Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Balyoz Planı iddialarına ilişkin görülecek duruşma öncesinde ilginç bir gelişme yaşandı. Duruşmaya gelen muvazzaf askerlerin bir kısmı her zaman arka kapıdan alınırken, bugün ise ailelerinin önünden yürüyerek adliyeye giriş yaptı.

        AHT MUHABİRİ ZÜLFİKAR ALİ AYDIN'IN HABERİ

        YAŞ üyesi Orgeneral Bilgin Balanlı, emekli Orgeneraller Çetin Doğan, İbrahim Fırtına, Ergin Saygun ve Oramiral Özden Örnek'in de aralarında bulunduğu 250'si tutuklu 365 emekli ve muvazzaf askerin yaklaşık 18 aydır yargılandığı davada sona gelindi. Davanın bugün ve yarın görülecek son iki duruşmasının ardından karar çıkması bekleniyor.

        Silivri Cezaevi'ndeki duruşma salonunda sabah erken saatlerden itibaren hareketlilik yaşanmaya başlandı. Tutuklu sanıkların sırayla salona alınması ve öncesinde çok sayıda 'Robokop' tabir edilen 5 otobüs jandarma ekiplerinin gelmesi dikkat çekti. Balyoz davasında, bugün ve yarınki duruşmalarda son savunmaları alınmayan sanıklar dinlenecek. Ardından, sanıklara son sözleri sorulacak. Tutuklu sanıklar ise ilk kez duruşma salonuna yaklaşık 100 metre geride indirilip yürütüldü. Yakınları, sanıklara alkışlarla destek verdi.

        Balyoz Davası neydi?

        Balyoz Darbe Planı soruşturması Taraf Gazetesinde yayınlanan haber ve belgeler üzerine başlatılmıştı. 1. Ordu Komutanlığı'nda darbe planına ilişkin çalışmalar yapıldığı iddiasını taşıyan haberlerdeki belgeler muhabir Mehmet Baransu tarafından valiz içerisinde savcılığa teslim edilmişti. İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı, ilk olarak aralarında Çetin Doğan'ın da bulunduğu 194 kişi hakkında dava açtı. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen bu dava daha sonra iki dava ile birleşti. Bunlardan biri Orgeneral Bilgin Balanlı'nın tutuklandığı Eskişehir'de ele geçirilen belgelerle ilgili yürütülen soruşturma kapsamında 28 sanık hakkında açılan davaydı. Balyoz ile birleşen üçünü dava ise Gölcük Donanma Komutanlığı'nda ele geçirildiği iddia edilen Balyoz belgelerine ilişkin açılan dava oldu. Bu soruşturmada da Korgeneral Korcan Pulatsü'nün de aralarında bulunduğu 143 asker hakkında dava açıldı. Balyoz davasının savcısı mütalaasında 250'si tutuklu 365 sanığın, "Türkiye Cumhuriyeti icra vekilleri heyetini, cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmeye teşebbüs" suçundan, eski TCK'nın 147. ve 61. maddeleri gereğince 15 ile 20'şer yıl arasında hapis cezasına çarptırılmasını istemişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ