YASEMİN GÜNERİ/HT GAZETE
Dink cinayetinin azmettiricisi olduğu gerekçesiyle 5 yıl tutuklu kaldıktan sonra 2012’de tahliye edilen ve Yargıtay’ın bozma kararıyla yeniden başlanan yargılamada hakkında yakalama kararı çıkarılan Erhan Tuncel’den haber var. Avukatı Erdoğan Soruklu, müvekkilinin kaçmadığını ve teslim olmayı düşündüğünü söyledi.
AGOS Gazetesi Genel yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesini azmettirmekle suçlanan ve 5 yıl tutuklu kaldıktan sonra 17 Ocak 2012’de tahliye edilen Erhan Tuncel, yeniden gündemde. Ceza almadığı Dink davasına ilişkin Yargıtay’ın yerelmahkemenin “Örgüt yok” kararını bozmasının ardından 4 gün önce yeniden başlayan yargılama kapsamında hakkında yakalama kararı çıkarılan “Büyük Abi” lakaplı Erhan Tuncel’in kaçmadığı ve teslim olmayı düşündüğü bildirildi. Habertürk’e konuşan Tuncel’in avukatı Erdoğan Soruklu, yakalama kararının hukuki dayanağı bulunmadığını ve kamuoyu baskısı nedeniyle verildiğini öne sürdü.
“Müvekkilim kaçmıyor ve teslim olmayı düşünüyor” diyen Soruklu’nun açıklaması şöyle: “Kararın hukuki dayanağı yoktur, çünkü mahkeme, Yargıtay’ın bozma kararına uyup uymama konusunda bir karar vermemiştir. Müvekkilim, önceki yargılamada Hrant Dink’i öldürmeye azmettirmekten beraat etmiş;McDonald’s bombalanmasından ise eylemi gerçekleştiren Yasin Hayal’in iki katı ceza almıştır. Bu olaydan aldığı cezanın infaz süresi fiilen tutuklu kaldığı süreye yakındır. Yargıtay her iki kararı da bozmuştur. Mahkeme önceki kararında direnecekse, hakkında beraat kararı verilmiş bir sanığın tutuklanması söz konusu olacaktır.Mahkeme, bozmaya uyacaksa da; müvekkil için azami tutukluluk süresi 5 yıldır.”
‘MAZERETİ SAĞLIK’
Bozma kararı öncesi Tuncel’in tutuklu kaldığı sürenin 5 yıldan 5 gün eksik olduğunu vurgulayan Soruklu, “Bu durumdamüvekkilimin tutuklansa dahi 5 gün sonra serbest bırakılması kanun gereği zorunludur. Bu şartlardamüvekkilim hakkında tutuklanması için verilen yakalama kararını hukuki bulmuyoruz.Müvekkilim de duruşmaya sağlık mazereti nedeniyle katılamamıştır” dedi.
TÜFEKLİ MESAJ
Tuncel Yargıtay’ın bozma kararının ardından Twitter’dan yazdığı mesajda “Yarın o dosyada aksi yönde bir karar çıksın, kimleri kazığın üstüne oturtuyorum görün adilik yapan adi gibi muamele görür” ifadesini kullanmıştı. Tuncel, elinde tüfekle fotoğrafını da paylaşmıştı.