Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem "Uludere'de kasıt yok"

        Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan yeni yılın ilk Bakanlar Kurulu toplantısı sona erdi.

        Başbakanlık Yeni Bina'da yapılan ve 6 buçuk saat süren toplantının ardından açıklama yapan Hükümet sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Irak sınırındaki olayda bir kastın kesinlikle söz konusu olmadığını belirterek, ''Ancak kasıt olmasa bile bir ihmal ya da zafiyetin söz konusu olup olamayacağı konusunda da incelemeler devam etmektedir. Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Uludere Savcılığı ile irtibatlı olarak olay üzerinde bir adli soruşturma başlatılmış bulunmaktadır'' şeklinde konuştu.

        Konuşmasında, hayatta kalanlara ve olayda yaşamını kaybedenlere karşı hükümetin yapacağı çok büyük işlerin olduğunu dile getiren Arınç, şöyle devam etti:

        'Bunlardan bir tanesi esasen kanunlarla da hüküm altına alınan tazminat ödenmesidir. Bu derhal birkaç gün içinde gerçekleştirilecektir. Onun dışında da ayrıca özel bazı imkanlarla ölenlerimizin en yakınlarına, ailelerine, onların göz yaşlarını dirdirmese bile en azından kucaklaşmamıza vesile olabilecek adımlar da atılacaktır'' dedi.

        ERDOĞAN - ÖZEL GÖRÜŞMESİ

        Genelkurmay ve MİT'in ayrı ayrı açıklamasının olduğunu hatırlatan Arınç, Bakanların Uludere'ye gittiğini söyledi. "En yakınlarımızı kaybetmiş bir haleti ruhiye içindeyiz. Ancak bilelim ki olayın yaşandığı yer sınır ötesi harekatın yapıldığı bölgedir. Sinat-Haftanin terörist hareketlerinin çok yoğun yaşandığı bir bölgedir." diyen Arınç, 50 kişiye yaklaşan grubun düzenli birerli kolda gittiğini ifade etti. İnsansız Hava Araçları ile bu bölgenin takip edildiğini 4 saate yaklaşan görüntü izlendiğini aktaran Arınç, bu haberlerin birbiriyle örtüştüğünde harekat konusunda talimat verildiğini belirtti.

        'İŞARET FİŞEKLERİ VE TOP ATIŞIYLA UYARI YAPILDI, CEVAP GELMEDİ'

        Güvenlik birimlerinin bundan sonraki olayların hepsinde canlıya karşı teslim olması için ikazda bulunduğunu hatırlatan Arınç, "Öncelikle işaret fişekleri atılmış olay yeri aydınlatılmış, daha sonra top atışı yapılmıştır. Daha sonra grup hareketlerine devam etmesi üzerine uçaklarla bombalama yapılmıştır. Vatandaşlarımız hayatını kaybetmiştir. Bazı medya organlarının sorumsuz ve tahrik edici başlıkları kesinlikle reddediyoruz. Silahlı kuvvetlerimiz bunları yapmazlar, yapamazlar. İlk incelemelerin olayda bir kasıt söz konusu değildir. Bunu ortaya atanlar bir takım duyumları ortaya atıyorlar. Bir ihmalin, zaafiyeti olup olmadığı konusunda incelemeler devam etmektedir. Her olaydan sonra adli soruşturma yapılmaktadır. Bunda da yapılmaktadır." diye konuştu.

        Ölenlerin yakınlarının devletine milletine bayrağına bağlı insanlar olduğunu kaydeden Arınç, "Olaydan büyük üzüntü duymaktadırlar. Başbakan'a söyledikleri söz 'Biz evlatlarımızı size emanet ediyoruz.' dediler. Bu bizim vicdani sorumluluğumuzdur. Örgütün baskın ve korkutması neticesinde tabutlara bayraklar asması köylüler tarafından reddedilmiştir. Maalesef İnsansız Hava Araçları ile insanların kimliklerinin tespiti mümkün değildir." dedi.

        İNTİBAK YASASI

        Çalışanlar arasında ''intibak yasası'' olarak adlandırılan konu hakkında da hazırlanan taslağın Bakanlar Kuruluna sunulduğunu belirten Arınç, ''Taslak, Bakanlar Kurulunca kabul edilerek imza altına alındı'' dedi.

        Arınç, Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanun Tasarısı taslağının da TBMM'ye sevk edilmek üzere karar altına alındığını söyledi.

        YARGI HIZLANACAK

        Toplantıda Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in de takdimlerinin olduğunu ifade eden Arınç, ''Bu yargının hızlandırılması, özellikle icra iflas kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapan kanun tasarısıdır. Bu da imzalandı ve TBMM'ye gönderilmek üzere kararlaştırıldı, tasarı haline geldi'' diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ