Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İpler üç noktada koptu

        DYP ile ANAP'ın DP çatısı altında bütünleşmesini öngören "merkez sağda buluşma" formülü "teşkilatların birleşmesi", "milletvekili aday listesi" ve "eski başbakan Mesut Yılmaz ile arkadaşlarının aday gösterilmesi" konusunda çıkan sıkıntılar nedeniyle yaşama geçirilemedi.

        Dün toplanan ANAP kongresinin, iki parti arasında son anda sürpriz bir uzlaşma sağlanması durumunda, bugün de devam edecek olan toplantısında fesih kararı alması mümkün olabilecek.

        DP adını alan DYP'nin Genel Başkanı Mehmet Ağar ile ANAP lideri Erkan Mumcu, 5 Mayıs'ta iki partinin DP çatısı altında birleşeceklerini bir protokolle kamuoyuna duyurmuştu. İki liderin DP'nin iktidara geliş yıldönümü olan 14 Mayıs'ta düzenlenen şölene birlikte katılmalarından sonra DYP, 27 Mayıs'ta yaptığı kongreyle DP adını aldı. Mumcu ile Ağar, DYP delegesini el ele selamladı. Birleşme süreci, dünkü ANAP kongresinde alınacak fesih ve DP'ye katılma kararıyla tamamlanacaktı.

        Üç kriz sonu getirdi

        Ancak bu süreçte, iki kanat arasında çetin müzakereler yaşandı. Bu süreçte eski ANAP lideri Mesut Yılmaz'ın adının ön plana çıktığı üç ciddi kriz yaşanması, ipleri kopma noktasına getirdi.

        İlk kriz, 5 Mayıs'ta protokolün açıklanmasından önceki görüşmede, Mumcu'nun eski isimleri istememesi üzerine çıktı. Birleşme komisyonunda yer alan Edip Safter Gaydalı'nın çabaları ile bu kriz aşılırken, Yılmaz'ın 25 Mayıs'ta Rize'de yapacağı toplantı öncesinde yaşanan ikinci kriz, ipleri kopma noktasına getirdi.

        Ağar, aday listelerinde Hikmet Çetin ve Celal Doğan gibi isimlere de yer vermek istedi. Mumcu'nun Yılmaz ve arkadaşlarının listeye alınmasına karşı çıkmasıyla oluşan kriz, DP'den bağımsız milletvekili adayı olmaları formülüyle ertelendi.

        Üçüncü kriz, hafta ortasında Ağar ile Mumcu'nun liste üzerinde çalışmak için yaptıkları toplantıda ortaya çıktı. Mumcu, önce 17 Haziran'da DP kongresinin toplanarak Genel İdare Kurulu seçiminin yapılmasını ve 50 üyeli kurulun 25 DYP'li ile 25 ANAP'lıdan oluşmasını istedi.

        DP'den mal varlığı tepkisi

        Mumcu, teşkilatların birleşme takviminin oluşturulmasını da şart koştu. Ağar ise, seçim sürecinde bunun mümkün olmadığını savundu. ANAP'ın, mal varlığını bir vakfa veya uhdesinde birleşme sürecinde kurulan Yeni Demokrat Partisi'ne (YDP) devredecek olması da DP yönetiminde tepkiye yol açtı.

        Ağar, liste çalışması sırasında Yılmaz ve arkadaşlarının ANAP kontenjanı içinde gösterilmesi gerektiğini belirtti. Mumcu ise, "Onlar ANAP değil, DYP kontenjanı içinde yer alsın" diye tepki gösterdi. Bu kriz, iki lider arasında ipleri kopardı.

        Mumcu, dün kongreden önce yapılan MKYK toplantısında, "Biz kapanmadan bu kadar dışarıda tutuluyorsak, kapandıktan sonra nereye sığınacağız. Güvence alamadık" dedi.

        Ağar, Mumcu'nun istediği güvenceleri dün kongreye gönderdiği mesajda vermedi. Bunun üzerine "ANAP'ın kendini fesih kararı almasından" vazgeçen Mumcu, "Pazartesi listeler verilecek. O listede Erkan Mumcu ve arkadaşları var, ama ANAP yok. Ben böyle bir onursuzluğu kabul edemem" dedi.

        İki liderin müzakere sürecinde bazı milletvekili aday isimlerinin de yer aldığı elle yazılı ve iki liderin imzasını taşıyan gizli bir protokol yaptıkları öğrenildi.

        Mesut Yılmaz, daha önce ANAP yönetimi ile hükümetlerinde birlikte çalıştığı şu isimlerin DP listesine alınmasını istedi:

        Oltan Sungurlu, Halil İbrahim Özsoy, Nejat Arseven, Cengiz Altınkaya, Zeki Çakan ve Cavit Kavak. Mesut Yılmaz ve kurmaylarının listede yer alacak olması, ANAP ile birleşme süreci kesilen DP'nin bu yolla "Yılmaz'ın ANAP'ıyla" ittifak kuracağı yorumlarına neden oldu. İttifakın diğer ayağını ise 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in listeye alınmasını istediği öne sürülen soldan isimler oluşturdu. Bu çerçevede, Hikmet Çetin, Celal Doğan, Hüsamettin Özkan ve İstemihan Talay'ın listeye alınabileceği belirtildi.

        Birleşmenin bozulması nedeniyle, sağın önemli isimlerinden Mehmet Ali Bayar'ın DP listesinden aday olmayabileceği iddiası da kulislere yansıdı.

        Merkez sağın gözyaşları

        Mumcu'nun ilçelerde teşkilat üyelerinin iki yıldır ekonomik sıkıntı içinde partiyi ayakta tuttuklarını anlattığı sırada gözleri yaşardı. Bunun üzerine salonda hüzünlü bir atmosfer oluşurken, eşi Işın Mumcu ve bazı partililer ağladı. Mumcu'nun DP ile birleşme sürecini anlatırken, kendilerine "Kapatın, gelin" dendiğini söylemesi üzerine, bazı partililer "yuh" çekti. Mumcu, müdahale ederek, DP'nin yuhalamasını önledi. n Fotoğraflar: Serdar Özsoy

        Öcalan'la karşılaştırma istifa depremi yarattı

        DYP'yle birleşme kararının yaşama geçirilememesi ANAP'ta istifa depremine neden oldu. ANAP'tan önce birleşmenin savunucularından Bitlis Milletvekili Edip Safter Gaydalı istifa etti. Gaydalı, "Bu birleşme 16 yıldır en büyük hayalimdi. 3.5 yıldır çok emek harcadım. Sadece benim değil Türkiye'nin hayalleri yıkıldı" dedi.

        Gaydalı'nın ardından, Mesut Yılmaz'a yakın isimlerden MKYK üyesi Nejat Arseven, ANAP Genel Başkanı Erkan Mumcu'nun, Yılmaz'ı kastederek yaptığı, "Bakın bakalım bu kamuoyu araştırmalarında en sevilmeyen kim? Abdullah Öcalan mı yoksa bir başkası mı?" açıklaması nedeniyle istifa etti. Arseven'i, eski milletvekilleri Şerif Bedirhanoğlu ile Lütfullah Kayalar'ın istifası izledi. ANAP Merkez Disiplin Kurulu Başkanı Orhan Şahin ve Başkan Yardımcısı Murat Çakıroğlu da partiden ayrıldı. Gaydalı ile Kayalar'ın CHP listesinden aday olabilecekleri belirtildi.

        Gaydalı'nın istifasıyla milletvekili sayısı 19'a düşen ANAP, birkaç saat sonra, AKP'den istifa edip bağımsızlığı seçen Amasya Milletvekili Hamza Albayrak'ın partiye katılımıyla yeniden 20'ye ulaşarak grup kurma hakkını tekrar elde etti.

        GP'yle temas

        Genç Parti'nin de (GP), DP çatısı altında oluşmaya başlayan ve geniş bir siyasi yelpazeyi amaçlayan ittifaka dahil edilmesi için sıcak temasların yaşandığı bilgisi dün kulislere yansıdı.

        Dün ANAP kongresinin ardından akşam saatlerinde, ANAP-SP ve BBP yöneticileri arasında, Çankaya'daki bir ofiste ittifak konusunda görüşme yapıldığı öne sürüldü. ANAP Genel Başkan Yardımcısı Salih Uzun, "Kongre sürecimiz devam etmektedir. Ağar'dan bütünleşmeye ilişkin net bir yanıt gelmeden partimizin hiçbir siyasi partiyle seçim işbirliği ya da ittifakına dönük görüşme yapması söz konusu bile değildir" diye konuştu.

        Ağar: Kimseyi aldatmadım

        ANKARA, İSTANBUL Milliyet

        DP Genel Başkanı Mehmet Ağar, ANAP Genel Başkanı Erkan Mumcu'nun birleşme protokolüne uymadığı yönündeki sözlerine, "Ben kimseyi aldatan olmadım, olmam da" dedi. Birleşmeyle ilgili olarak DYP'nin ismini ve amblemini değiştirerek samimiyetini ortaya koyduğunu, aynı samimiyeti ANAP'tan beklediklerini belirten Ağar, iyi niyetlerini muhafaza ettiklerini söyledi.

        Mumcu'nun önceki gün yaptığı "Taahhütleri berraklaştırmalı" çağrısının ardından Ağar, dün ANAP kongresine bir mesaj gönderdi. DYP'nin DP adını aldığını ve bütünleşme yolunun açıldığını belirten Ağar, "Sırada ANAP'ın kongresini gerçekleştirerek DP ile bütünleşmeyi sağlayacak hayırlı kararı alması vardır" dedi.

        Mumcu: Herkes kendi yoluna gider

        ANKARA Milliyet

        ANAP Genel Başkanı Erkan Mumcu, DP'nin birleşme değil "kapatın, gelin" tavrı içinde hareket ettiğini savunarak, "Bana ait olmayanı, emaneti veremem. Emanete sadakatsizlik edemem" dedi.

        Mumcu, dün sabah ANAP Merkez Karar Yönetim Kurulu toplantısına girişte, DP Genel Başkanı Mehmet Ağar'ı kongreye davet ettiklerini ve katılmasını beklediklerini söyledi. Ağar'ın kongrede birleşme konusunda güvence vermesi gerektiğini ifade eden Mumcu, "Bu iki günlük kongrede süreç tamamlanmadan bu pürüzler çözümlendiyse çözümlenmiştir. Yoksa herkes kendi yolunda devam eder. Herkes birbirine başarılar diler" dedi. Mumcu, "Olumlu bekleyişimizi sürdürüyoruz. Tek istediğimiz şey, samimiyetin, iyi niyetin ve adil tutumun kamuoyuna gösterilmesidir" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ