Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı Metin Lokumcu davası başladı - Haberler
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde, 31 Mayıs 2011 tarihindeki Hopa mitingi öncesi ve sonrası çıkan olaylarda kalp krizi geçiren emekli öğretmen Metin Lokumcu, kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi.

        DHA'nın haberine göre, olayla ilgili Hopa Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında, aralarında dönemin İl Emniyet Müdürü Muhsin Armağan´ın da bulunduğu 13 polis hakkında `taksirle ölüme neden olma´ suçundan 6 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırlandı. İddianame, Hopa Asliye Ceza Mahkemesi´nce kabul edildi.

        ÖLÜMDE GAZLA NEDENSELLİK BAĞI

        Metin Lokumcu´nun hayatını kaybetmesinde, kimyasal gazla nedensellik bağı olduğu yönünde Türk Tabipler Birliği Bilimsel Araştırma Kurulu´nca hazırlanan rapora yer verilen iddianamede; adı geçen polislerin, yoğun şekilde gaz kullanmaları ve gaz kullanma talimatı vermeleri nedeniyle Lokumcu´nun ölümünden taksir düzeyinde sorumluluklarının olduğu belirtildi.

        DURUŞMA TRABZON'DA BAŞLADI

        Hopa Asliye Ceza Mahkemesi, Hopa Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurarak, kamu güvenliğinin tehlikeye düşmemesi için davanın yerinin değiştirilmesini talep etti. Metin Lokumcu'nun ölümüne ilişkin duruşma, `kamu güvenliği´ gerekçesiyle Trabzon´a alındı. Davanın ilk duruşması, Trabzon 2´nci Asliye Ceza Mahkemesi´nde bugün görülmeye başlandı. Davayı Lokumcu ailesinin yanı sıra CHP'li milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu ile Ahmet Kaya ve Trabzon, Artvin, Diyarbakır, İzmir baro başkanları, KESK Trabzon Şubeler Platformu Sözcüsü Engin Nur ile yaklaşık 300 kişi katıldı. Duruşmaya yoğun katılım nedeniyle adliye koridorlarına sosyal mesafe kuralı gözetilerek, sandalyeler yerleştirildi. Polis de adliye çevresinde güvenlik önlemi aldı.

        POLİSLER DURUŞMAYA KATILMADI

        İlk duruşmaya, sanık 13 polis katılmadı. Duruşma başında mahkemeye yazılı beyanda bulunan polislerin avukatı müvekkillerinin beratını isterken, baro başkanları ve temsilci avukatlar ise davaya katılma talebinde bulundu.

        GÖREVSİZLİK TALEP ETTİ

        Duruşmada Lokumcu ailesi adına söz alan avukat Meriç Eyüboğlu, 10 yıldır bu davayı beklediklerini söyleyerek, mahkemenin görevsizlik kararı vermesini istedi. Duruşmanın ağır ceza mahkemesinde görülmesi gerektiğini savunan Eyüboğlu, "Olay, Metin Lokumcu´nun kimyasal gaza maruz kalarak kalp krizini tetikleyip ölmesi sonucudur. O yüzden taksirle öldürme sonucu mümkün değil. Olası kast değerlendirmemiz için dosyayı ağır cezaya göndermeyi talep ediyoruz" dedi.

        "ONLARLA GÖZ GÖZE GELMEK İSTERDİM"

        Duruşmada avukatlarından ardından söz hakkı verilen Metin Lokumcu´nun oğlu Ulaş Lokumcu, "Onlarla göz göze gelmek isterdim. Babam kızım için, torunu için mücadele ediyordu. Babamın bildiğim bir rahatsızlığı yoktu. Babam doğada yürürken bile ona yetişemezdim. Adaletin yerini bulması için geldik" diye konuştu.

        Mahkeme salonunda Metin Lokumcu´nun kardeşleri de tek tek söz aldı. Metin Lokumcu´nun eşi Gülay Lokumcu, oğlu Ulaş'ın beyanlarına katıldığını söyleyerek şikâyetçi olduklarını ifade etti.

        SON SÖZÜ 'GÖZLERİM YANIYOR' OLDU

        Metin Lokumcu´nun kardeşi, dönemin Dereiçi Köyü Muhtarı Mete Lokumcu da, olay günü yaşananları anlatarak, "Olayı öğrenince hastaneye gittim. Acil kapısının önünde bile gaz dumanı vardı. Ambulanstan çıkarken elbiseleri olmasa ağabeyimi tanımazdım. Gözleri ve yüzü şişmişti. Hatta hastanede hemşireye de son sözleri `Mahvettiler beni. Gözlerim yanıyor´ oldu. Suçluların en ağır şekilde cezalandırılmasını talep ediyorum" ifadesinde bulundu.

        TALEPLER REDDEDİLDİ

        Verilen aranın ardından `görevsizlik´ talebini değerlendiren hakim Kubilay Kırdı, baroların ve derneklerin katılma taleplerini `suçtan doğrudan zarar görmedikleri´ gerekçesi ile kabul etmedi. Sanıkların dinlenmesi ve `görevsizlik´ talebini de reddeden hâkim, duruşmayı erteleyeceği tarih için taraflara görüş bildirdi.

        'REDDİ HAKİM' TALEBİ

        Ara karar yazımı sürerken söz alan Avukat Meriç Eyüboğlu, "Belli ki biz bu davayı adil yargılamaya ulaşmak açısından selametle ilerleyemeyeceğiz" diyerek `reddi hâkim´ talebinde bulundu.

        DURUŞMA ERTELENDİ

        Mahkeme hakimi; `reddi hakim´ talebinin değerlendirilmesi için dosyanın nöbetçi ceza hakimliğine gönderilmesine karar vererek, duruşmayı 28 Haziran 2021 tarihine erteledi.

        Duruşma çıkışı adliye binası önünde toplanan kalabalık, mahkemece verilen ara kararlara tepki gösterdi. Burada konuşan avukat Meriç Eyüpoğlu ve diğer katılımcılar, hukuki sürecin sonun dek takipçisi olacaklarını söyledi. Açıklamanın ardından kalabalık, bölgeden ayrıldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ