Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Hasta olanlar dikkat! İlaç kullanırken bu yiyecek ve içeceklerden uzak durun! - Sağlık haberleri
        1

        Yediğimiz ya da içtiğimiz şeyler, kullandığımız ilaçlar ile etkileşime girebilir. Bu sebeple ilaç talimatlarını ve besinlerin içerisinde yer alan maddeleri bilmek gerekir. Alınan ilaçlar ilk olarak bağırsaklarda sonra karaciğerde parçalanır ve besinlerde bu yollardan geçtiği için etkileşime girebilirler. İşte ilaç kullanımı sırasında dikkat edilmesi gereken yiyecek ve içecekler…

        2

        MEYAN KÖKÜ

        Siyah meyan kökünün içerisinde glisirizin adı verilen tatlı bir kimyasal bulunmaktadır. Bu madde vücuttaki potasyum seviyesini azaltır ve tansiyonu etkileyebilir. Kalp hastaları ve tansiyon hastaları bu besini tüketmemelidir.

        3

        FERMENTE VE SALAMURA YİYECEKLER

        Tiramin, Marmite gibi herhangi bir maya özütü (ekstraktı); balık ve et gibi salamura, kürlenmiş, tütsülenmiş veya fermente edilmiş gıdalar, yıllanmış peynirler ve bazı alkollü içecekler dahil olmak üzere birçok yiyecekte bulunuyor. Hatta çikolatanın da bir miktar tiramin içerdiği bilinmekte. Bu besinler ise ilaçlar ile etkileşime girebiliyor. Kullandığınız ilaçlara göre doktorunuza bu besinleri tüketip tüketmeyeceğini danışmanızı öneririz.

        4

        ALKOL

        İlaçların alkol ile tüketilmesi “alkol kızarıklığı”, “disülfiram” gibi reaksiyonların meydana çıkmasına sebebiyet verebilir. Alkol vücutta parçalandığında asetaldehit adı verilen toksik bir madde oluşturur ve vücut bu maddeyi atar. Fakat bazı ilaçlar bu maddenin atılmasını zorlaştırıp asetaldehit birikmesine neden olabilir ve kızarma, yüksek tansiyon, kalp çarpıntısı ve kusma gibi semptomlara yol açabilir.

        5

        YEŞİL SEBZELER

        Brokoli, ıspanak, lahana, pazı gibi yeşil yapraklı sebzeler yüksek oranda K vitamini içerir ve bu vitamin kanı pıhtılaştırır. Eğer kalp için pıhtılaşma önleyici, kan sulandırıcı kullanıyorsanız bu besinler ilacın etkisini azaltır.

        6

        GREYFURT

        Yapılan bilimsel araştırmalara göre Greyfurt 100’den fazla ilaç ile tepkimeye girebiliyor. Özelikle tansiyon ilaçlarının etkisini artırıyor. Antibiyotik kullanırken de mutlaka greyfurttan uzak durulması öneriliyor. Greyfurt ile etkileşime giren ilaçlar arasında şunlar sayılabilir:

        Bazı kolestorol düşürücü statinler (özellikle simvastatin içeren)

        Bazı aritmi (kalp ritim bozukluğu) ilaçları

        Bazı anti-psikotik (psikiyatrik hastalıkta kullanılan) ilaçlar

        Organ nakli sonrası bağışıklık sistemini bastırmada kullanılan bazı ilaçlar

        Bazı erektil disfonksiyon (sertleşme bozukluğu) ilaçları

        7

        KAHVE

        Anemi tedavisi gören kişiler, kullandıkları ilaçlardan iki saat öncesine kadar çay, kahve ve yumurta tüketmemelidir. Bu ürünler bağırsaklarda bulunan demir emilimini azaltır.

        8

        ÇAY

        Demir eksikliğine bağlı, kansızlık tedavisi için ilaç kullanan, demir sülfat tabletleri tüketen kişilerin ilaçlarını içmeden iki saat öncesine kadar çay, kahve tüketmemeleri gerekir.

        Haberi Hazırlayan: Melis Göroğulları

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ