Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Çevre Son dakika... RESMEN İLAN EDİLDİ! İstanbul'un iki ilçesi için flaş karar! - Haberler

        İstanbul'un iki ilçesindeki bazı mevkiler "Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı" olarak tescil edildi

        Resmi Gazete'de yer alan ilana göre, İstanbul'un Avcılar ve Küçükçekmece ilçelerindeki "İç ve Dış Kumsal Mevki Doğal Sit Alanı", Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünün 10 Ekim tarihli oluruyla "Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı" olarak tescil edildi. Alana ait koordinat ve parsel bilgilerine "www.says.gov.tr" adresinden ulaşılabiliyor.

        DOĞAL SİT VE NİTELİKLE DOĞLA KORUMA ALANI NE DEMEK?

        REKLAM

        Doğal sit, 2863 sayılı Kanunun 3.Maddesinin a bendinde yer alan tanımlara göre; Jeolojik devirlere ait olup, ender bulunmaları nedeniyle olağanüstü özelliklere sahip yer üstünde, yeraltında veya su altında bulunan korunması gerekli alanları kapsıyor..

        Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 5 Ocak 2017 tarihli "Doğal Sit Alanları Koruma ve Kullanma Koşulları İlke Kararı'na göre, Kesin Korunacak Hassas Alanlar şöyle: Kaynak değerlerinin korunması için; alan kullanımı ve alana tüm etkilerin sınırlandırıldığı, gerektiğinde insanların bölgeye girişlerinin engellendiği, bilimsel araştırmalar, eğitim ya da çevresel izleme amacıyla özel önlemler alınarak korunacak kara, su, deniz alanları olup, Bakanlar Kurulu kararı ile ilan edilerek yapı yasağı getirilen mutlak korunması gereken alanlardır. Bu alanlarda Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu izniyle; kesin yapı yasağı olmakla birlikte, devletin güvenlik ve emniyeti için zaruret arz eden yapıların yapılabilecek.

        KESİN KORUNACAK HASSAS ALANLAR

        "Nitelikli Doğal Koruma Alanları" ise şöyle: Doğal yapısı değişmemiş veya az değişmiş, modern yaşam ve önemli ölçüde insan faaliyetleri tarafından etkilenmemiş, doğal süreçlerin hakim olduğu, koruma amaçlarına uygun olarak yörede yaşayanların alanın mevcut kaynaklarını kullanmasını sağlayarak doğal hayata dayalı geleneksel yaşam şekillerinin korunduğu kara, su, deniz alanları. Karara göre, bu alanlarda taş, toprak, kum alınmamasına; kireç, taş, tuğla, mermer, kum, maden gibi ocakların açılmamasına; toprak, cüruf, çöp, hafriyat, sanayi atığı ve benzeri malzemenin dökülmemesine kesinlikle izin verilmezken; ancak sit kararı ilanından önce ruhsat almış olan işletmelerde sahanın sorumlular tarafından rehabilite edilerek yasal süresi içinde işlerin tasfiyesine yürütebiliyor. Ayrıca bu alanlarda Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu izniyle; Kesin Korunacak Hassas Alanlar'daki faaliyetleri ile, balıkçı barınağı, bekçi kulübesi ve ahşap iskele yapılabilecek.

        Öte yandan ilanda, İstanbul'un Sarıyer ilçesi Tarabya Mahallesi Nur Sokak'taki 73 pafta, 397 ada ve 2 parselde bulunan tescilli çam ağacının Bakanlığın 2 Ekim tarihli oluruyla tescil kaydı kaldırıldı. İlanda, "Söz konusu taşınmaza ilişkin, mülkiyet sahiplerinin adresi tespit edilemediğinden çam ağacının tescil kaydının kaldırıldığı tebliğ olunur." ifadesi yer aldı.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ