Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika BDP, BDP milletvekilleri, Selma Irmak, Faysal Sarıyıldız, Gülser Yıldırım, Kemal Aktaş, Selma Irmak, Faysal Sarıyıldız

        Veysi İPEK / DİYARBAKIR (AHT)

        Anayasa Mahkemesi'nin bireysel başvurusunu değerlendirdiği ve serbest bırakılması yönündeki kararıyla tahliye olan CHP Milletvekili Mustafa Balbay'ın kararını emsal gösteren KCK tutuklusu milletvekilleri yargılandıkları mahkemelere başvurdu.

        Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde tutuklu yargılanan BDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım ile Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan, Yüksek Mahkemenin "uzun tutukluluk süresi" ve "seçilme hakkının ihlali" yönündeki kararına vurgu yaparak tahliye talep etmişti. Cumhuriyet savcısı, tahliyeleri yönünde görüş bildirmesine rağmen, mahkeme heyeti, bireysel başvuru sonucu Mustafa Balbay ile ilgili karar verildiğini ve kararın yalnızca Balbay'ı bağlayacağını belirterek talebi oy çokluğuyla reddetmişti.

        Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan BDP Şırnak milletvekilleri Selma Irmak ile Faysal Sarıyıldız ve Van Bağımsız Milletvekili Kemal Aktaş'ın bu yöndeki talepleri ise oy birliğiyle reddedilmişti.

        Tutuklu milletvekillerinin avukatları "uzun tutukluluk süresi" ve "seçilme hakkının ihlali"ni gerekçe göstererek, hazırladıkları dilekçeleri Anayasa Mahkemesi'ne gönderilmek üzere müvekkillerinin yargılandığı mahkemelere sundu. Mahkemeler, tutuklu milletvekillerinin bireysel başvurularını içeren dilekçeleri Anayasa Mahkemesi'ne gönderecek.

        10 YILLA YARGILANAN MİLLETVEKİLLERİ 5 YILDIR TUTUKLU

        BDP Van Milletvekili Kemal Aktaş: "Terör örgütü yöneticisi olmak" ve "Gösteri ve Yürüyüş Kanunu'na muhalefet etmeye azmettirmek" suçundan 18 Eylül 2009'da tutuklandı. 18 yıla kadar hapis istemiyle Diyarbakır KCK ana davasında yargılanıyor.

        BDP Şırnak Milletvekili Selma Irmak: "Terör örgütü üyesi olmak" ve "Gösteri ve Yürüyüş Kanunu'na muhalefet" suçundan 2009'da tutuklandı. 13 yıla kadar hapis cezası istemiyle KCK ana davasında yargılanıyor.

        BDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız: Cizre İlçe Belediye Başkan Yardımcısıyken 24 Aralık 2009'da tutuklandı. Hakkında "terör örgütü üyesi olmak" suçundan 10 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

        BDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım: 15 Şubat 2010'da Mardin KCK operasyonu kapsamında tutuklandı. "Terör örgütü üyesi olmak" suçundan 10 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyor.

        BDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan: "Terör örgütü üyesi olmak" suçundan 1 Ekim 2010'da tutuklandı. 10 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ