Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem YÖK, sahte belgeyi kabul etmiş!

        Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkan Vekili Prof. Dr. Yekta Saraç, sahte olduğu anlaşılamayan belgelerle yapılan başvurular neticesinde 7 kişiye mimarlık alanında denklik verildiğini bildirdi.

        YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Yekta Saraç, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB)'nin sahte diplomalara denklik verildiği yönündeki açıklamalarını değerlendirdi.

        "Zaten onların elindeki çok sayıdaki denklik belgesinin sahte olduğunu tespit eden YÖK." diyen Saraç; TMMOB'den kendilerine 42 tane dosya geldiğini aktardı. Saraç, bunlardan 29'unun, YÖK'e herhangi bir başvuruda bulunulmadan, dışarıdan sahte belge ile üretildiğinin tespit edildiğini söyledi. 7 denkliğin ise sahte olduğu anlaşılamayan belgelerle yapılan başvurular neticesinde YÖK tarafından verildiğini kaydeden Saraç, "Bunlar da, 2002'den öncesine ait. Yönetmelik değişiklikleri yapılmadan, üniversitelerden 'mezunlarınız kimlerdir?' denilerek liste alınmadan önceki döneme ait. O tarihten sonra bize ibraz edilen belgeler arasında bir sahteciliğe rastlanmadı." diye konuştu.

        TMMOB'nin konuyu gündeme taşımasından duyduğu memnuniyeti de dile getiren Saraç, "Bunlar insanın kendisini gözden geçirmesine fırsat veriyor. Önümüzdeki günlerde kendileri ile bir toplantı yapacağız. Daha verimli bir çalışmanın nasıl yapılabileceği konusunda görüşeceğiz." dedi.

        2010'DA 25 SAHTE DİPLOMA İÇİN SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU

        Denkliklerin titiz bir inceleme ile yapıldığının altını çizen Saraç, sahte belge ile başvuru tespit edildiğinde Cumhuriyet Başsavcılıklarına suç duyurusunda bulunduklarını aktardı. Saraç, bu kapsamda 2010 yılında 25 sahte diploma tespit ederek, suç duyurusunda bulunduklarını söyledi.

        Denklikle ilgili ilave bazı tedbirler alındığını belirten Saraç, "Kontrol mekanizmalarını artırdık. Denklikte personel açısından büyük sıkıntımız var. O da yakın zamanda giderilecek." dedi. Denklik birimi ile ilgili güvenlikten ziyade memnuniyet sorunu bulunduğuna dikkat çeken Saraç, "Çünkü hızlı cevap veremiyoruz." ifadesini kullandı. Otomasyon ile ilgili çalışmaların da devam ettiğini belirten Saraç, yıl başında ihaleye çıkacaklarını kaydetti.

        Saraç, ilgili yönetmelikte yapılacak değişiklikle hukuk, tıp, mühendislik, öğretmenlik gibi alanlarda denklik verilirken daha titiz davranacaklarını dile getirdi.

        2004 YILINDAN BUGÜNE KADAR DENKLİK'TE 44 BİN 623 İŞLEM TAMAMLANDI

        Saraç, bugüne kadar verilen denkliklerle ilgili sayısal bilgi de verdi. 2004 yılında 4 bin 603 denklik verilirken; bu sayının 2005'te 4 bin 801, 2006'da 5 bin 5, 2007'de 5 bin 619, 2007'de 7 bin 572, 2008'de 9 bin 494'e çıktığını kaydeden Saraç, "2010 da ise bu hafta itibariyle sayı 7 bin 529. Yıl sonuna kadar 10 bin rakamlarına ulaşılır." şeklinde konuştu.

        2004 yılından bugüne kadar denklikte toplam 44 bin 623 işlemin sonuçlandırıldığını ifade eden Saraç, "Bin 688'i ise çeşitli sebeplerle reddedildi." dedi.

        BU YIL İÇİNDE 116 TANE, DIŞARIDA ÜRETİLMİŞ SAHTE DENKLİK BELGESİ TESPİT EDİLDİ

        Denklik Birimi Sorumlusu Hülya Pişirici'nin verdiği bilgiye göre ise; Milli Savunma Bakanlığı'nın da aralarında bulunduğu çok sayıda kurum ve kuruluş, doğruluğundan şüphe duydukları denklik belgelerini YÖK'e soruyor. Yıl içinde bu kapsamda yapılan başvuruların sayısı 800'ü geçti. 2010 yılında, YÖK'e denklik başvurusunda bulunulmamış, dışarıda üretildiği tespit edilen sahte denklik belgesi sayısı ise 116.

        DENKLİK BELGESİ NASIL VERİLİYOR?

        YÖK en kısa 2 ayda denklik belgesi veriyor. Başvurular bireysel olarak değerlendiriliyor. Diploma denklik başvuruları elden veya posta yoluyla yapılıyor. Diplomanın uluslar arası düzeyde veya ikili anlaşmalarla tanınan bir üniversiteden alınmış olmasına rağmen mezuniyet diploması ve diğer belgelerin gerçek olup olmadığı, eğitim programının türü, niteliği, düzeyi konusunda tereddüde düşüldüğü durumlarda ilgili yükseköğretim kurumu veya ilgili ülke yetkili makamlarından bilgi, belge isteniyor. Yapılan inceleme sonucunda belgenin orijinal olmadığı, üzerinde tahrifat yapıldığı ve belgelerin kişiye ait olmadığı tespit edildiğinde denklik işlemi yapılmıyor. Bu kişiler hakkında yasal işlem yapılmak üzere Cumhuriyet Başsavcılıklarına suç duyurusunda bulunuluyor.

        Belgeler arasında eksik evrak tespit edilirse ilgiliyle resmi bir yazı ile tebliğ ediliyor. Dışişleri Bakanlığı aracılığı ile de diploma teyidi için ilgili ülke makamlarına iletilmek üzere yazışma yapılıyor.

        CHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ