Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Asya-Pasifik Üç ülkeden füze denemesi!

        Tokyo'daki Savunma Bakanlığı önünde gazetecilere konuşan Iwaya, füzelerin Kore Yarımadası'nın doğu tarafından saat 6.44 ve 7.07'de fırlatıldığını, her iki füzenin de Japon Denizi'ne düştüğünü belirtti.

        Iwaya, Kuzey Kore'nin son füze denemelerinin uluslararası toplum için tehdit oluşturduğunu ve Kuzey Kore'nin Birleşmiş Milletler (BM) kararlarını açık bir şekilde ihlal ettiğini söyledi. Iwaya ayrıca, Kuzey Kore'nin bölgesel durumunun yakından izlenmesi gerektiğini vurguladı.

        Güney Kore, Kuzey Kore'nin Doğu Denizi'ne iki kısa menzillifüzefırlattığını duyurdu.

        Güney Kore ordusundan yapılan açıklamada, Kuzey Kore'nin, kuzeydoğusundaki Güney Hamgyong eyaletinden iki balistikfüzefırlattığı, 97 kilometre irtifaya ulaşanfüzelerin 380 kilometre uçtuktan sonra Japonya ile Kore Yarımadası arasındaki Doğu Denizi'ne düştüğü belirtildi.

        Bugünkü deneme, Pyongyang yönetiminin 25 Temmuz'dan bu yana yaptığı 7'incifüzedenemesi oldu.

        Uzmanlar, Kuzey Kore'ninfüzedenemesini, ABD ile Güney Kore arasında 5-20 Ağustos tarihlerinde düzenlenen askeri tatbikata tepki olarak yaptığını belirtiyor.

        İRAN'DAN YENİ FÜZE DENEMESİ

        İran'ın yarı resmi ajansı Tesnim'in haberine göre, Meşhed kentinde gazetecilere demeç veren Devrim Muhafızları Ordusu Komutanı Hüseyin Selami, dün başarılı birfüzedenemesi gerçekleştirdiklerini açıkladı.

        İran'ın çeşitli savunma ve stratejik askeri sistemlerin denemelerini devam ettirdiğini belirten Selami, "Bunlar caydırıcı gücümüzü artırmaya yönelik durmaksızın sürdürülen hamlelerdir. Dün de bu milletin başarılı günlerinden biriydi." dedi.

        Selami, denemesi yapılanfüzenin tipi hakkında bilgi vermedi.

        CNN televizyonunun 16 Ağustos'ta ABD Savunma Bakanlığından yetkililere dayandırdığı haberde, İran'ın bir hafta içinde yeni birfüzedenemesine hazırlandığı belirtilmişti.

        Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından 20 Temmuz 2015'te kabul edilen nükleer anlaşmayı destekleyen 2231 sayılı karar İran'a, nükleer başlık taşıyabilecek balistikfüzekonusunda hiçbir faaliyette bulunmama çağrısı yapıyor. Tahran yönetimi ise söz konusufüzelerin nükleer başlık taşıma kapasitesi olmadığını öne sürüyor.

        ABD ve Avrupa ülkeleri, İran'ın balistikfüzefaaliyetlerinin nükleer silah başlığı taşıma kapasitesine sahipfüzeler geliştirme çabalarıyla ilgili olabileceğinden endişe duyarak, Tahran yönetimine balistikfüzeprogramını müzakere etme çağrısında bulunuyor. İran yönetimi ise balistikfüzeprogramının Tahran'ın "kırmızı çizgisi" olduğunu belirterek müzakere taleplerini reddediyor.

        BİR FÜZE DENEMESİ DE RUSYA'DAN

        Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Rus denizaltıları, 'Bulava' ve 'Sineva' isimli balistikfüzeleri fırlattı.

        'Tula' ve 'Yuriy Dolgorukiy' denizaltıları, Arktik Okyanusu'nun kutup bölgesinden ve Barents Denizi'nden, 'Sineva' ve 'Bulava' isimli balistikfüzeleri fırlattı. Yapılan yazılı açıklamada, "Askeri blok maketleri tüm uçuş programı döngüsünü tamamladılar ve Arhangelsk Bölgesi'nde 'Çija' ve Kamçatka'da 'Kura' poligonlarda eğitim hedeflerini başarıyla imha ettiler" denildi.

        Rusya Savunma Bakanlığı, fırlatmaların sonucundafüzelerin teknik özelliklerinin ve gemifüzesistemlerinin çalışabilirliğinin doğrulandığını vurguladı.

        'BULAVA' VE 'SİNEVA'

        'Bulava' füzesi üç aşamalı katı yakıtlı kıtalararası balistikfüzesi. '955 Borey' projesinin denizaltı kruvazörlerine yerleştirildi. Maksimum uçuş menzili sekiz bin kilometreyi aşıyor.

        Üçüncü nesil kıtalararası balistikfüzeRSM-54 'Sineva', '667BRDM Delfin' projesinin nükleer stratejik denizaltılarının silahlandırılmasında duran 'D-9RMfüzekompleksinin' bir parçası. 'D-9RM' füzesistemi 1986 yılında kabul edildi. 1996'dan beri RSM-54'ün üretimi durduruldu, ancak Eylül 1999'da Rus hükümetifüzelerin üst versiyonunun üretimine devam etmeye karar verdi. 'Sineva'nın ağırlığı yaklaşık 40 ton, herfüzenin 100 kilotonluk dört veya on bireysel kullanım savaş başlığı var. Maksimum uçuş menzili, döküm ağırlığına bağlı olarak on bir buçuk bin kilometreye ulaşabiliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ