Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem "Öcalan'a Çiller'i öldürme işini üstlenmesi teklif edildi" iddiası

        AHT MUHABİRİ ZÜLFİKAR ALİ AYDIN'IN HABERİ

        Ergenekon Davası'nda yazar Ümit Fırat ifade verdi. Fırat Bingöl'de 33 askerin Milli Güvenlik Kurulu'nda Genel Af dahil Kürt Sorunu'na çözüm konusunda uzlaşma çıktıktan hemen sonra gerçekleştirildiğini ileri sürdü.

        Öcalan'ın "Bir devlet yetkilisi Çiller'in öldürüleceğini ve olayı üstlenmemizi istedi" şeklindeki açıklamasını hatırlatan Fırat "Bunlar Türkiye'nin ileri gitmesini istemeyen odakların işiydi" dedi.

        Ergenekon Davası'nda tanık sıfatıyla ifade veren yazar Ümit Fırat PKK-Ergenekon ilişkisiyle ilgili dava dosyasındaki iddialarla ilgili sorulara yanıt verdi.

        Silivri'deki 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde ifade veren Ümit Fırat PKK ile Ergenekon ilişkisi hakkında yaptığı analizler nedeniyle mahkemeye çağırıldığını belirterek, ‘Somut bilgim yok. PKK ile Ergenekon'un el sıkışıp anlaştığını sanmıyorum Ancak öyle durumlar var ki biri diğerini teşvik eder ve amaç hasıl olur. Tıpkı 1993 yılında Bingöl'de 33 askerin öldürülmesi olayı gibi" dedi.

        ‘MGK ÇÖZÜME EVET DEMİŞTİ'

        Fırat şöyle devam etti: Öcalan o dönem ateşkes ilan etmişti. O gün MGK toplanarak Genel Af dahil her türlü hakkın konuşulduğu bir siyasi sürecin başlatılması için Meclis'e konunun götürülmesi konusunda adım atılacaktı. O gün Malatya'dan Bingöl'e 2 otobüs ile 54 asker gönderiliyor. Ağır giden otobüsler, eskortsuz, korumasız. Askerler de sivil elbiseleri ve asker kimlikleri ile yolculuk yapıyor. Önden giden otobüs PKK militanlarınca durduruluyor. Diğer otobüsün nerede olduğunu soruyorlar. Yani ikinci otobüsün bile geleceğini biliyorlar. Çok organize ve bilinçli bir eylem olduğu görülüyor. Sonrasında da bu askerlerden 33'ü öldürülüyor. Bu önemli bir kırılma noktasıydı."

        ORGENERAL ÖCALAN'A NE DEDİ?

        Abdullah Öcalan'ın yakalandıktan sonra 13 Eylül 2000 tarihinde avukatlarına PKK'lıları yut dışına çıkarma kararını açıkladığını anlatan Fırat, "Öcalan'ın militanları yurt dışına çıkarmaya çalıştığını biliyorum. Öcalan, avukatları aracılığıyla yaptığı bir açıklamada Genelkurmay yetkilisi bir orgeneralin İmralı'da kendisine PKK'lıların tümünü yurt dışına çıkarma' dediğini söyledi.Bütün militanların yurt dışına çıkması durumunda tanımadıkları ve kontrolünü sağlayamadıkları başka bir gücün bunların yerine alacağını söylemiş. Zaten 2002'den sonra askeri operasyonlar başladı. Aynı süreçte PKK içinde savaşın başlamasını istemeyenler vardı. Bu niyette olan kişiler tasfiye edildi. Savaş isteyen grup iş başına getirildi. Bu süreçte 1700-1800 insan örgütten tasfiye edildi.

        ÇİLLER'İN ÖLDÜRÜLMESİNİ PKK'NIN ÜSTLENMESİ İSTENMİŞ

        Eski Başbakan Tansu Çiller'in öldürülmesiyle ilgili Öcalan'ın yaptığı açıklamalar olduğunu hatırlatan Fırat, "Bir yetkili Öcalan'a Tansu Çiller'in 1995 yılında öldürüleceğini söylemiş. Bunu da PKK'nın üstlenmesini istemiş. Abdullah Öcalan ise bunu kabul etmemiş. Bunların, Türkiye'nin aydınlanmasını ve ileri gitmesini istemeyen odakların işi olduğunu düşünüyorum" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ