Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem CHP'li Hamzaçebi'den bedelli yorumu

        CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, bedelli askerlik konusunda daha önce kanun teklifi verdiklerini, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ise bu teklifi eleştirdiğini belirterek, ''Sayın Başbakan, bedelli askerlik konusunda kuzu kuzu CHP'nin çizgisine gelmiştir'' dedi.

        Hamzaçebi, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, Hükümetin Van depreminde sınıfta kaldığını ileri sürdü. Van Valisi Münir Karaloğlu'nun açıklamalarının durumu bütün çıplaklığı ile ortaya koyduğunu belirten Hamzaçebi, ''Sayın Vali, Van'ın adeta bir hayalet şehir olduğunu, acil olarak gıda ve kıyafete ihtiyaçlarının olduğunu söylüyor. Hükümet yetkililerine bakarsak, Van'a yardım yağmıştır'' dedi.

        Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, yaptığı bir açıklamada, CHP'ye ilişkin eleştirilerde bulunduğunu anlatan Hamzaçebi, bunlardan birinin ''yemin sorunu'' nedeniyle CHP ile AK Parti arasında varılan mutabakata ilişkin metinle ilgili olduğunu söyledi.

        Erdoğan'ın, bu mutabakat metnini tanımadığını ifade eden cümleler kullandığını belirten Hamzaçebi, şunları söyledi:

        ''Oysa Sayın Başbakan çok iyi bilmektedir ki 11 Temmuz 2011 tarihinde AK Parti ile CHP arasında varılan bu mutabakat, her iki partinin genel başkanlarının onayı ile şekillendirilmiştir. Şimdi Sayın Başbakan bu metni inkar etmektedir. Bu metin, tutuklu milletvekilleri sorununu aşmak amacıyla Türkiye'de uygun bir iklimi yaratmayı hedeflemiş bir metindir. Ama öyle anlaşılıyor ki Sayın Başbakan, siyaseti, dün söylediğini bugün inkar etmek olarak algılıyor.''

        BEDELLİ ASKERLİK

        Akif Hamzaçebi, Başbakan Erdoğan'ın bugünlerde ''Bedelli askerliğin kahramanı'' olarak ortaya çıktığını, ancak bu konuda tutarsız olduğunu ileri sürdü.

        Erdoğan'ın, 12 Eylül referandumundan önce bir televizyon programında, bedelli askerlik için, ''Referandumdan sonra İnşallah'' dediğini ifade eden Hamzaçebi, şöyle devam etti:

        ''Sayın Başbakan herkese umut vermiştir. Sözleşmeli erbaş ve er kanunu kabul edildikten sonra CHP, 16 Mart 2011 tarihinde bedelli askerlikle ilgili kanun teklifini TBMM Başkanlığına sunmuştur. Teklifte vatandaşların ekonomik durumunu gözeterek, geliri olmayan vatandaşların da hiç bedel ödemeden bu imkandan yararlanması öngörülmüştü. Sayın Başbakan bizim teklifimizin açıklanmasından bir gün sonra, CHP'yi çok ağır cümlelerle eleştirmiş ve 'Bedelli askerlik gündemimizde yok. Ben Tayyip Erdoğan olarak böyle bir sorumluluğun altına giremem. Çünkü parası olan var olmayan var' demişti. Sayın Başbakan, eğer millet isterse bunu Anayasa değişikliği paketinin içine koyarak referanduma sunacağını da söylemişti. Seçime doğru ise bedelli askerliğe bir açık kapı bırakmıştı. Sayın Başbakan, bedelli askerlik konusunda kuzu kuzu CHP'nin çizgisine gelmiştir. Sayın Başbakan bedelli askerlikte bu 'u dönüşünü' hangi nedenle yapmıştır? Sayın Başbakan 'referanduma götürürüm' demişti. Şimdi bedelli askerlik düşüncenizi referanduma götürecek misiniz?''

        YARGI TERÖRİZE EDİLMİŞTİR

        Hamzaçebi, Başbakan Erdoğan'ın, ''CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç'in, TBMM Genel Kurulunda Meclis İdare Amiri Salim Uslu tarafından fiili saldırıya uğramasını'' da değerlendirdiğini ve bu saldırıyı onaylayan cümleler kullandığını söyledi.

        Erdoğan'ın, CHP'yi, ''TBMM'yi terörize etmekle'' suçladığını savunan Hamzaçebi, ''Bu yavuz hırsız örneğidir. Meclisi kimin terörize ettiği vatandaşlarımız televizyonlardan izlemiştir. Türkiye'de terörize olan kurumlar var. Sayın Başbakan ve onun Hükümeti, mahkemeleri, yargıyı terörize etmiştir. Bugün Silivri'de özgür bir mahkeme yoktur'' diye konuştu.

        Silivri'nin bir toplama kampı olduğunu, tutuklu kişiler hapiste ölürken kimsenin onların imdadına yetişmediğini öne süren Hamzaçebi, Kaşif Kozinoğlu'nun da ölümüne göz yumulduğunu savundu.

        Başakan Erdoğan'ın CHP'yi vesayetçi, AK Parti'yi ise statükoya, vesayete karşı yoğun mücadele veren parti olarak tanımladığını belirten Hamzaçebi, ''Hem 9 yıldır iktidarda olacaksınız hem kendinizi statükoya, vesayete karşı mücadele eden bir parti olarak tanımlayacaksınız. Buna hiç kimse inanmaz. Bu, iktidarda olup da hala mağdur rolünü oynamaya çalışmanın bir başka ifadesidir'' diye konuştu.

        Vesayete karşı mücadele ettiğini söyleyen Erdoğan'a ilk tavsiyesinin, ''27 Nisan e-muhtırası'' ile hesaplaşmaları olduğunu belirten Hamzaçebi, ancak AK Parti'nin, söz konusu muhtıranın sonuçlarıyla ittifak halinde olduğunu iddia etti.

        2/B DÜZENLEMESİ

        Başbakan Erdoğan'ın, 2/B ile ilgili düzenleme yapacaklarını ifade ettiğini, bu konuda CHP'nin de projesini daha önce açıkladığını ifade eden Hamzaçebi, ''Buradan Sayın Başbakan'a bir öneride bulunmak istiyorum; 2/B alanlarının satılabilmesi için Anayasada gerekli olan değişikliği birlikte bir hafta içinde uzlaşmayla yapalım. Orman köylüsüne de bu arazileri bedelsiz olarak verelim'' dedi.

        Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Hamzaçebi, CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün'ün Atatürk ve CHP ile ilgili sözlerini değerlendirirken, şunları söyledi:

        ''CHP ilericiliğin, özgürlüğün partisidir. Cumhuriyetin temel değerleri, CHP'nin de temel değerleridir. Atatürk, kurucu irade, kurucu felsefe CHP'nin vazgeçilmezleridir. Bir milletvekilinin kişisel görüşlerinden hareketle bu temel değerlerin CHP içinde tartışma konusu olabileceğini düşünmek, CHP'ye yapılacak en büyük haksızlıktır. CHP'de bu değerler hiç bir zaman tartışma konusu olmaz. Hiç kimsenin gücü, bu değerleri CHP'nin tartışma konusu yapmaya yetmez.''

        Hamzaçebi, CHP Merkez Yönetim Kurulunun, Aygün'den savunma istenmesine karar verdiğini, disiplin kurulunun bunu değerlendireceğini ifade etti.

        Hamzaçebi, başka bir soru üzerine ''vicdani ret konusunda Sayın Adalet Bakanı'nın zikzaklı tutumunu takip ediyoruz'' dedi. Hamzaçebi, vicdani retle ilgili AİHM'in, uluslararası kurumların kararları olduğunu, diğer taraftan Türkiye'nin terörle mücadele ettiğini belirterek, konunun CHP tarafından değerlendirildiğini zamanı geldiğinden açıklama yapılacağını söyledi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ