Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Medya "Asmalı Konak" efsanesi yeniden

        Türkiye son yıllarda şöyle bir gerçekle karşı karşıya.

        80'li, 90'lı yıllarda İbrahim Tatlıses, Sezen Aksu, Nilüfer gibi birkaç star ismin çıkardıkları albümlerin toplam tirajına bugün, bir yılda piyasaya çıkan albümlerin toplam satışı ulaşamıyor. Albüm satışlarındaki bu müthiş düşüşün en büyük sebebi korsan şüphesiz. Ancak müzik sektörünün eskisi kadar çok sayıda hit parça da üretemediği bir gerçek.

        Sırf bu nedenledir ki müzik sektöründe insanlar dönüp dönüp insanların belleklerinde yer etmiş şarkılara sarılıyor.

        Kimi şarkıyı bilinen haliyle yorumlayıp pazara çıkarıyor, kimi kendince günümüze uyarlıyor.

        Her nostalji albümü yapan tiraj olarak karşılığını alıyor mu?

        Hayır. Ama alanlar da yok değil.

        Türkiye'nin bu gerçeğinin yanında şöyle bir gerçeği daha oluştu.

        Türk dizi izleyicisi profesyonelleşti.

        Artık izleyici kolay kolay yeni bir diziyi beğenip, sahiplenmiyor.

        Onun içindir ki, 60 yeni diziyle başlayan yeni yayın döneminin sonunu ancak birkaç tanesi tamamlayabiliyor.

        Gerisi "Dizi çöplüğü"ne...

        İki yıldır pazartesi günlerini "Acı Hayat" dizisiyle açık ara zirvede götüren Show TV yöneticileri şu günlerde Türk televizyon tarihine adını altın harflerle kazıyan "Asmalı Konak" dizisini yeniden çekmek için harekete geçti.

        "Acı Hayat" bir ay içinde final yapıp ekrana veda edecek. Haliyle Show TV'nin pazartesi günkü reyting krallığı tehlikeye girecek. Günlerce "Ne yapalım da pazartesi günkü liderliğimizi kaptırmayalım?" diye beyin jimnastiği yapan Saner Ayar ve arkadaşlarının aklına "Asmalı Konak" efsanesini yeniden canlandırmak geldi. Dizinin yaratıcısı Abdullah Oğuz da Ayar'la aynı fikirde olunca projenin hayata geçirilmesi konusunda temaslar başladı. Yapımcı ve yayıncı, projeye dahil etmek istediklerinin tümünü ikna etmeyi başarıp, yeni yayın döneminden önce dizi için "motor" diyebilir mi, şimdiden kestirmek zor. Ama öğrendiğim kadarıyla dizi yeniden çekilse bile Nurgül Yeşilçay olmayacak.

        Bunun iki gerekçesi var. Birincisi; hikâyenin devamının inandırıcılığı adına buna mecburlar. İkincisi de Abdullah Oğuz'la Nurgül Yeşilçay mahkemelik. "Asmalı Konak" dizisinin ardından "Haziran Gecesi" dizisini alnının akıyla tamamlayan ama "Kader" dizisinde aynı başarıyı yakalayamayan Özcan Deniz konusunda bildiğim tek şey dizinin yeniden çekilmesini baştan "Hayır" deyip reddetmediği...

        Bu konuda en büyük riski Özcan Deniz alacağı için karar vermesi de o ölçüde zor olacak. Özcan Deniz, "Şu şu koşullarda evet" der de, dizi yeniden başlarsa eski reyting başarısını elde eder mi? "Asmalı Konak"ın yeniden ekrana dönmesi halinde başarı şansını yüzde 51 olarak görüyorum. Bu bir puanın nedeni de şu:

        "Yeni dizilerin çoğu Asmalı Konak'ı taklit ediyor, ama hiçbiri onun yerini alamaz" sözünü o kadar çok duyuyorum ki... Bir de "Seymen Ağa" diye bir erkek tipi var; ister evli olsun, ister bekar, dizi tutkunu kadınların bayılarak izlediği...

        Hayli zamandır "Asmalı Konak" diye bir dizi yok ekranda ama "Seymen Ağa" taklidi bir sürü erkek kahraman var.

        Taklitlerini onca insan izliyorsa gerçeğini daha fazlası izler gibi düz bir mantıkla da konuyu değerlendirmek mümkün. Ama "Asmalı Konak'ımıza dokunmayın" diyenler de olacaktır, "Müziği anladık da dizi işinde de mi nostalji başladı" diyenler de...

        Öyle sanıyorum ki bu yazıya okurlardan gelecek yorumlar ve başlayacak tartışmalar "Asmalı Konak"ın kaderini belirleyecektir.

        Milliyet / Ali Eyüboğlu

        http://video.haberturk.com/Video.aspx?v_ID=4624&k_A=RUSKOMANDOSU3

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ