, Yayın Yönetmeni Bilir Kaya, yayın danışma kurulu üyeleri Aslı Erdoğan, Bilge Contepe ve yazar Ragıp Zarakolu gözaltına alındı. Hakkına gözaltı kararı bulunan gazetenin eski yayın yönetmeni Avukat Eren Keskin, imtiyaz sahibi Kemal Sancılı, yayın danışma kurulu üyesi Filiz Koçali ve Necmiye Alpay aranıyor.

        TGC: ÖZGÜR GÜNDEMİ GAZETESİ AÇILMALIDIR

        Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, Özgür Gündem Gazetesi'nin kapatılmasına yönelik yaptığı açıklamada, "Gazetecilik suç değildir. Gazete kapatarak, gazeteci gözaltına alınarak, tutuklayarak, basının özgür olduğunu ve 15 Temmuz'da yaşadığı darbe girişimini Türkiye Dünya'ya nasıl anlatacak? Özgür Gündem açılmalıdır" denildi. TGC Yönetim Kurulu'nun açıklamasında, "Basın ve düşünceyi ifade özgürlüğü, halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkıdır. Bu gerçek 15 Temmuz tarihindeki darbe girişiminin önlenmesinde çok etkili rol oynamıştır. Son 10 yıldır ısrarla ‘terörist' olarak damgalanmaya çalışılan gazeteciler görevlerini başarıyla yapmışlar ve darbe girişimiyle ilgili olarak cumhurbaşkanının, başbakanın, muhalefet partilerinin mesajlarının halka ulaştırılmasını sağlamışlardır. Basında çok çeşitlilik ve çok sesliliğin önemi bu darbe girişimi sırasında bir kez daha ortaya çıkmıştır" denildi.

        OHAL ilan edildiğinden bu yana 133 yayın kuruluşunun kapatıldığı, 76 gazetecinin tutuklandığı belirtilen açıklamada, Özgür Gündem Gazetesi'nin 24 çalışanının gözaltına alınırken kötü muameleye uğradıkları da iddia edildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ