Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Tarih Kadı Burhaneddin Devleti Kurucusu Kim, Nerede ve Ne Zaman Kuruldu, Kim Son Verdi?

        Orta Anadolu coğrafyasında Memluk Devleti, Osmanlı Devleti ve Akkoyunlular ile çok çetin mücadelelere giren Kadı Burhaneddin Devleti özellikleri nelerdir? Kadı Burhaneddin Devleti’ne kim son verdi? İşte, tüm detaylar…

        Kadı Burhaneddin Devleti Nerede ve Ne Zaman Kuruldu?

        Anadolu beyliklerinden bir tanesi olan Kadı Burhaneddin Devleti; 1381 yılında, Eretna Devleti sınırları içinde yer alan Sivas ve çevresinde kurulmuştur. Eretna hükümdarı Ali Bey’e vezir olarak atanan Kadı Burhaneddin, tüm devlet işlerini devralmış ve iki sene sonra Ali Bey’in vefat etmesinin ardında ise yaşanan karışıklık döneminde kendi devletini kurmuş ve bağımsızlığını ilan etmiştir.

        REKLAM

        Sivas ve Kayseri yöresinde kontrolü sağlayarak bağımsızlığını kazanan Kadı Burhaneddin Devleti başkenti ise Sivas’tır.

        Kadı Burhaneddin Devleti Kurucusu Kimdir?

        1381 yılında Sivas merkez olmak üzere bağımsız bir beylik olarak tarih sahnesine çıkan Kadı Burhaneddin Devleti’nin kurucusu Kadı Burhaneddin’dir. Dedesi Siraceddin Bey’den başlayarak Eretna Devleti’nde çok önemli pozisyonlarda yer alan bir aileni üyesi olan Kadı Burhaneddin de devlet içinde kadılık ve vezirlik gibi önemli görevlerde bulunmuştur.

        Eretna Beyliği’nde Ali Bey’in tahta geçmesinin ardından vezir olarak atanan Kadı Burhaneddin, hükümdarın yaşının küçük olması sebebiyle tüm devlet işlerini devralmıştır. 1380 yılında Ali Bey’İn vefatının ardından ise tahta yine yaşı küçük olan Mehmed Bey geçmiş ve Şebinkarahisar yöneticisi olan Kılıç Aslan hükümdara vekil olarak atanmış ve Kadı Burhaneddin devlet yönetiminden uzaklaştırılmıştır. Yaşanan bu gelişmeler üzerine Kadı Burhaneddin, Kılıç Aslan’ı öldürerek, Mehmed Bey’i yönetimden uzaklaştırmış ve 1381 yılında Eretna Devleti’ne son vererek kendi devletini kurmuştur.

        REKLAM

        Kadı Burhaneddin Devleti Kısaca Bilgi

        Kadı Burhaneddin tarafından kurulan ve ismini kurucusundan alan Kadı Burhaneddin Devleti 1381 ile 1398 yılları arasında Kayseri ve Sivas çevresinde hüküm sürmüştür. Orta Anadolu’da Osmanlı Devleti, Memluk Devleti ve Akkoyunlular gibi dönemin en güçlü devletleri ile mücadele içinde olan Kadı Burhaneddin Devleti, 17 yıl boyunca barış içinde yaşayabilmiştir. Bu dönemde ülkesini Timur işgalinden de kurtarmayı başaran Kadı Burhaneddin, Erzincan ve Samsun’u ülkesinin sınırları içine katmış ve ülke sınırları içinde medrese ve kervansaray gibi yapılar inşa etmeye çalışmıştır.

        Kadı Burhaneddin Devleti Özellikleri

        • Kadı Burhaneddin Devleti, 1381 yılında Sivas’ta kurulmuştur.
        • Devletin kurucusu, beyliğe de ismini veren Kadı Burhaneddin’dir.
        • Kadı Burhaneddin, Eretna Devleti içinde vezirlik yaptığı sırada, Eretna Devleti’ne son vermiş ve kendi devletini kurmuştur.
        • Devletin başkenti Sivas’tır.
        • 17 yıllık ömrü boyunca Kadı Burhaneddin Devleti Osmanlı, Memluk ve Akkoyunlular ile mücadele etmiştir.
        • Kadı Burhaneddin, Akkoyunlular ile yapılan bir savaş sırasında öldürülmüş ve yerine oğlu Alaeddin Ali geçmiştir.
        • Kadı Burhaneddin Devleti 1398 yılında Osmanlı hakimiyeti altına girmiştir.

        Kadı Burhaneddin Devleti’ne Kim Son Verdi?

        Kadı Burhaneddin Devleti, 1398 yılında Osmanlı Devleti tarafından yıkılmıştır. Kadı Burhaneddin’in Akkoyunlular ile yapılan bir savaşta öldürülmesi üzerine tahta oğlu Alaeddin Bey geçmiş ve onun hükümdarlığı sırasın devlet Osmanlıların idaresi altına girmiştir

        ÖNERİLEN VİDEO
        Haberi Hazırlayan: Mehmet Kerem Hançer
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ