Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Elon Musk'ın "Constantinople 1453" tweeti tartışma yarattı: Kapıyı kilitledim mi? - Dünyadan Haberler
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Tesla ve SpaceX'in kurucusu ve dünyanın en zengin insanı olan Elon Musk, Twitter hesabından yaptığı paylaşımla bir kez daha gündem oldu. Musk'ın paylaşımının odak noktası ise bu kez Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethiydi.

        Musk paylaşımında, yatağında uyumakta olan bir Bizans askeri "Did I lock the gate (Kapıyı kilitledim mi?)" derken çizilmiş. Resmin altında ise "Constantinople 1453" yazısı ile Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethettiği yıla atıfta bulunuldu.

        Musk'ın 1453 paylaşımı kısa sürede 250 binden fazla beğeni alırken, 21 bin kez paylaşıldı. Ancak Twitter'daki kullanıcıların çoğu bu paylaşımın ne amaçla yapıldığını anlayamadı.

        REKLAM

        Bu yüzden Elon Musk’ın Constantinople tweeti "Alay mı etti yoksa öz eleştiri mi yaptı?" tartışması da yarattı. Tartışmaya tarihçi yazar Emrah Sefa Gürkan da katılarak tarihi arka plan hakkında değerlendirme yaptı. Gürkan Musk'ın tweetinin altına yaptığı paylaşımında "Türk kuvvetleri şehre Bizanslıların korumasız bıraktığı (kilitsiz de olsa) bir kapıdan girdi. Bana şakanın neye dayandığını sordular. Basit versiyon: Osmanlılar şehre açık bir kapıdan girdi, sanki bu Truva savaşıymış gibi ama durum böyle değil. Şaka yok" diyerek durumu açıkladı.

        Ancak kimi yatırımcılar Dogecoin paylaşımları nedeniyle saadet zinciri davası açılan Musk’a tepki gösterirken kimileri de Doge için gizli tüyo sandı ve bununla ilgili paylaşımlar yaptı.

        ERHAN AFYONCU: AÇIK UNUTULAN KAPI EFSANESİNE ATIF

        Musk'ın büyük ilgi gören paylaşımına tarihçi Erhan Afyoncu da yorumda bulundu.

        Afyoncu, Musk'ın paylaşımını değerlendirdiği Instagram paylaşımında ünlü milyarderin İstanbul’un fethiyle ilgili attığı tweetinde ‘Açık Unutulan Kapı’ efsanesine atıf yaptığını söyledi.

        Afyoncu paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

        "Açık kapı söylentilerinin gerçekle alakası yoktur. Fethin şokunu atlatmak ve şehrin Türkler’in eline geçmesini küçümsemek için çıkarılmıştır. Güya kuşatma sırasında herkesin açık unuttuğu kapı Kerkoporta, dünya tarihinin akışını kesin biçimde değiştirmiştir.

        Hammer’den Stefan Zweig’e kadar birçok batılı tarihçi ve edebiyatçı İstanbul’un fethinin son safhasını şu şekilde anlatırlar; Surların arasında dolaşan birkaç Türk askeri Edirnekapı ile Eğrikapı arasında bulunan “Kerkoporta/Cambazhâne” denilen yayalara ayrılmış küçük kapılardan birisinin aklın alamayacağı bir unutkanlık yüzünden açık kaldığını görürler. Diğer askerlere de haber verilir ve Türkler bu kapıdan girerek İstanbul’u fethederler. Herkesin unuttuğu bir kapı olan Kerkoporta, küçücük bir rastlantı, dünya tarihinin gidişini değiştirmiştir. Bu bilgi sadece Dukas Tarihi’nde vardır ve Dukas da kuşatma esnasında İstanbul’da değil Midilli’dedir. İddiası dönemin diğer kaynakları ile uyuşmaz.

        Dönemin Türk kaynakları ile Barbaro ve Dolfin incelendiğinde fethin son aşamasının hiç de bu şekilde olmadığı anlaşılmaktadır. Açık kapı söylentilerinin gerçekle alakası yoktur. Fethin şokunu atlatmak ve şehrin Türkler’in eline geçmesini küçümsemek için çıkarılmıştır. Bu rivayet batıda çok yaygındır.

        Ancak yerli ve yabancı tarihlerin çoğuna göre Türk askerleri bugünkü Topkapı’ya yakın bir yerden savaşarak şehre girmişlerdir. Nitekim bu bölgenin ismi de surların toplardan ve atılan lağımlardan dolayı gördüğü tahribat yüzünden, fetihten sonra Top Yıkığu Mahallesi olarak anılmıştır. Fatih ve askerleri şehri açık bir kapıdan değil surları yıkarak fethetmişlerdir."

        https://www.instagram.com/p/Ce8IxMRLtsZ/

        SOSYAL MEDYADA "CONSTANTIOPLE NE ZAMAN İSTANBUL OLMUŞTU?" TARTIŞMALARI

        Paylaşımın altında "Constantinople ne zaman İstanbul oldu?" tartışması da yapıldı. Tartışmada Constantinople 1919’da İstanbul oldu diyenlerle 1453’ten sonra öyle anıldı diyenler arasında da sosyal medyada tartışmalar yaşandı.

        Ancak Musk tartışmalara rağmen paylaşımlarındaki asıl nedeni paylaşmadı.

        MUSK'A SAADET ZİNCİRİ DAVASI

        ABD'de Kate Johnson isimli bir Dogecoin yatırımcısı geçtiğimiz gün dolandırıldığını iddia ederek Elon Musk'a toplamda 258 milyar dolarlık bir dava açmıştı.

        New York Güney Bölge Mahkemesi'ne sunulan şikayette, davacı Johnson, Musk ve şirketleri Tesla ile SpaceX'i Dogecoin’in fiyatını yükseltip ardından bilerek düşmesine yol açmakla suçlamıştı.

        Johnson şikayetinde, "Sanıklar yanlış ve aldatıcı bir şekilde, 2019 yılından bu yana Dogecoin’in hiçbir değeri olmadığını bildikleri halde meşru bir yatırım olduğunu iddia ediyor" iddiasında bulunmuştu.

        'Dogecoin Kripto Piramit Şeması' ile dolandırıldığını iddia eden Johnson, tazminat olarak Dogecoin'in mayıstan bu yana yaşadığı değer kaybının 3 katını talep ediyor. Bu da 258 milyar dolara denk geliyor.

        * Haberin görseli Associated Press'ten servis edilmiştir.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Haberi Hazırlayan: İrem Kuşoğlu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ