Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Milli Eğitim Bakanlığı velinin gelirini sordu!

        SULTAN UÇAR / AHT

        E-okul sistemine girilmek üzere velilerin kaç para kazandığı sorusu tartışmaya neden oldu. Eğitimciler bunun “özel hayatın ihlali” olduğunu savundu. Soruya tepki gösteren özel okullar ailelere soru sormama ve e-okul sistemine bilgi girmeme kararı aldı.

        Milli Eğitim Bakanlığı, okullar kapanmadan önce yaptığı çalışmada, ilk ve orta dereceli okullarda okuyan 11 milyon 53 bin 315 öğrencinin velilerinin gelirinin e-okul sistemine işlenmesi için tüm illere yazı gönderdi.

        “E-okul verilerinin güncellenmesi” başlıklı resmi yazıda, daha önce “çok kötü”, “düşük, “orta” ve “iyi” şeklinde derecelendirilen velilerin gelir düzeyinin, “Haneye giren aylık toplam gelir” ile “hanede yaşayan kişi sayısı” şeklinde yeniden düzenleneceği belirtildi. Okullarda, zengin çocuk/yoksul çocuk ayrımının tetikleneceğinden ve e-okulda toplanan verilerin daha önce yaşandığı gibi sızmasından endişe ediliyor.

        Özel okullar, e-okul sistemine velilerin net gelirlerini girmeme yönünde prensip kararı aldı. 9 Haziran’a kadar verilen süre dolarken, birçok devlet okulundaki veri girişleri ise sürüyor. Danıştay’ın daha önce benzer bir davada iptal kararı verdiğini kaydeden sendikalar, bakanlığa başvurdu.

        BAKANLIK'TAN AÇIKLAMA: BUNUNLA ÖĞRENCI BAŞARISINI İNCELEMEK İSTİYORUZ

        Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri e-okul bilgi güncellemesiyle ilgili şu açıklamayı yaptı: “Daha önce aile gelir durumu, mevcut sistemde düşük, iyi, orta, çok iyi diye yer alıyordu. Birinci dönemde biz bu araştırmayı yaptık ancak sağlıklı sonuç elde edemedik. Sağlıklı eğitim politikaları geliştirmek için bu verileri oluşturuyoruz. Velilerimizin kişisel verilerinin üçüncü şahıslara sızması gibi bir durum olamaz. Fişleme yapmak gibi bir amacımız yoktur. Zorlama da yoktur.”

        "VELİNİN PARASI OKULU İLGİLENDİRMEZ"

        Türkiye Özel Okullar Derneği Eşbakanı Yusuf Tavukçuoğlu: “Velinin kaç para kazandığı çocuğunun gittiği özel ya da devlet okulunu ilgilendirmez. Etik olmadığı gibi, özel hayatın gizliliğini de ihlaldir. E-okul verilerinin daha önce de sızdırıldığı düşünülürse, özellikle özel okullar arasında zengin çocuk kapma yarışı başlar.”

        "HANGİ AMAÇLA YAPTIKLARI ÖNEMLİ"

        Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk: “Burada amaç çok önemli. Bakanlık, ekonomik durum tespiti yapıp kim kaç para kazanıyor öğrendikten sonra eğer fakir öğrencilere yönelik bir proje başlatacak ise bu iyi niyetlidir.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ