Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yeni kabine ile bBkanlıklarda devir teslim

        Yeni kabinenin açıklanmasının ardından bakanlıklarda devir teslim törenleri gerçekleşti. Başbakan Yardımcılığı'na getirilen Fikri Işık, görevi Numan Kurtulmuş'tan devraldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na atanan Jülide Sarıeroğlu ise, görevi Mehmet Müezzinoğlu'ndan devraldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı görevine atanan Numan Kurtulmuş da görevi Nabi Avcı'dan devraldı.

        Başbakan Yardımcılığına getirilen Hakan Çavuşoğlu, görevi Veysi Kaynak'tan, Gençlik ve Spor Bakanlığı'na getirilen Osman Aşkın Bak da görevi, Akif Çağatay Kılıç'tan, Başbakan Yardımcılığına getirilen Recep Akdağ, görevi, Tuğrul Türkeş'ten devraldı.

        AKDAĞ, GÖREVİ TÜRKEŞ'TEN DEVRALDI

        Recep Akdağ'ın konuşmasından satır başları;

        "Türk tarihinin değişeceğini hissettiğimiz için hemen o çatı altına geldik. 15 sene geçti, dile kolay. Koskoca AK Parti gemisinin içinde yolumuza devam ediyoruz. Birisi hareket ettiğimi, o da ona göre hareket ediyor. AK Parti bayrağı altında yerlerimiz pozisyonlarımız değişiyor ama hepimiz aynı geminin içindeyiz. Sizinle aynı kabinede çalışmış olmaktan da mutluluğumu ifade etmek isterim. Bakanlar Kurulu aslında bir mektep."

        ÇALIŞMA BAKANLIĞI'NDA DEVİR TESLİM

        Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na atanan Jülide Sarıeroğlu, görevi Mehmet Müezzinoğlu'ndan devraldı.

        Sarıeroğlu'nun açıklamalarından satır başları;

        "Hepinizi hürmetle selamlıyorum. Önümüzdeki dönemin hayırlarla sürmesini temenni ederek sözlerime başlamak istiyorum. Kapsama alanı çok geniş, 80 milyon vatandaşımızın hem dününü hem bugününü ilgilendiren, insana dokunan bir bakanlığın sorumluluğunu aldığımın bilincinde olduğunu belirtmek istiyorum. Sayın Cumhurbaşkanımıza, sayın Başbakanımıza teşekkür etmek istiyorum. Önümüzdeki zorlu dönemde de desteklerini esirgememesini rica ediyorum. Birçok çalışma arkadaşımızı da tanıyorum."

        26 SENE SONRA YENİDEN

        "26 sene sonra tekrardan bir kadın bakanla bakanlığımız buluşmuş olacak. Bu anlamda da sorumluluğumun çok yüksek olduğunu biliyorum. Bizler siyasette kadınların karar alma mekanizmalarında daha fazla yer almaları için çok büyük çabalar sarfettik. Rabbim mahçup etmesin. Makamlar mevkiler geçici, bunun bilincinde olan bir insanım."

        HAKAN ÇAVUŞOĞLU, GÖREVİ VEYSİ KAYNAK'TAN DEVRALDI

        Başbakan Yardımcılığına getirilen Hakan Çavuşoğlu, görevi Veysi Kaynak'tan devraldı. Kaynak, konuşmasında Gümülcine doğumlu olan Hakan Çavuşoğlu için Balkan Türklerinin sorumluluğunun üzerinde olacağını söyledi. Kaynak, "Somali'de, Yemen'den, Gazze'de, ihtiyaç duyulan her yerde Türkiye insan yardımları ile var olmaya devam etti. Dost, akraba, gönül coğrafyamızda hizmetler üretmeye devam etti. İnşallah bu aksamadan devam edecektir" dedi.

        Hakan Çavuşoğlu, "Hizmet etmek onurların ve şereflerin en önemlisi. Bugün de böyle bir görev nasip oldu. Ben bu vesile ile sayın Bakanıma yapmış olduğu görevler için çok çok teşekkür ediyorum. Bu görevi veren sayın Cumhurbaşkanımıza ve Başbakanımıza çok çok teşekkür ediyorum. AK Parti bütün kadrolarıyla beraber bu ülkenin birliği, beraberliği adına çok önemli görevler ifa ediyorlar. Bizde makam ve mevkiler milletimize hizmete noktasında bir araçtan ibarettir" açıklamasında bulundu.

        KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI'NDA DEVİR TESLİM

        Kültür ve Turizm Bakanlığı görevine atanan Numan Kurtulmuş da görevi Nabi Avcı'dan devraldı. Kurtulmuş, "Bu bayrak değişiminin ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum. Nihayet bu makamlar gelip geçicidir." dedi.

        KURTULMUŞ-IŞIK ARASINDA DEVİR TESLİM

        Numan Kurtulmuş, Başbakan Yardımcılığı görevini Fikri Işık'a devretti.FETÖ'nün ABD'nin terör raporunda yer almasına ilişkin değerlendirmede bulunan Kurtulmuş, "Önünde sonunda ABD, hem FETÖ konusunda hem PYD/PKK konusunda bizim söylediğimiz noktaya gelecek. Bunu, bizim söylediğimiz noktaya gelmekte olduklarının bir işareti olarak kabul ediyoruz" dedi.

        Numan Kurtulmuş, dün kabinede yapılan değişiklik üzerine Başbakan Yardımcılığı görevini Fikri Işık'a devretti. Çankaya Köşkünde yapılan devir teslim töreninde konuşan Kurtulmuş, bu tür görev değişimlerinin siyasetin gereği olduğunu belirterek, "Kendisi siyasetin hükümetin içerisinde bulunan bir arkadaşımız. Kendisine yardımcı olmak için hazırız. Siyasette bu tür görev değişimleri siyasetin doğası gereğidir. Mühim olan Türkiye'nin ortak hedeflerinde güçlü bir şekilde bulunabilmektedir" ifadelerini kullandı.

        Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, AK Parti'nin iktidara geldiğinden bugüne kadar Türkiye'de büyük değişimlere imza atmış bir hareket olduğunu anlatarak, "Bu kadronun içinde yer almak hepimiz için onur ve bahtiyarlık. Şahsım olarak 25 Aralık 2013 tarihinde, 17-25 Aralık sürecinin arkasından Bakanlar Kurulu'nda yer almak benim için büyük bir onur ve bahtiyarlıktı. Bugüne kadar başarıyla hizmet eden değerli başbakan yardımcımızdan bayrağı devralıyoruz. Kendisi, duruşuyla, meselelere hakimiyeti, engin tecrübesiyle ama en önemlisi dava adamlığıyla her zaman örnek aldığımız, sevdiğimiz bir büyüğümüz" şeklinde konuştu.

        "İnsan hayatında gerçekten 'ben halkıma, milletime bu hizmeti yaptım' diyebilmek için önemli fırsatlardır" diyen Işık, "Sayın Başbakan Yardımcımızdan böyle bir görevi devralmak benim için büyük bir sorumluluk. Çıtayı aşağı düşürmemek, mümkünse yukarı çıkarmak, bu bizim birinci önceliğimiz. Kendisinin bilgisinden, biriminden ve tecrübesinden her zaman istifade edeceğiz. Kendisine yeni görevinde de Allah'tan muvaffakiyetler de diliyorum" açıklamasında bulundu.

        SAĞLIK BAKANLIĞI'NDA DEVİR TESLİM

        Recep Akdağ, Sağlık Bakanlığı görevini Ahmet Demircan'a devretti. Akdağ, "İkimiz de aynı fakülteden mezunuz. Erzurum Atatürk Üniversitesinden mezunuz. Ayrıca basına biraz yansıdı ama ikimiz de 6 çocuğa sahibiz" dedi.

        Kabine revizyonu sonrasında Başbakan Yardımcılığı görevine getirilen Recep Akdağ, Sağlık Bakanlığı görevini Ahmet Demircan'a devretti. Devir teslim töreni sırasında konuşan Akdağ, "Biz hükümet olarak vatandaşın kamu hizmetlerinden memnuniyetini ölçüyoruz. Sağlık hizmetleri 2002 yılında yüzde 39 memnuniyet alırken, şimdilerde yüzde 75,5 bir memnuniyet oranını yakalamış durumdayız" ifadelerini kullandı.

        Akdağ, yaşam koşulları ile birlikte hastalıkların da değiştiğine dikkat çekerek, şunları söyledi:

        "İhtiyaçların değiştiğini fark ettik. Hastalık yükümüz değişti. Eskinden çocukların, ishalden, kızamıktan kaybedildiği, anne ölüm oranlarının çok yüksek olduğu, zatüreden, veremden tifodan, sıtmadan insanlarımızın kaybedildiği bir ülkeydik. Bu tamamen değişti. Hastalık yükümüz hem azaldı. Ama bir taraftan da vasfı değişti. Şişmanlık, hareketsizlik, sigara, bunlara bağlı şeker ve kalp hastalıkları ön plana çıktı. 2017 yılının başından itibaren de Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Başbakanımızın talimatları ile sağlıkta dönüşümün ikinci dönemini başlattık. İyi bir stratejik plan hazırladık. Aşağı yukarı 10 ay çalıştık. Şimdi bütün bu AK Parti hükümetlerimizin oluşturduğu mirası değerli bakanımıza emanet etmek üzere buradayız."

        Türkiye'nin sağlık alanında bütün dünya ülkelerine model olma özelliğine sahip ülke olduğunu ifade eden Akdağ, "Bir taraftan da vatandaşımızın çok daha kaliteli hizmet almasını sağlayacak. Yeni bir dönemi Sayın Bakanımızla oluşturmuş olacağız" dedi.

        "İKİMİZ DE 6 ÇOCUĞA SAHİBİZ"

        Akdağ, Sağlık Bakanlığı görevini yürütecek olan Ahmet Demircan ile ortak özelliklerinin bulunduğunu kaydederek, "İkimiz de aynı fakülteden mezunuz. Erzurum Atatürk Üniversitesi'nden mezunuz. Ayrıca basına biraz yansıdı ama ikimiz de 6 çocuğa sahibiz. Dolayısıyla şöyle bir takım geyikler dönmeye başladı sosyal medyada; 'Sağlık Bakanı olmak için 6 çocuğa sahip olmak lazım' diye. Aslında çok çocuk sahibi olmanın insanı yetiştiren bir tarafı var. Çocuk sahibi olan herkes bunu bilir. Her çocuk kendi başına bir dünya" açıklamasında bulundu.

        Görevi devralan Ahmet Demircan ise, "Bütün canlıların en önemli özelliklerinden biri kendilerini yenilemeleridir. Elbette biz canlı bir toplumuz. Dönüşüm içerisinde olan bir milletiz. Gelişim içinde olan bir milletiz. Bu dönüşümü üç temel üzerinde oturttuk. Sistemde dönüşüm, zihniyette dönüşüm ve uygulamadaki dönüşüm. 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın' diyerek insan merkezli bir dönüşümle yola çıktık. Sonradan onun gerektirdiği sistemi inşa ettik ve o sistemi zamanın gerektirdiği şekilde de yeniliyoruz. O yenileme sadece sağlıkta değil. Türkiye Cumhuriyeti'nin siyasi gelişmesi de adım adım yenileniyor. Yapmış olduğumuz referandumda sistemimizi yeniden geliştirdik. Bu yeni sisteme uygun gelişim adımları atılıyor. Sağlıkta da aynı adımlar atılıyor" değerlendirmesinde bulundu.

        FAKIBABA GÖREVİ ÇELİK'TEN DEVRALDI

        Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na getirilen Ahmet Eşref Fakıbaba, görevi Faruk Çelik'ten devraldı.

        Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nda devir teslim töreni düzenlendi. Bakanlık makamında yapılan tören, eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, AK Parti Çevre Şehir ve Kültürden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan, milletvekilleri, sektör temsilcileri, bakanlık çalışanlarının katlımı ile gerçekleşti. Yoğun ilgi ve kalabalık nedeniyle bir süre geciken törende konuşan Çelik, 10 yılı bakanlık olmak üzere yaklaşık 18 yıldır parlamenter olarak millete, devlete hizmet etme onurunu yaşadığını söyledi.

        Bakanlık görevinde bulunduğu 10 yıllık süre içinde milletin kronik sorunlarına çözüm üreten pek çok icraatı gerçekleştirdiklerini belirten Çelik, sosyal güvenlik reformu ve genel sağlık sigortasından istihdam paketlerine, çalışma hayatında birçok önemli düzenlemenin bakan olduğu dönemde hayata geçtiğini kaydetti.

        Çelik, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na atandığı ilk günden itibaren de bütün taraflarla diyalog halinde çalışma yürüttüklerini, ülkenin gelecekte tarımda ve hayvancılıkta kendi kendine yeterli olması için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan himayesinde Milli Tarım Projesi'ni başlattıklarını hatırlatarak, tarım ve hayvancılığı popülist ve politik yaklaşımlarla değil, gerçekçi politikalarla ele aldıklarını vurguladı.

        "FAKIBABA'NIN BAYRAĞI DAHA YÜKSEKLERE TAŞIYACAĞINA İNANIYORUM"

        Tarım ve hayvancılığın gıda arz güvenliği sağlanması için olmazsa olmaz bir alan olduğunun altını çizen Çelik, Milli Tarım Projesi'yle 3 yıl gibi orta vadede Türkiye’nin hayvancılık başta olmak üzere birçok alanda kendi kendine yeter hale geleceğini söyledi. Çelik, şu değerlendirmelerde bulundu:

        "İslam dünyasında fitnenin kol gezdiği, Türkiye’nin kuşatılmak istendiği, FETÖ, PKK, DEAŞ gibi terör örgütlerinin ülkenin zaafa uğratılmasını beklediği, Ortadoğu'nun kültür birikimi ve sosyolojisiyle bağdaşmayan dizaynların yapılmak istendiği bir süreçten geçiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı'mız liderliğindeki yeni kabinenin Türkiye’nin bu zor süreci başarıyla atlatılmasında üzerine düşen görevi yerine getireceğine inancımız tamdır. Biz takım oyuncusu olarak orta sahada bize verilen görevi yapma gayreti içerisinde olduk. Bundan sonra da üzerimize düşecek görev ne ise her hal ve şartta o görevi yerine getirme çabası içerisinde olacağız. Resmi olarak hangi rütbeyi taşırsak taşıyalım bizim için en asil rütbe bu millete hizmetkar olmaktadır. Bundan sonra da bu milletin derdiyle dertlenmeye devam edeceğimizi özellikle belirtmek istiyorum. Tarladaki çiftçimizin, fabrikadaki işçimizin ve tezgahı başındaki esnafımızın hizmetkarı olmaya devam edeceğiz. Onur duyarak ve alnımın akıyla taşıdığım bakanlık bayrağını bu asil millete ve bu kadim devlete hizmet etmenin rahatlığıyla AK Parti’ye geçmesinde emeğim olan, kendisiyle çalışmaktan onur duyduğum sayın Eşref Fakıbaba’ya devrediyorum. Bu bayrağı kendisinin çok daha yükseklere taşıyacağına inanıyorum, güveniyorum."

        Fakıbaba’ya yeni görevinde başarılar dileyen Çelik, “Milli tarım ve hayvancılık projesinin hayata geçmesi için bizimle gece gündüz demeden çalışan sivil toplum kuruluşlarımıza, üniversitedeki hocalarımıza, bakanlığımızın fedakar ve cefakar personeline, bu milleti doyuran üreticilerimize ve bu görevleri bize layık gören başta sayın Cumhurbaşkanı'mız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, sayın Başbakan'ımıza teşekkür ediyorum.” dedi.

        "BU BİR NÖBET DEĞİŞİKLİĞİ"

        Ahmet Eşref Fakıbaba da sözlerine, hem Türkiye'ye yaptığı hizmetler, hem de Şanlıurfa'ya yaptığı katkılardan dolayı Çelik'e teşekkür ederek başladı. Kendisine duyduğu minnettarlığı ifade eden Fakıbaba, hem belediye başkanlığı hem de milletvekilliği döneminde Çelik ile çalışmanın bir gurur olduğunu belirtti.

        Fakıbaba, "Bu bir nöbet değişikliği, Allah inşallah bana da alnım açık, kendisi gibi yüzü ak bir şekilde nöbeti başka bir arkadaşa vermemi nasip eder. İnşallah Allah'ın izniyle kendilerinin desteğiyle, beraberce bu hizmeti elimden geldiği kadar bu bayrağı alıp Türkiye için, Allah rızası için ve partim için daha ileriye götüreceğime inancım sonsuz. " ifadesini kullandı.

        Görevinin ne kadar önem arz ettiğinin farkında olduğunu dile getiren Fakıbaba, şunları kaydetti:

        "Bürokrat arkadaşlarımla, sivil toplum örgütleriyle, basınımızla, esnafımızla, halkımızla, üreticiyle, tüketiciyle el ele vereceğiz. İnşallah duanızla biz bu işin üstesinden gelmek için Cumhurbaşkanı'mıza, Başbakan'ımıza, halkımıza layık olabilmek için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Çok çalışacağız, çünkü AK Parti'nin düsturu budur, 'Üreteceğiz, üreteceğiz, üreteceğiz'. Bir hekim, bir genel cerrahi uzmanı olarak yeni bir branşa başlıyorum ama inanıyorum, çok değerli Bakan'ımız ve bürokrat arkadaşlarımız, üniversiteden hocalarımız sivil toplum örgütleri var, sizler varsınız, ben evelallah bu yükün altından kalkacağımıza yürekten inanıyorum. Amacımız Allah rızasıdır, halkımızın, gariban insanların mutluluğudur. İnşallah bu konuda başarılı olacağız."

        "KADERDE HAYVANLARLA UĞRAŞMAK DA VAR"

        Konuşmaların ardından Fakıbaba'ya sarılarak tebriklerini sunan Çelik, "Sayın Bakan'la şimdi ortak yönümüz çıktı. Uzun yıllar birlikte insanlarla uğraştık, kaderde hayvanlarla uğraşmak da var." şeklinde espri yaptı. Fakıbaba da buna karşılık olarak, "Ama neticede yine insan için uğraşacağız." dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ