Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul Başbakan, ünlü işadamına neden küstü?

        HABERTÜRK TV HABER KOORDİNATÖRÜ ABDULLAH KILIÇ-ANALİZ

        Başbakan Erdoğan'ın Zeytinburnu'ndaki İstanbul'un siluetini bozan kuleler ile ilgili yaptığı açıklamalar, gündeme damgasını vurdu! Erdoğan, "Sahibiyle konuştum. Tıraşlayın dedim. Ama hiçbir şey yapmadılar. O yüzden çok kırıldım, 5 yıldır konuşmuyorum" şeklindeki sözleriyle İstanbulluların rahatsızlığına tercüman oldu.

        Konuyu, 2011 yılında 'OnaltıDokuz' isimli kulelerin kaba inşaatının bitmesinin ardından Radikal'deki haber ve fotoğraflardan öğrenen Erdoğan, hemen devreye girmiş ve binaların bir kısmının tıraşlanmasını istemişti. Bu amaçla İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile inşaatın sahibi Mesut Toprak arasında birkaç görüşme gerçekleştirildi. Topbaş, Toprak'a "Gel bir kısmını yıkalım, adın bu yapıyla anılmasın, tarih senden hep yaptığın fedakarlıkla bahsetsin. Kayıplarını da emsal artışıyla karşılayalım" dedi. Bu görüşmelerden Toprak'ın üç kuleden 10'ar kat yıkmayı kabul ettiği bilgileri yansımıştı.

        Ancak birkaç ay sonra Toprak, belediyeye bu yıkımın teknik olarak mümkün olmadığını iletti. Durum Başbakan'a da iletildi. Moraller bozuldu, yüzler gerildi. Başbakan'ın talimatıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi, şehrin siluetinin korunması için "Siluet Ana Planı" oluşturmayı kararlaştırdı. Yapılan çalışmaların ardından Ekim 2011 başında İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi kararıyla Tarihi Yarımada, Boğaziçi ve Haliç olmak üzere, silueti belirleyen ve etkileyen alanları kapsayacak şekilde bütüncül bir siluet planı oluşturuldu. Yapıların yüksekliğine metre sınırlaması getirildi. Bu tarihten önce ruhsat alan inşaat firmalarından da planlarının revize edilmesi istendi.

        Zeytinburnu'ndaki kuleler yıkılmadı; ancak bu durum Başbakan Erdoğan'ın içinde bir ukde olarak kaldı. Oradan her geçtiğinde yönünü sahile çeviren Erdoğan, o tarihten sonra yerel yöneticilerle yaptığı sohbetlerde bu kuleleri 'kötü örnek' olarak zikrediyor. Belediye başkanlarına yüksek yapılara hele hele de gökdelenlere karşı olduğunu her fırsatta dile getiriyor.

        Zeytinburnu'ndaki bu kulelerin, bugün İstanbul siluetini bozduğu bir gerçek! Ancak eskilerin tabiriyle 'bir şerden birçok hayır çıktı'ğını da kabul etmek lazım. Bu çirkin örnek, İstanbul siluetini koruma adına alınan birçok karara da vesile oldu...

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ