Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Turizm İki mutfak bir hedef! - Turizm Haberleri

        İtalya'nın Ankara Büyükelçiliği ve İtalyan Mutfak Akademisi, İtalyan mutfağının Türkiye'de tanıtılması ve iki ülke arasındaki gastroturizminin geliştirilmesi için bir dizi etkinlik başlattı. Ünlü İtalyan şefi Samuele Beccero ve ekibinin 20 Eylül'e kadar İstanbul'un çeşitli yerlerinde düzenleyeceği etkinlikler İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Massimo Gaiani'nin ev sahipliğinde Venedik Sarayı'nda düzenlenen "İstanbul'da Veneto Lezzetleri" başlıklı toplantıyla tanıtıldı.

        Büyükelçi Gaiani toplantıda yaptığı konuşmada iki ülke arasındaki gastoekonomi ve gastroturizm alanındaki ilişkilere ve potansiyele dikkati çekti. İtalya'nın 205 milyar Euro büyüklüğündeki gıda sektörünün ülkenin gayrisafi milli hasılası içinde yüzde 12 paya sahip olduğunu vurgulayan Gaiani "İtalyan gıda endüstrisi, 1,3 milyon çalışanı, 5 yılda yüzde 33,3 büyüme oranı, 2008'den bu yana yüzde 47,8 oranında arttırdığı 41,8 milyar Euro'luk ihracat hacmiyle giderek büyümekte" dedib Sektörün 2018'de yüzde 3,1 büyüdüğünü belirten Gaiani, İtalya'nın tarım ve gıda sektörünün, İtalyan mutfağıyla birleşince ülkenin yöresel yemeklerinin dünyaca bilinirliği dolayısıyla o bölgenin turizm kapasitesini artırdığını vurguladı.

        "Örneğin Napoli tartışmasız bir İtalyan markası olan pizza sayesinde turizmde hızlı artmaya devam eden bir büyüme yakaladı" dedi.

        REKLAM

        'COĞRAFİ İŞARETLER TEŞVİK EDİLMELİ'

        Türk mutfağının zenginliğine değinen Gaiani, "Türk turizmini yerel yemekler ve gastronomi ile çok daha yukarı çıkarmaya çalışmak Türk turizmi açısından vazgeçilmez. Bu alanda kabul edilen en iyi strateji, her iki ülke için ortak bir ilgi alanı olan coğrafi işaretlerin teşvik edilmesi ile ilgili. Turizmde güçlü bir gelişim içerisinde olan Türkiye ile bu alanda yapacağımız iş birliğinin iki ülkenin de yararına olumlu katkılar yapacağına gönülden inanıyorum." diye konuştu.

        'TÜRKİYE MARKASINI GÜÇLENDİRECEĞİZ'

        İtalyan Mutfak Akademisi Türkiye Delegasyonu Başkanı Dilek Bil de gastoturizmin turizm içindeki önemini vurguladı. Türkiye'nin 2023 hedefinin 100 milyon turist ve 100 milyar dolar olduğunu hatırlatan Bil "Türkiye turizm hedeflerinde Türkiye markası oluşturarak Türkiye'de turizmin yaratacağı katma değeri artırmayı amaçlıyor. Bu dönemde iş birlikleri özel bir değer taşıyor. Mesela Türkiye ve İtalya iş birliği bu anlamda çok önemli. Rakamlar gösteriyor ki İtalya hem turizmde hem de önemli bir kolu olan gastronomide ciddi bir tecrübe ve birikime sahip. Bu başarıda 1953'te kurulan İtalyan Mutfak Akademisi Delegasyonu'nun önemi çok büyük ve 'Made in Italy' markasını yaratmayı başarmıştır. Bizler de bu alandaki tüm paydaşlarla birlikte 'Made in Turkey' markasını yani Türkiye markasını güçlendireceğiz." dedi.

        REKLAM

        İtalyan şef Beccero da "Türkiye'de İtalyan mutfağı çok iyi temsil ediliyor ve bu konudaki birikimimi paylaşmak için temaslarda bulunacağım. Mutfak kültürünün ve doğal ürünlerin korunmasına çok büyük önem veriyoruz. Markalaşma ve başarımız bu sayede oldu. Türkiye'de bulunmaktan, üniversitelerde eğitim verecek olmaktan ve tecrübelerimi paylaşmaktan büyük mutluluk duyuyorum."

        Etkinlik sırasında "Accademia Italiana della Cucina" yarışmasının "Premio Giovanni Nuvoletti" ödülünü kazanan Divan Grubu'nun Executive Şefi Giancarlo Gottardo ve "Diploma of Good Cuisine" ödülünü kazanan Papermoon Istanbul'un Executive Şefi Giuseppe Pressani'ye ödülleri takdim edildi.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ