Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Kanlı Ay tutulması 2018! Türkiye ve dünyadan Kanlı Ay tutulmasının nefes kesen fotoğrafları
        1

        Kanlı Ay tutulması hafızalara kazınan eşsiz görüntüler bırakarak yaşandı. Havanın kararmasıyla birlikte dünyanın pek çok bölgesinde; Antarktika, Avustralya, Asya, Rusya, Afrika, Avrupa ve Güney Amerika'nın doğusuyla Türkiye genelinde çıplak gözle izlendi.

        2

        Türkiye saati ile 20.13'te başlayan 21. yüzyılın en uzun kanlı Ay tutulmasından görüntüler objektiflere yansıdı. İşte yüzyılın en önemli gök olaylarından biri olan Kanlı Ay tutulmasından kartpostallık kareler

        3

        Kanlı Ay tutulması sırasında Ay Türkiye saati ile 22.30'da tamamen karanlığa büründü. Tam tutulma saat 01.13'e kadar devam etti. Gölgeli Ay tutulması ise saat 02.12'de sona erdi.

        4

        Tutulma; İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanından canlı olarak izlendi.

        5

        Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Astrofizik Merkezi Ulupınar Gözlemevi'nde etkinlik düzenlendi. Öğretim üyesi Dr. Mehmet Tüysüz, ay tutulmasının, güneşten gelen ışınlarla dünyanın gölgesinin ayın üzerine düşmesi olayı olduğunu belirtti. 21'inci yüzyılın en uzun ay tutulmasının astrofizik ve insanlık açısından çok önemli olduğunu belirten Tüysüz, "Bu akşam 21´inci yüzyılın en uzun ay tutulmasına birebir şahitlik ediyoruz. Bu tür ay tutulmaları astrofizik açısından çok büyük bilgiler sunuyor bize. Bugün de bu tutulmayı izleyen astrofizikçiler, güneş sistemine ait yeni bilgiler elde etme yolunda araştırmalarda bulunacak" dedi.

        6

        NEDEN 'KANLI AY' TUTULMASI?

        Ay Dünya'nın gölgesine girerken ilk etapta karanlık görünüyor. Tam olarak gölgeye girdiğinde ise kırmızı ve turuncu arasında bir renge bürünüyor. Ayın bu renge bürünmesinin sebebiyse gökyüzünün mavi görünmesiyle aynı.

        7

        Atmosfere giren güneş ışınları renklerine ayılarak farklı oranda yansımaya maruz kalıyor. En kırılgan renk mavi gündüzleri gökyüzüne rengini verirken, en az kırılgan renk kırmızıysa atmosferi geçip aya tutulma sırasında bu rengi veriyor.

        8

        Amerikan Uzay Ajansı (NASA) bilim adamlarına göre tutulma sırasında Ay üzerinden Dünya'yı gözlemleyen bir kişi, bu nedenle dünyayı kaplayan turuncu-kırmızı arası bir renk görüyor.

        9

        Yunanistan