Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Medya TRT'den yüksek bütçeli dönem dizisi

        Avrupa’nın en büyük film platosu, Seka arazisi üzerinde yükseliyor. Osmanlı İmparatorluğu’nun 1710-1730 yılları arasındaki Lale Devri olarak adlandırılan bölümünün ekranlara yansıtılacağı tarihi dizi için, dönemin eserleri Seka arazisinde birebir canlandırılıyor.

        Ezel Akay, Sami Dündar ve Burhan Özkan’ın yapımcılığında, Ottoman Film tarafından çekilecek olan dizi, 52 bölüm halinde TRT 1 kanalında yayınlanacak.

        SET EKİBİ KOCAELİ’DEN

        Yönetmenliğini Türk sinemasının önemli isimlerinden Ezel Akay’ın üstlendiği tarihi dizinin çekimleri hava şartlarına uygun olarak mayıs ayının ortalarında veya haziran ayının başında başlayacak. 100 bin metrekarelik dev platoda dizide kullanılacak mekanların imalatı hızla devam ediyor.

        Büyük bölümü Kocaeli’nden seçilen 100 kişilik set ekibi, mekanların imalatı için gece gündüz çalışıyor. Dizinin tarih danışmanlarından Marmara Üniversite Öğretim Üyesi Prof. Gül İrepoğlu’nun verdiği dönemin yapısına yönelik bilgiler ve fotoğraflar ışığında tarihi Galata semti, Galata Kulesi, Ayvansaray, Topkapı sarayının iç mekanları ve kervansaray birebir canlandırılıyor.

        Her şeyin tarihi dokuya uygun olması amacıyla Seka arazisinde bulunan binalara dış giydirme yapılıyor, yeni binalar inşa ediliyor ve kapalı mekanlarda iç çekimler için farklı setler oluşturuluyor. Öte yandan dizide Kocaelililer de rol alacak. Dizinin başrol oyuncuları dışında kalan önemli bir bölümü Kocaeli’nde yaşayanlar arasından seçilecek. Bu amaçla bir de cast ajansı kuruldu. Kocaeli’nden dizide rol almak için başvurup, başarılı olanların önemli roller üstlenebileceği de ifade ediliyor.

        HALK DİZİ SETİNİ DOLAŞABİLECEK

        Ayrıca dizinin çekimleri sırasında ve boş günlerde Kocaelililer, seti dolaşma ve dizinin oyuncularını çekim sırasında izleme imkanı bulabilecek. Bu amaçla Hollywood stüdyolarında olduğu gibi bir raylı sistem kurulması da planlanıyor.

        Diğer yandan döneme özgü giysilerin dikilmesi için de plato içinde büyük bir tekstil atölyesi kuruldu. Ayrıca dizide kullanılacak at arabalarından kılıçlara, oklardan kalkanlara kadar her şey sette imal ediliyor.

        TONLARCA MALZEME KULLANILDI

        Dönemi yansıtan fotoğraflar ve bilgiler baz alınarak ve tarihe sadık kalınarak hazırlanan sette tonlarca çelik profil, ahşap kaplama malzemeleri, strafor ve boya da kullanılıyor. İç mimarların kontrolünde yapılan çalışmalarda toplam 270 ton çelik profil kullanıldığı, 12 bin plaka ahşap kaplama malzemesiyle 80 bin 300 metrekare alanın kaplandığı, özellikle duvar ve dış yapı canlandırmalarında 400 metreküp strafor ile dönemin renklerini yansıtan 7 ton boyanın kullanıldığı da ifade ediliyor.

        Dizinin yapımcılarından Sami Dündar ve plato müdürü Suat Ay ile birlikte seti dolaşan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, çalışmalarla ilgili detaylı bilgi aldı. Genel Sekreter Yardımcısı Ercan Yazıcı ile Başkan Danışmanı Ömer Polat’ın da eşlik ettiği Başkan Karaosmanoğlu, Avrupa’nın en büyük setini dolaşırken gördüğü manzaradan çok etkilendi.

        'TARİHE VE SANATA KAPILARIMIZI AÇTIK'

        Dizinin yapımcıları Sami Dündar ve Ezel Akay ile set çalışanlarını kutlayan Başkan Karaosmanoğlu, ‘’Dizinin setinde tarihi döneme sadık kalınarak çalışmalar yapılıyor. Sami Dündar, Ezel Akay ve değerli ekibinin burada çok güzel bir çalışmaya hizmet edeceğine inanıyorum. Ayrıca burada kalıcı bir eser de kazandırılıyor. Büyükşehir Belediyesi olarak sanata, tarihe ve kültüre kapılarımızı sonuna kadar açtık. Kocaeli zaten açık bir film platosu olacak doğal güzelliklere sahip bir şehir. Burada yapılan çalışmalarla gerçek anlamda tarih yeniden canlandırılmış. Emeği geçen herkesi kutluyorum’’ ifadesini kullandı.

        Kocaeli’nde sanatsal açıdan çok önemli bir potansiyel bulunduğunu söyleyen dizinin yapımcılarından Sami Dündar da, Başkan Karaosmanoğlu’na ve Büyükşehir’e kendilerine verdiği destek nedeniyle teşekkür etti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ