Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya "İngiltere Assange'a büyükelçilikten ayrılabileceği konusunda garanti verdi"

        Ekvador Devlet Başkanı Lenin Moreno, İngiltere'nin "Ekvador'un Londra Büyükelçiliği'nde yaşayan Wikileaks'in kurucusu Julian Assange'ın büyükelçilikten ayrılsa da başka bir ülkeye iade edilmeyeceği" konusunda garanti verdiğini söyledi.

        Moreno, bir radyo programında yaptığı açıklamada, İngiltere'nin "Assange'ın büyükelçilikten ayrılsa da başka bir ülkeye iade edilmeyeceği konusunda" garanti verdiğini söyledi.

        Moreno, Assange'ın hukuk ekibinin konu üzerinde çalıştığını ifade etti.

        AVUKATINDAN YANIT

        Julian Assange'ın avukatı Barry Pollack, Ekvador ile İngiltere'nin Wikileaks'in kurucusu hakkında vardığı iddia edilen anlaşmayla ilgili olarak, "Ölüm cezası masada olmadıkça Assange'ın kovuşturmadan korkmasına gerek olmadığı iddiası çok açık bir şekilde yanlıştır." dedi.

        İngiliz Daily Telegraph gazetesine konuşan Pollack, Ekvador Devlet Başkanı Lenin Moreno'nun İngiltere'nin Assange'ın büyükelçilikten ayrılsa da hayatının tehlikeye gireceği başka bir ülkeye iade edilmeyeceği konusunda garanti verdiği şeklindeki açıklamasına yanıt verdi.

        "Ölüm cezası masada olmadıkça Assange'ın kovuşturmadan korkmasına gerek olmadığı iddiası çok açık bir şekilde yanlıştır." ifadesini kullanan Pollack, "Hiç kimse doğru bilgileri yayımladığı için suçlanamamalı. ABD'de Assange hakkında bu türden suçlamalarda bulunulduğuna göre, Ekvador kendisine sığınak sağlamayı sürdürmelidir." değerlendirmesinde bulundu.

        ABD Dışişleri Bakanlığı'nın çok sayıda yazışmasını internet sitesi aracılığıyla kamuoyuna duyuran ve tartışmalara neden olan Assange, 2012'den bu yana Londra'nın Knightsbridge semtindeki Ekvador Büyükelçiliği'nin bir odasında yaşıyor.

        REKLAM

        İngiliz mahkemesi, Assange'ın 2010'da 2 kadına tecavüzle suçlandığı İsveç'e iadesine karar vermişti.

        LONDRA BÜYÜKELÇİLİĞİ'NE SIĞINMIŞTI

        Assange, hakkındaki iade kararının ardından Haziran 2012'de İsveç'e iadesi halinde ABD'ye gönderilme riski bulunduğu için Ekvador'un Londra Büyükelçiliği'ne sığınmıştı.

        İsveç mahkemesi geçen yıl Assange hakkındaki davaları düşürmüştü. Ekvador, Assange'ın siyasi iltica başvurusunu kabul etmiş ve kendisine vatandaşlık vermişti.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ