Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Nedir Orta kulak iltihabı nedir, belirtileri nelerdir? Ortak kulak iltihabı tedavisi

        Orta kulak; hava basıncını dengeleyen östaki borusu kulağa hava geçişini sağlayan kısmıdır. Orta kulak içerisinde; örs, çekiç ve üzengi kemikleri vardır. Kulak zarından sonraki bölüme orta kulak denir. Orta kulak iltihabı çocuklarda çok sık görülen bir rahatsızlıktır. Orta kulak iltihabı akut ve kronik olarak iki kısımda ortaya çıkmaktadır. Boğaz enfeksiyonları, soğuk algınlığı ile ortaya çıkabilen iltihaplanma durumunda östaki borusu tıkanma yaşar ve bakteriler burada çoğalır.Bu durum akut iltihabın sonucudur.

        Kronik iltihap ise; iltihaplanmanın altı ayda en az üç kez tekrar etmesi durumudur. Seröz orta kulak iltihabı olması durumunda östaki borusunun tıkanarak sıvı toplanması halidir. Bu durum kulakta basınç artmasına neden olmaktadır. Çocuklarda östaki borusu yatay ve kısadır. Bu nedenle bakteri üremesi kolaylaştığı için sık olarak iltihaplanma yaşarlar.

        REKLAM

        Orta kulak iltihabının belirtileri

        • Ateş yükselmesi
        • Kulakta ağrı olması
        • Kulakta dolgunluk hissi
        • Huzursuzluk ve beslenme zorluğu ( bebeklerde)
        • Hareket halinde ağrının artması
        • Basınçla ağrı artışı
        • Yeşil renkte akıntı olması

        Orta kulağın tipine göre belirtiler farklılık gösterebilir. Kulak zarı bakteri nedeni ile şişme yapar. Bazen kulak zarı delinerek akıntıya neden olabilmektedir. Akıntı kültürü yapılarak tanı konması sağlanmaktadır. Ayrıca kulakta ototkop ile inceleme yapılarak orta kulak iltihabı teşhisi yapılmaktadır.Kronik iltihap için tetkikler testlerle sağlanır. Basınç olması halinde; işitme kaybı derecesi ölçülür, bilgisayar tomogrofisi ile ameliyat gerektiren durum olup olmadığı belirlenir.

        Orta kulak iltihabı tedavisi

        Öncelikle orta kulağın doğal olarak temizlenmesi sağlanmaktadır.Östaki borusunun ve burunun açılması için bazı ilaçların kullanılması sağlanır. Ağrı kesiciler, burun spreyleri, ödem çözücü ilaçlar ile orta kulaktaki iltihabın giderilmesi için tedavi uygulanmaktadır. Şiddetli ağrı için kulak zarı çizilerek kulak zarının delinmesi önlenir.

        Haberi Hazırlayan: Ahmet Cirik
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ