Cannes'dan çok özel notlar
HT PAZAR, 64. Cannes Film Festivali'nin nabzını tuttu...
HT PAZAR / NAZENİN TOKUŞOĞLU
Öncekilerin hakkını yememek lazım ama bu sene Cannes’da olmak inanılmaz bir deneyimdi. Brad Pitt, Angelina Jolie, Penelope Cruz, Jude Law... Erkekler çok yakışıklı, kadınlar çok güzeldi. Brad Pitt’le tanışıp sohbet etme fırsatı buldum. Ama daha önemlisi Nuri Bilge Ceylan ve Cannes’da bizi temsil eden filmi “Bir Zamanlar Anadolu'da ekibiyle kırmızı halıda yürüdüm. Daha ne olsun!
ANGELINA-BRAD ŞOV
Cannes Film Festivali’nin ağırladığı ünlü konuklar arasındaki en ağır top Brad Pitt ve hayat arkadaşını bir an olsun yalnız bırakmayan Angelina Jolie’ydi. Öyle ki ‘The Tree Of Life’ yani ‘Hayat Ağacı’nın prömiyerinde kırmızı halıda Jessica Chestain’le el ele yürüyen Brad Pitt kapıya kadar gelip, geri koşup, evet bildiğiniz koşup Angelina Jolie’yle yeniden el ele yürüdü. Ben dahil bütün gazeteciler gülmekten yerlere yattık!
Angelina Mr. and Mrs. filmindeki gibi yırtmacının arasından bıçak çıkaracak diye ödüm koptu. Kırmızı halıda doğaçlama bir şov izledik hep birlikte.
BRANGELINA’NIN KEMİKLERİ SAYILIYOR
Angelina Jolie-Brad Pitt... İkisi de ufak tefek aslında, hep yan yana gördüğümüz için Sylvester Stallone’yle Briget Nielsen gibi gözüküyorlar ama değiller. Yakından ikisinin de kemikleri sayılıyor. Kötü anlamda değil ama! Belli ki ikisi de sağlıklı beslenip deli gibi spor yapıyor. Ve birbirlerini şahane tamamlıyor.
Pitt kameralar karşısında çok daha rahat, Jolie daha bir kasılıyor gibi geldi. Tabii bu sene Brad Pitt’in basınla bu kadar iç içe olmasının bir nedeni de kameralardan uzak duran, film gösterimlerine bile katılmayan Hayat Ağacı filminin yönetmeni Terrence Mallick. Brad Pitt başrolünde oynadığı filmin aynı zamanda yapımcılarından biri olduğu için yönetmenin açığını kapatmak için adeta yırtındı. Bu arada Brad Pitt’in Cannes’a gelişi öyle bir izdihama yol açtı ki ben dahil birçok kişi elimizdeki biletle dışarıda kaldık. Fida Film sağolsun galaya yoğun uğraşlarla katılmamı sağladı. “Her işte bir hayır vardır” dedikleri bu olsa gerek.
KIRMIZI HALIDA ALTIN PALMİYELİ CEYLAN’LA
Festivalin en iz bırakan anı The Tree Of Life (Hayat Ağacı) filminin galasıydı. Filmi izlemek için sabırsızlıkla beklerken yaşadığım büyük sürprizse Nuri Bilge Ceylan’la karşılaşmak oldu. Neredeyse boynuna atlayacaktım, öyle sevindim. Cannes çekti herhalde.
Altın Palmiye için yarışacağı “Bir Zamanlar Anadolu'da” filminin ekibiyle gelen Ceylan smokiniyle pek yakışıklıydı. Ben de bu anı görüntü yönetmeni Gökhan Tiryaki’den ölümsüzleştirmesini rica ettim. Nuri Bilge Ceylan’a “Sizin filmin başrol kadın oyuncusu gibi oldum vallahi” dedim. Güldü... İşte bir gazetecinin en mutlu anı... Bu arada “Bir Zamanlar Anadolu'da”nın galası dün yapıldı. Bu akşam Altın Palmiye için yarışacak. Umarım Ceylan, önceki ödülde dediği gibi “Yalnız ve güzel” ülkesi için bir palmiye daha kapar. Biz de havalara uçarız yine...
JUDE LAW HAYATININ HATASINI YAPTI
Tabii bu arada yakışıklılıkta Brad Pitt’ten bir adım önde olduğunu düşündüğüm ama karizmadan kaybeden Jude Law dünyanın en ünlü çiftinden sadece birkaç dakika önce gelerek hayatının hatasını yaptı. Resmen araya kaynadı.
Medya kulislerinde en çok konuşulan Brad Pitt’in gözlükleri oldu. Tüm etkinliklere, basın toplantılarına, gösterimlere ve fotoğraf çekimlerine polaroid – güneş gözlüğü arası gözlükleriyle katıldı. Sohbet etme fırsatı bulduğumda “Neden sürekli gözlük takıyorsunuz” diye sordum tabii... Gözlüklerini indirdi ve “Çünkü böyle uzağı göremiyorum” dedi. Yani gözlüklerin nedeni imaj değil yaşlılık. Öyle ya aralık ayında 49 yaşına giriyor bizim Tyler Durden.
CANNES'DA HAYAT
Cannes 24 saat ayaktaydı. Sabahın 8.30’unda film gösterimleriye başlayan hareketlilk gece sahil şeridindeki kulüplerde devam etti. Tabii ne yalan söyleyeyim, şımarıklık gibi algılanmasın ama 3 günden sonrası bünyeyi zorluyor. Böyle olunca yolda Jodie Foster’ı görünce “Amaan Jodie Foster’mış” falan diyorsunuz. İnsanoğlu ne acayip!
Cannes sokakları özellikle de festival bölgesi La Croisette’de karşıdan karşıya geçmek için bile polislerin direktifini bekliyorsunuz. Geçen seneki 160 bin turiste bu sene 40 bin daha eklenmiş. Tabii bütün dünyanın izlediği Cannes’da fiyatlar da 12 gün boyunca kalan 353 günün 10 katına fırlıyor. Kaldığım otel festivalden önce 100 Euro’ymuş, şu anda 600 Euro’ya havada kapılıyor odalar.
Tüm zamanların en gözde oteli Martinez bu sene birinciliği Carlton’a kaptırmış durumda. Brad Pitt ve Angelina Jolie’yi de ağırlayan otelde manzaralı süit odaların geceliği 36 bin Euro! Bir kafede yemek yerseniz en az 50 Euro, sadece şarap içerseniz 20 Euro, su için de 5 Euro ödüyorsunuz. Annemin valizime tıkmaya çalıştığı börekleri alacaktım ben. Ama artık çok geç!