Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem O söz için özür diledi

        Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, HABERTÜRK’e özel açıklamalarda bulundu. Uludere’de 35 kişinin ölmesiyle ilgili soruları “Savcılığın gizlilik kararı var” gerekçesiyle yanıtsız bırakan Orgeneral Özel, Dersim olayları, bedelli askerlik, sınır güvenliği, siyasilerle polemik ve vicdani ret konularında çarpıcı açıklamalar yaptı:

        Murat Gürgen/ GAZETE HABERTÜRK

        BEDELLİDE TEMEL EĞİTİMİ BİZ İSTEMEDİK:

        Bedelli ve dövizli askerlik uygulamasından yararlanacak olan yükümlülere temel eğitim verilmemesi TSK komuta kademesinin aldığı ortak bir karardır. Bu kararımızı gerekçeleriyle birlikte Başbakanlık’a bildirdik ve bu teklifimiz Bakanlar Kurul, tarafından kabul görmüş ve yasalaşmıştır.

        ASKER İHTİYACI KARŞILANAMIYOR:

        2011 yılında uzun dönem erbaş ve er kaynağının ihtiyacı karşılama oranı yüzde 64.47 iken, bedelli askerliğin etkisiyle 2012 yılında bu oranın yüzde 59.62’ye düşeceği öngörülmektedir. Ayrıca her celp döneminde kaynaktaki yükümlü sayısının azaldığı görülmektedir. Personel açığını, uzman personel miktarındaki artış ile karşılamayı ve kuvvet yapısında bazı değişiklikler yaparak, etkinlikten, verimlilikten ve caydırıcılık vasfımızdan taviz vermeden kapatmayı amaçlıyoruz.

        SON SÖZ MECLİS’İNDİR:

        Bedelli askerlik uygulaması ile ilgili kurumsal görüşümüzü ilgili makamlara sunmuştuk. Parlamenter demokratik sistemle yönetilen ülkelerde elbette ki son söz Meclis’indir.

        BAKAN BENİ ZİYARET ETTİ:

        (Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın “Genelkurmay ‘Evet’ dese ne olur ‘Hayır’ dese ne olur” sözüyle ilgili olarak) Sayın bakan, TBMM’deki konuşmasını müteakip, büyük bir nezaket ve olgunluk göstererek beni ziyaret etmiş, konunun farklı yönlere çekilmesinden rahatsız olduğunu belirtmiş, bundan dolayı benden özür dilemiş ve üzüntülerini benimle paylaşmıştır. Bir bütünden alıntı yapılarak kullanılan cümleler çoğu zaman hedeflenen amacı yansıtmazlar.

        DARBECİ GENERAL İSİMLERİ:

        Askeri kışla ve karargâhlara isim verilmesi TSK İsim Verme Yönergesi esaslarına göre yapılmakta ve öncelikle o birlikte veya o bölgede görev yaparken şehit olmuş personelin isimleri veya o birlikkarargâh- kışlada hizmeti geçmiş, hayatta olmayan komutanların isimleri verilmektedir. Askeri birlik, karargâh ve kurumların dışındaki alanlara ise isim verilmesi bizim dışımızda yapılan bir işlemdir.

        TEK TİP ASKERLİKTEN VAZGEÇTİK:

        Geçmiş yıllarda birtakım çalışmalar yapılmış, ancak bugün için böyle bir konunun gündemde olmadığını biliyorum. Bu konuda çok şey yazılıp söyleniyor. Bütün bunlar TSK’nın moral ve motivasyonuna olumsuz etki yapmaktadır. Bu konuda herkesin dikkatli olması gerektiğini düşünüyorum. Türkiye için en uygun hareket tarzı ne ise onun siyasi otorite tarafından dikkate alınacağı inancını taşıyorum.

        SÖZLEŞMELİ ER BEKLENTİNİN GERİSİNDE:

        2011 yılı için 5 bin 103 kişilik kontenjan için müracaat eden 3 bin 38 kişiden 783’ü eğitime başlama hakkını kazanmıştır. Bunlardan 672’si eğitim merkezlerine katılmış, 107’si eğitim sırasında ayrılmış, halen 565 sözleşmeli erin eğitimleri devam etmektedir. 2012 yılı için 10 bin 659 kişinin temini planlanmıştır. Bugün itibarıyla 13 bin 695 kişi müracaat etmiştir. Diğer kurumlardaki memur ve sözleşmeli personele sağlanan haklardan daha iyi haklar sağlanmasına rağmen, sözleşmeli er konusunda beklenen katılım sağlanamamıştır.

        ‘VİCDANİ RET’E OLUMLU BAKMIYORUM:

        Bu konudaki talepler her ne kadar bireysel özgürlükler kapsamında masum bir istek olarak değerlendirilmekle birlikte, halkımızın askerlik sistemine bakışı, TSK erbaş ve er ihtiyaçlarının karşılanmasına olabilecek olumsuz etkisi bugün için terör örgütünün istismarına açık olması ve yükümlü askerlik sistemini zedeleyecek olması nedenleriyle bölgemizde ve dünyadaki güvenlik ortamı göz önünde bulundurularak bu koşullar değişmedikçe TSK olarak vicdani ret uygulamasına

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ