Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Meclis'te protesto

        CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, John Cage'in, 1950'li yıllarda bestelediği '4 dakika 33 saniye' adlı sadece sessizlikten oluşan eserini gazetecilere dinletti. Hamzaçebi, "Ben yıllar önce bestecilere ve müzisyenlere yapılmış olan bu protestoyu bugüne uyarlıyorum. Ben de sessizliği söyleyen bu şarkı ile Sayın Başbakan'ın bu uygulamalarını, sertlik uygulamalarını demokrasi karşıtı uygulamalarını protesto ediyorum." dedi.

        BASIN TOPLANTISINDA KONUŞTU

        Akif Hamzaçebi, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında hükümetin Gezi Parkı eylemlerindeki politikalarını eleştirdi. Toplantının başında John Cage'in, 1950'li yıllarda bestelediği '4 dakika 33 saniye' adlı sadece sessizlikten oluşan eserinin videosunu açtı. Hamzaçebi, duran adam eylemini hatırlatarak, "Gençler yaratıcı, gerekirse yeni eylem yaratabilecek yeteneklere sahipler. Belki dans eden, koşan gençler çıkabilir. Ama ben bütün bunlara karşı hükümete düşünen adam konumunda olmayı tavsiye ediyorum. Duran adama karşı düşünen adam rolünü üstlense her şey bitecek." diye konuştu.

        Videonun sona ermesi üzerine Hamzaçebi, "Müzik burada bitti. Size bu müziği dinlettim. Müzik, John Cage diye bir müzik adamının yapıtı. Şarkının adı 4 dakika 33 saniye. 3 bölümden oluşuyor. 4 dakika 33 saniye süren bu şarkı boyunca her üç bölümde de piyanist, piyanonun başına oturur hiçbir şey çalmaz, sadece sessizlik vardır. Bu sessizlik ile besteci bir mesaj vermek ister. Bir protesto yapar. Hiçbir müzisyen, hiçbir besteci bana ne hissedeceğimi söyleyemez , benim ne hissedeceğime ben kendim karar veririm, o nedenle protesto ediyorum, der. Dün Taksim Meydanı'nda piyano çalan piyanistler vardı. Yarın belki müzisyenler müzik yapmayacaklar, müzik yapmayarak, şarkı söyleyerek belki hükümeti protesto edecekler. Ben yıllar önce bestecilere ve müzisyenlere yapılmış olan bu protestoyu bugüne uyarlıyorum. Ben de sessizliği söyleyen bu şarkı ile Sayın Başbakan'ın bu uygulamalarını, sertlik uygulamalarını demokrasi karşıtı uygulamalarını protesto ediyorum." dedi.

        "YA GÜLÜMSEYEN YÜZ HATLARINIZLA YA DA DEMOKRASİ DIŞI TUTUMUNUZLA HAFIZALARA GEÇECEKSİNİZ."

        Eylemlerde yaralananlara tıbbi hizmet sunan doktorlar hakkında Sağlık Bakanlığı tarafından soruşturma başlatıldığını ileri süren Hamzaçebi, "Bu konuyu CHP olarak takip edeceğiz. Sayın Sağlık Bakanı'na da bir çağrıda bulunmak istiyorum. Sayın Bakan, lütfen o gülümseyen yüz hatlarınıza uygun davranışlar sergileyin, onu uygun politikalar sergileyin. Ya gülümseyen yüz hatlarınız ile hafızada kalmayı tercih edeceksiniz ya da gülümseyen yüz hatlarınızın arkasında çok daha sert çok daha demokrasi dışı tutuma sahip bir kişilik olarak hafızalarda yer alacaksınız. Tercih sizin." ifadesini kullandı.

        TBMM'nin 1 Temmuz'da tatile gireceğini hatırlatan Hamzaçebi, "Bir demokratikleşme programını Meclis tatile girene kadar yasalaştırabiliriz." dedi. Tutuklu vekillerin de serbest bırakılması gerektiğini dile getiren Hamzaçebi, BDP'nin KCK tutuklularının salıverilmesi önerisinin hatırlatılması üzerine, "Bunların hepsi konuşulabilir. Sonuçta KCK tutukluları dediğimiz tutukluların önemli bir bölümü seçilmiş insanlardır. Seçilmiş insanların halk iradesine uygun şekilde o görevlerini yapmalarının sağlanması gerekir." diye konuştu.

        Başbakan Erdoğan ile Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç arasında Bakanlar Kurulu toplantısı sırasında bir gerginlik yaşandığı yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine Hamzaçebi, "Böyle bir haber ortalıkta dolaşıyor ama doğruluğunu bilemiyorum. Sayın Arınç zaman zaman sağduyulu değerlendirmeler yapıyor. Aslında o sağduyulu değerlendirmelerin hükümette herkes tarafından yapılması gerekir. Sayın Başbakan başta böyle bir değerlendirmeyi yapabilir. Umarım herkes böyle bir noktaya gelebilir." diye konuştu.

        CİHAN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ