Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Şura'da ilk çatlak

        Şura’nın dün gerçekleştirilen komisyon çalışmalarında üniversiteye giriş sınavında uygulanan farklı katsayının kaldırılması yönündeki kararın ardından Eğitim Sen çalışmalardan çekilme kararı aldı. Eğitim Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, sendika olarak aldıkları kararın gerekçelerini, Şura’nın yapıldığı Başkent Öğretmenevi’nde yapacağı basın açıklamasıyla duyuracağını bildirdi.

        17’nci Milli Eğitim Şurası’nın, üniversiteye giriş konulu alt komisyonunda yapılan oylamada “herkesin alanında yükseköğretime devam etmesi” önerisi reddedilirken, imam hatiplerin liselerinin önünde engel olarak duran farklı katsayı uygulamasının kaldırılması kararlaştırıldı.

        17. Milli Eğitim Şurası'nda, YÖK Üyesi Prof. Dr. Türkan Saylan ve Eğitim Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer'in de aralarında bulunduğu bir grup “ÖSS-ortaöğretim” konusunun ele alındığı alt komisyonda dünkü oylamada kabul edilen “herkes üniversiteye eşit koşullarda girsin” önerisinin, üye olmayanlar da oy kullandığı gerekçesiyle yeniden oylanmasını talep etti. Talebin reddedilmesi üzerine Dinçer, toplantıyı terk etti.

        17. Milli Eğitim Şurası'nın “ÖSS-Ortaöğretim” konusunun ele alındığı alt komisyonunun bugünkü çalışmaları olaylıbaşladı.

        BAŞKANA SUÇLAMA

        Toplantının açılışında Komisyon Başkanı Bahçeşehir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Asım Saçlı, komisyonun dün başlayan öneriler üzerindeki oylamasına bugün de devam edeceklerini söyledi.

        Eğitim Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, önerge verdiklerini belirterek, işleme konulmasını talep etti. Dinçer, YÖK Üyesi Prof. Dr. Türkan Saylan'ın imzasının da bulunduğu önergeyi okudu. Önergede, dün “herkes üniversiteye eşit koşullarda girsin” ifadesiyle formüle edilen katsayı uygulamasının kalkmasını öngören öneri için yapılan oylamada üye olmayanların da oy kullandığı ileri sürülerek, yeniden oylama yapılması istendi.

        Komisyon Başkanı Saçlı'nın, dün 4 karşı 66 oyla kabul edilen öneriye ”bilmeden ancak birkaç kişinin oy kullanabileceğini”, bu nedenle sonucun değişmesinin mümkün olmadığını söylemesi üzerine Dinçer, tepki gösterdi.

        Şura Genel Sekreter Yardımcısı Halil Aşıcı, şurada oy kullanma kurallarının belli olduğunu, sadece tabii ve seçimle gelen üyelerin oy kullanabileceğini, müşahit üyelerin oy kullanamayacağını belirterek, “Müşahit üyelerin oy kullandığını zannetmiyorum. Dolayısıyla bir oylama yapılmasına gerek yok”' görüşünü dile getirdi. Dinçer ise üye olmayanların oy kullandığını gördüğünü söyledi. Bu sırada Dinçer ile Komisyon Başkanı Saçlı arasında da tartışma yaşandı.

        YENİDEN OYLANMADI

        Dinçer, komisyonda oylamaya sunulan 5 önerinin neye göre belirlendiğinin belli olmadığını belirterek, “Bunlar sizin önünüze mi konuldu” dedi. Saçlı ise bu önerilerin toplantıda tartışılan konulardan yola çıkılarak, 5 başlık altında toplandığını, üyelerden teklif gelmesi halinde başka önerilerin de eklenebileceğini, kendisinin suçlanmasının doğru olmadığını söyledi.

        Dinçer de “Beni böyle konuşmaya mecbur bırakıyorsunuz” karşılığını verdi. Tartışmanın ardından Komisyon Başkanı Saçlı, her şeye karşın önergeyi işleme almak zorunda olduğunu belirterek, önergenin işleme alınıp alınmaması oylattı.

        12 kişinin önergenin işleme alınması yönünde oy kullanması üzerine, önergenin reddedildiği açıklandı. Dinçer, ayağa kalkarak, “Bu karar üzerine bu komisyonda çalışma olanağım kalmamıştır. Kararı protesto ediyorum ve toplantıyı terk ediyorum” diyerek, salondan ayrıldı.

        DİNÇER'DEN İTİRAZ

        Dinçer, alt komisyon toplantısını terk ettikten sonra, Şura çalışmalarının devam ettiği Başkent Öğretmenevi'nin önünde basın toplantısı düzenledi.

        ÖSS-Ortaöğretim Alt Komisyonunda dün yapılan oylamayı anımsatan Dinçer, ”Komisyonların siyasi iktidarın anlayışına göre oluşturulduğunu” öne sürdü.

        Üniversiteye girişte katsayı uygulamasının kaldırılmasını öngören, ”herkesin eşit koşullarda üniversiteye alınması” önerisinin oylaması sırasında yaşananlara dikkati çeken Dinçer, “Üniversitelerden gelen akademik kadrolar bile seçmece. Komisyonda kim üye, kim izleyici, kim dinleyici belli değil” diye konuştu.

        Dinçer, dünkü oylama sırasında “müşahitlerin de el kaldırdığını” iddia ederek, bu nedenle oylamanın geçeriz sayılması için Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Genel Başkanı Türkan Saylan'ın da aralarında bulunduğu bir grupla önerge verdiklerini kaydetti.

        Önergelerinin reddedildiğini kaydeden Dinçer, “Komisyondaki alt düzeydeki bürokratlar, üst düzeydeki bürokratların gözlerinin içine bakarak el kaldırdı. Böyle bir antidemokratik yapıda toplantıya devam edemezdik. Eğitim-Sen olarak alt komisyondan çekildik” diye konuştu.

        Dinçer, söz konusu “oylamanın iptali için Şura Genel Sekreterliğine itirazda bulunacaklarını” belirtti. Dinçer, Şura Genel Kuruluna üyeleriyle birlikte katılacaklarını söyledi.

        DÜZ LİSE ÖĞRENCİLERİNİN ÖNÜNDEKİ ENGEL

        Şura Üyesi Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Gülsün Kaya Özakın da söz alarak, “herkesin eşit koşullarda üniversiteye girebilmesinin” önünün açılması ile ilgili konuda görüşlerini dile getirdi. Şuranın önceki şuralardan farklı bir nitelik taşıdığını, “katsayı gibi teknik bir konuya kilitlendiğini” söyleyen Özakın, meslek liselerinin önündeki katsayı engeli kaldırılacaksa düz lise öğrencileri önündeki engellerin de kaldırılması gerektiğini ifade etti. Özakın, “Teknik bir konuyu siyasi bir nedenle tartışıyoruz. Bazılarımızın burada bulunması sadece göstermelik. Bu tutarsızlığa dikkatinize çekmek istiyorum” dedi.

        KONU MANKENİ OLDUK

        Karar Eğitim-Sen Genel Başkanı Dinçer ve ÇYDD Genel Başkanı Saylan tarafından protesto edildi. Oylamanın 60 kabul, 4 ret oyuyla alınmasını Saylan, “Oylama sonucunda da her şey açıkça ortaya çıktı. Çağrılanların büyük kısmı kendilerindendi. Biz ise konu mankeni olduk” dedi.

        KATSAYI KALKSIN

        Şura’nın ana başlıklarından “Türk Milli Eğitiminde Kademeler Arası Geçişler, Yönlendirme ve Sınav Sistemi”ne ilişkin komisyonun, “Üniversiteye Giriş” konulu alt komisyonda ilk karar ÖSS’de bütün engellerin kalkması yönünde oldu. Alt komisyon Divan Başkanı Prof. Dr. Ömer Asım Saçlı’nın yönlendirmesiyle ortaöğretimin yeniden yapılanması yerine üniversiteye geçişle ilgili önerilerin oylaması yapıldı. Oylamada “herkesin alanında yükseköğretime devam etmesi” önerisi reddedilirken katsayı uygulamasının kaldırılması kabul edildi.

        PROTESTO EDİLDİ

        Komisyonun 4 ret oyuna karşılık 60 kabul oyuyla aldığı karar üzerine tepkiler geldi. Eğitim Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer komisyonda öncelikli tartışılması gereken konunun ortaöğretimin yeniden yapılandırılması olduğunda ısrar ettiklerini söyledi. Dinçer, “Bu nedenle zaten komisyon çalışmalarını protesto ettim” diyerek, oylamaya da dahil olmadığını belirtti.

        "DİKTE TEPKİSİ"

        Komisyon Başkanı Bahçeşehir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Ömer Asım Saçlı, komisyonda tartışılan konuları değerlendirdiklerini ve 5 önerinin ortaya çıktığını belirtti. Saçlı, bu önerilerle ilgili oylama yapacaklarını belirterek, oylamaya geçmek istedi. Ancak bazı üyeler, önerilerin bu şekilde kendilerine “dikte” ettirilemeyeceğini ifade ederek tepki gösterdi. Oylamanın, hangi konular ve nasıl yapılması gerektiği konusundaki tartışmalar bir saate yakın sürdü.

        Komisyon Başkanı Saçlı, “önerdikleri konular ile bu konulara ek öneri de alınarak oylama yapılması” önerisini üyelerin oylarına sundu. Bu öneri çoğunluk tarafından kabul edilince, komisyon başkanlığının belirlediği öneriler ile üyelerden gelecek teklifler oylamaya sunulmaya başlandı.

        Bu çerçevede Ömer Asım Saçlı'nın oylamaya sunduğu, “Meslek lisesi mezunları sadece kendi alanlarında yüksek öğretime girişte hiçbir engelle karşılaşmasın” önerisi reddedildi. İkinci sırada yer alan “Herkesin eşit şartlarda üniversiteye gidebilmesinin önü açılsın” önerisi kabul edildi.

        Komisyon Başkanlığı, gazetecilerin soruları üzerine ilk önerinin 10'a karşı 48 oyla ret, ikinci önerinin ise 4'e karşı 66 oyla kabul edildiğini bildirdi.

        HÜRRİYET

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ