Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika İnsan Hakları Komisyonu birbirine girdi, tbmm insan hakları komisyonu, ergenekon, kürtaj, naci bostancı, mehmet metiner

        TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nun, Türkiye İnsan Hakları Kurumu Kanunu Tasarısı'nın görüşüldüğü toplantısı tartışmalı geçti.

        AK Parti Amasya Milletvekili Naci Bostancı, herkesin söylediği görüşlere dayalı bir komisyon çalışması olamayacağını belirtti. 'Bağımsızlık' kelimesiyle ne kastedildiğinin iyi bilinmesine gerektiğini ifade eden Bostancı, ''Bağımsız olan kimse yoktur. Kim bağımsızdır? Herkes bir ideoloji ya da görüş ile bağlantılıdır. Marks'ın, insanların belli sınıfsal ilişkileriyle ilgili sözleri vardır. Hiç bir çıkar kümesinin içinde yer almayanlar, bir baltaya sap olamayanlar, serseriler, başına buyruk insanlar, toplum hakkında daha genel olarak vicdani kanaati temsil etme bakımından daha uygun şartlara sahiptirler'' diye konuştu.

        Bostancı'nın bu sözlerinin ardından komisyonda tartışma yaşandı. MHP'li Halaçoğlu, ''Size cevap versem konuşamazsınız'' diyerek Bostancı'ya tepki gösterdi.

        CHP Hatay Milletvekili Refik Eryılmaz, Bostancı'nın ''öğrencilere ders verir gibi konuşmasının doğru olmadığını'' söyledi. Bostancı'nın, ''İşin arkasındaki felseyi bilmeden olmaz'' sözleri üzerine Eryılmaz, ''Siz çok iyi biliyorsunuz felsefeyi'' karşılığını verdi.

        Halaçoğlu'nun, ''Bizi gerzeklikle suçluyorsunuz, bir baltaya sap olmamakla suçluyorsunuz'' sözlerine ise Bostancı, ''Ne alakası var? Hiç bir alakası yok. toplumun vicdanı olmaktan bahsediyorum'' yanıtını verdi.

        "ERGENEKONUN AVUKATLIĞINI YAPMA"

        CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir, komisyonun çalışmaları ve yöntemine ilişkin eleştirilerde bulundu. ''Bir yılda 11. toplantıyı yapıyorsak, komisyonun iyi çalıştığını söyleyemeyiz'' diyen Özdemir, cezaevlerindeki şartların giderek kötüleştiğini savundu.

        Özdemir'in ''Evet Türkiye'de bir terör örgütü gibi çalışan bir örgüt var, o da özel yetkili mahkemeler. Bu terör örgütünün yöneticisi de Adalet Bakanı ve Başbakan'' sözleri ikinci tartışmaya neden oldu.

        Komisyon Başkanı Ayhan Sefer Üstün, ''Bir bakana böyle hitap edemezsiniz'' diyerek Özdemir'e tepki gösterdi.

        Özdemir, bu mahkemelerin yasadışı örgüt gibi çalıştığını, adalet dağıtmadığını, adaleti katlettiğini ileri sürerek, ''Bir insanın 70 yaşındaki bir kadının terör örgütü üyesi olduğunu söylemesi için akıldan, mantıktan yoksun olması lazım. Özel yetkili mahkemeler, yok etme, imha etme hukuku katletme adına çalışıyor. Sorumlusu da tepesindeki Adalet Bakanı'dır'' dedi.

        AK Parti'li Metiner, ''Sayın Kılıçdaroğlu için kullanılsa uygun olur mu?'' diye sordu. Özdemir'in ''Saygılı olun ve beni dinleyin'' sözleri üzerine Metiner, ''Asıl siz saygılı olun. Temiz bir dille konuşun'' dedi. CHP'li Özdemir, komisyon Başkanının kimseye danışmadan gündemi belirlediğini iddia ederek, ''Herhalde Başbakan'ın talimatı içinde muhalefeti konuşturmama talimatı da var'' diye konuştu.

        Başkan Üstün, kimsenin komisyona talimat veremeyeceğini belirtti. Metiner, karşılıklı tartışma sırasında Özdemir'e ''ETÖ'nün avukatlığını yapma'' diye seslendi.

        "SEN CİNAYET TARAFTARI MISIN?"

        Özdemir, ''Kürtaj konusunda Diyanet İşleri Başkanı ile yarışıyorsun, televizyon televizyon gezip fetva veriyorsun. Senin görevin bu mu kardeşim başkan olarak?'' sözlerine Üstün, ''İnsan hakları boyutuyla ilgili açıklama yaptım. Sen cinayet taraftarı mısın? Adalet Bakanı'na da terörist diyemezsiniz'' karşılığını verdi.

        CHP'li Özdemir, ''Türkiye giderek elden kayıyor. Türkiye'nin ve cezaevlerinin tablosu kötü. Özel yetkili mahkemelere bir an önce dur demezseniz korkarım en son özel yetkili mahkemelerin sanıkları Sayın Başbakan ve sizler olacaksınız'' diye konuştu.

        Başkan Üstün, bir çok yerde inceleme yaptıklarını ve hiç bir şeyin üstünün örtülmesi ve saklanması taraftarı olmadıklarını belirtti.

        AK Parti Mardin Milletvekili Abdurrahim Akdağ, 1965'te yapılan Mardin Cezaevi'nde fiziki şartlardan kaynaklanan bir sorun olduğunu kabul ettiğini söyledi. Akdağ, Adalet Bakanı Sadullah Ergin'e yönelik sözlerinden dolayı Özdemir'i kınadığını ifade ederek, ''70 yaşındaki bir kadının orada olması vicdana aykırı. Cezaevinde kalanlar istedikleri kitapları okuyabildiklerini, istedikleri kanalı izleyebildiklerini söylediler'' dedi.

        Tartışmaların ardından tümü üzerindeki konuşmaları tamamlanan tasarının görüşmeleri yarına ertelendi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ