Kapıcı tazminatından kiracı mı ev sahibi mi sorumlu?
Apartman ve sitelerde, kapıcıların kıdem tazminatından kimlerin sorumlu olduğu önemli anlaşmazlık konularından birisini oluşturuyor. Daireyi yeni satın alan mal sahibi, satın aldıktan bir gün sonra, yirmi yıldır çalışan kapıcının kıdem tazminatıyla karşı karşıya kalırsa eski mal sahibinden isteyebilir mi? Kapıcının kıdem tazminatından kiracı mı ev sahibi mi sorumludur? Ahmet Kıvanç yazdı
ABONE OLApartman ve sitelerde kapıcı, bahçıvan, bekçi gibi çalışanların kıdem tazminatları, zaman zaman önemli bir sorun teşkil edebiliyor. Yeni daire satın alan bir kişi, yirmi yıldan beri çalışan kapıcının emekliliği ya da işten atılması durumunda ağır kıdem tazminatı yüküyle karşı karşıya kalabiliyor.
Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre, kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerinden kat malikleri sorumlu. Apartmanın altındaki dükkan sahibi veya bir başka kat maliki, kapıcı hizmetinden yararlanmadığını belirterek aidat ödemekten kaçınamaz. Kapıcı aidatını veya diğer ortak giderleri ödemeyen kat maliki, ödemede geciktiği günler için aylık yüzde 5 oranında ‘gecikme tazminatı’ ödemekle yükümlü. Kapıcı aidatından, kat malikleriyle birlikte kiracılar da müteselsilen sorumlu tutuluyor.